Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec trápenia pre RTVS. Voda spieva dospela do finále, stala sa prvým jesenným prepadákom

Prvý ročník ocenení Voda spieva spoznal v nedeľu večer víťazov.

25.09.2023 14:00
Voda spieva Foto:
Programom Voda spieva sprevádzala šestica moderátorov (zľava): Marianna Ďurianová a Štefan Štec, Barbora Krajčírová a Vlado Varecha, Kristína Tormová a Daniel Žulčák.
debata (4)

V nedeľu 24. septembra odvysielala Jednotka RTVS finále šou Voda spieva. Na slávnostnom galavečere boli ocenení víťazi v jednotlivých kategóriách, o ktorých rozhodli diváci prostredníctvom webového hlasovania. Okrem hlavných ocenení boli udelené aj dve špeciálne ceny.

michal kovačič, kovačič, voľby, Čítajte aj Predvolená superdebata: Príde Fico a Pellegrini? Markíza ešte netuší, kto zabojuje o voliča

Galavečer s Fragile aj Lúčnicou

Slávnostný galavečer v Národnom divadle v Košiciach uvádzala šestica moderátorov – Marianna Ďurianová a Štefan Štec, Barbora Krajčírová a Vlado Varecha, Kristína Tormová a Daniel Žulčák, ktorí sprevádzali divákov počas troch nominačných kôl.

Špeciálne ceny udelila odborná porota studničkárovi Štefanovi Libičovi in memoriam a exprezidentovi Rudolfovi Schusterovi za odvážne rozhodnutie pri výstavbe vodnej nádrže Starina.

Počas galavečera vystúpili aj známi slovenskí umelci. Predstavili sa súbor Lúčnica, skupiny Peter Bič Project a Fragile, Katka Koščová s Milou Medvedovskou, netradičným bolo spojenie skupiny No Name a Zlatých huslí.

Ušľachtilá myšlienka bez odozvy divákov

Novinku Voda spieva priniesla RTVS na obrazovku Jednotky začiatkom septembra. Ambíciou bolo divákom predstaviť a oceniť tých, vďaka ktorým máme na Slovensku čistú a zdravú vodu. V pilotnom ročníku pripravila RTVS štyri epizódy – tri nominačné kolá, v ktorých sa vždy predstavila šestica jednotlivcov, spoločností a samospráv, a jedno finálové kolo.

Nový projekt s ušľachtilou myšlienkou mal byť septembrovým ťahákom Jednotky a v najlukratívnejšom nedeľnom prime-time nadviazať na úspech Zem spieva. Propagácia projektu však tomu nezodpovedala. Aj pred samotným finále venovala RTVS výrazne viac pozornosti novej sérii šou Pečie celé Slovensko, ktorej budú od 1. októbra až do Vianoc patriť nedeľné večery na Jednotke.

moderatori politickych diskusii RTVS Marta Janckarova a Marek Makara 1 Čítajte rozhovor Špecifikom tejto doby je, že hoaxy sa dostávajú do mainstreamu, hovoria moderátori politických diskusií v RTVS

Novinka Voda spieva divákov neoslovila už od začiatku a skončila na chvoste víkendovej ponuky slovenských televízií. Prvú epizódu si pozrelo 159-tisíc divákov, na porovnanie sobotné Záhady tela mávajú dvakrát viac divákov, okolo 300-tisíc.

Pri druhej epizóde Vody spieva spadol počet divákov len na 124-tisíc a takmer rovnaký počet (126-tisíc) si pozrel tretiu epizódu. Finálový galavečer sledovalo 162-tisíc divákov, čo bolo najviac zo všetkých štyroch častí.

Za úspech sa to však považovať nedá. Voda spieva mala nielenže najmenej divákov zo všetkých večerných programov, na Jednotke ju prekonal aj podvečerný magazín Najvernejší, ktorý si pozrelo 171-tisíc ľudí a len o pár tisíc divákov menej mala poobedňajšia repríza detektívneho seriálu Agatha Christie: Poirot (151-tisíc) alebo v sobotu repríza Hitu roka (154-tisíc) odvysielaná o 22:40 hod.

V podieloch na trhu si jednotlivé kolá pripísali len 6,7 až 8,5 % v cieľovej skupine 12+. Na nedeľný hlavný program je to príliš nepresvedčivý výkon, dosiahnuté podiely boli len polovičné voči štandardu Jednotky. Na porovnanie, sobotné Záhady tela si v tejto cieľovej skupine pripisujú 16 – 17 %.

Prvý ročník ocenenia Voda spieva vyhlásila verejnoprávna televízia spoločne s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou a Klubom akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Program pripravila produkčná spoločnosť Nunez NFE, ktorá sa v minulosti podpísala pod úspešnú folklórnu šou Zem spieva či anketu Najväčší Slovák, ale aj pod súťažné relácie 5 proti 5 alebo kuchársku šou Pravidlá mojej ženy.

RTVS za reláciu zaplatila 160-tisíc eur bez DPH. Podľa údajov v Centrálnom registri zmlúv sa na výrobe podieľala dramaturgiou, produkčným tímom, kameramanmi a ďalším technickým personálom a tiež komparzom, a technikou a pomocnými prácami pri prenosoch.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sledovanosť TV #Voda spieva