Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Režisér Hřebejk o seriáli Víťaz: Náš premiér je egocentrik a narcista ako mnohí špičkoví politici, no divákov pobaví

Režisér Jan Hřebejk hovorí o slovenskom seriáli nakrútenom pre svetovú streamovaciu službu.

04.09.2023 00:00
Jan Hřebejk Foto:
Režisér Jan Hřebej.
debata (1)

„Nie každý deň sa objavujú komediálne seriály, ktoré by napísala dcéra bývalého predsedu vlády a je o odchode premiéra z funkcie. Sám by som bol na to veľmi zvedavý,“ hovorí režisér Jan Hřebejk o novom slovenskom seriáli Víťaz, ktorý nakrútil pre svetovú streamovaciu službu. V rozhovore prezrádza aj to, či môžu divákom pripomínať roly Adyho Hajdu a Milana Ondríka nejakého konkrétneho politika a v čom je spolupráca so svetovou streamovacou službou rozdielna od našej lokálnej produkcie.

víťaz, Čítajte aj Veľký premiérový deň: Prvý slovenský seriál pre svetovú streamovaciu službu je konečne tu

Patríte k najlepším českým režisérom a každé vaše dielo je očakávané s napätím. Čo môžu diváci očakávať od seriálu Víťaz?

Keby som mal povedať, čo je najatraktívnejšie na Víťazovi, tak je to to, že nie každý deň sa objavujú komediálne seriály, ktoré by napísala dcéra bývalého predsedu vlády a je o odchode premiéra z funkcie. Sám by som bol na to veľmi zvedavý, pretože mi nie je známe, že by na Slovensku alebo v Česku takýto seriál vznikol.

Cítim tu istú paralelu s filmom Odcházení, ktorý napísal a režíroval Václav Havel, ale Víťaz má oveľa menej absurdný zmysel pre humor, ktorý Václav Havel miloval. Jeho film bol tiež oveľa viac intelektuálskejší, politickejší a satirickejší.

Čím vás oslovil scenár?

Zuzana Dzurindová s Petrom Nagyom si zvolili žáner bližší rodinnej komédii. Hoci v centre pozornosti je postava bývalého predsedu vlády a je tam aj satirický motív, nie je to nejaká politická miniséria. Povedal by som, že satire, na základe ktorej prebieha politická výmena premiérov, je venovaná asi štvrtina seriálu. dve štvrtiny tvorí rodinná komédia a posledná štvrtina je na divákoch, čo si s toho vytiahnu.

Príbeh je skôr obecnejší. Je o človekovi, ktorý ide z vysokej politiky predčasne do dôchodku. Je o človekovi, ktorý sa do tej doby správa trochu šovinisticky a naraz prichádza do akéhosi vzduchoprázdna a začína opäť fungovať vo svojej rodine s tromi dcérami. Písali to žena a muž – partneri, a myslím, že sa dosť vybúrili práve v týchto paradoxoch partnerského súžitia.

Víťaz si robí žarty z patriarchátu a politiky. Mali ste hranice, za ktoré ste už nechceli ísť?

Ani nie. Scenár umožňoval aj ostrejší výklad a dal by sa nakrútiť aj prísnejšie. My sme však hľadali, hlavne s Adym Hajdu, ktorý hrá bývalého premiéra Viktora, čím je tá postava najviac smiešna, ale tak, aby nebola odpudivá. Zvolili sme narcistickú polohu, ktorá je vlastná mnohým špičkovým politikom, no zároveň je to ešte stále vlastnosť, na ktorej sa dá smiať.

Pretože ten egocentrizmus ústrednej postavy môže mať aj polohy, ktoré sú ešte oveľa odpudivejšie. Tiež však ide o to, ako to človek vníma. Niekto si môže oveľa viac užiť tú politickú rovinu, ale ja si myslím, že závažnejšia je tá rodinná a komediálna rovina. Keď podpisujem zmluvu na komediálny seriál, tak sa snažím, aby bol vtipný.

Koľko je v ňom vlastných skúsenosti scenáristky?

Myslím si, že tam je veľa autobiografického, ale ako pri každom umeleckom diele – keď teda pripustíme, že aj toto je umelecké dielo – to nejde úplne stotožniť. Niektoré situácie z politiky, ktoré sú v seriáli spravené s určitou nadsádzkou, sú vo výsledku láskavejšie, než by si zaslúžili, ale majú svoju oporu v realite. Vedel som napríklad z médií, že Mikuláš Dzurinda je vytrvalostný bežec. V seriáli je tomu venovaná jedna časť a myslím si, že ho to trošku naštve, ale je to skôr dané tým, že Ady Hajdu naozaj nevie behať.

Je jeho zobrazenie ako politika také, že sa s ním dokážu stotožniť aj diváci v iných krajinách, ktorí nepoznajú slovenské reálie?

Túto ambíciu máme. Sám som Čech a hoci máme spoločnú minulosť a na Slovensku často pracujem, tak nie sú pre mňa zákruty slovenskej politiky nejako známe. Všeobecne niečo viem, zaregistrujem, keď sa v českých médiách vyjadrí napríklad Robert Fico voči niekomu z českej politiky. Ale inak, keď idem na Slovensku okolo bilbordov s politikmi, tak pozerám na heslá, ale tváre mi nič nehovoria.

Zmyslom tohto seriálu však nie je politická satira. Snažil som sa Víťaza nakrúcať tak, aby bol zábavný tak pre mňa ako aj pre divákov. Témou Víťaza nie je Viktor ako politik, ani jeho politika, dokonca ani politika jeho nástupcu. Sú to štandardní politici ľahko napravo od stredu, nie sú to ani populisti, ani fašisti, ani nejakí vlastizradcovia.

Hlavní predstavitelia slovenského seriálu... Foto: SkyShowtime
Víťaz, Jan Hřebejk Hlavní predstavitelia slovenského seriálu Víťaz, ktorý nakrútil režisér Jan Hřebejk (vpravo).

Môžu zahraničným divákom pripomínať archetypy politikov v podaní Adyho Hajdu a Milana Ondríka pripomínať aj nejakého ich konkrétneho politika?

Určite. Vždy, keď sa robí nejaká komédia, tak aby sa publikum pobavilo, musí mať dostatočne špecifické pozadie, to znamená české, slovenské. Keby bolo úplne obecné, tak ľudí nepobaví. Pri komédii ide vždy o to nakombinovať tie dostatočne špecifické detaily, prejavy a odlišnosti s tým, čo obecne funguje. A myslím si, že tu sa to autorom podarilo a herci sú dobrí.

Viete, lokálnu produkciu je však ťažké predať. Keď má za sebou prepracovaný marketing, tak to ide ľahšie. Sám som mnoho svojich filmov uvádzal niekde v zahraničí, niekedy dokonca aj v distribúcii. No presvedčiť ľudí, že má zmysel pozrieť si nejaký film z krajiny, ktorá o ničom nerozhoduje a hovorí jazykom, ktorému nikto nerozumie, je ľahšie pri silných umeleckých alebo výtvarných gestách ako v prípade Karla Zemana alebo Jana Švantnera v rámci českej kinematografie, alebo v prípade nejakých radikálnych gest, ktoré súvisia s nejakou dobou.

My sme, našťastie pre nás, v politickom ohľade nezaujímavé krajiny, a toľko radikálnych tvorcov tu nemáme. Keby však niekam išli Francúzi a nič iné by si pustiť nemohli, a videli by to vo francúzštine, tak by to pochopili veľmi dobre. A myslím, že by sa aj pobavili.

Ako ste si vyberali herca do hlavnej úlohy?

Všetko sa odvíjalo od postavy expremiéra Viktora. Hľadal som hlavného predstaviteľa a zároveň výklad, akým spôsobom povedieme túto postavu s jej prejavmi šovinizmu a narcizmu. Ako obhájime jeho nesympatické prejavy správania tak, aby sa divák pobavil a nezačal ho neznášať, ale aby si ho určitým spôsobom obľúbil a nezavrhol ho.

S Adym Hajdu sme kamaráti takých 25 rokov a vždy som s ním chcel robiť. Na ňom je lákavé, že je to skvelý herec, má šarm, divák mu uverí, že je predsedom vlády. Má aj komediálnu polohu a zároveň nie je spojený s nejakou jednou konkrétnou rolou, nie je to hviezda titulných rolí. Prišlo mi to ako obrovská výzva. Ady tiež videl scenár najpríbuznejšie tomu, ako som ho vnímal ja. To najkomickejšie v postave Viktora videl v jeho pochabosti a egocentrizme. A dokázal to skvele podať.

Víťaz prichádza od 4. septembra na SkyShowtime Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Víťaz.

Seriál Víťaz vznikol pôvodne v produkcii HBO. V čom je spolupráca so svetovou streamovacou službou špecifická a rozdielna od našej lokálnej produkcie?

V tom, že v Česku alebo na Slovensku tých najvyšších šéfov poznám, viem, ktorí ľudia o čom rozhodujú. Dohadovanie s producentmi a koproducentmi je tak jednoduchšie. Pri streamovacích službách poznáte len československé vedenie, ale rozhodujú o tom nejakí ľudia, ktorých ste v živote nevideli.

Je to náročnejšie?

Keď to funguje, tak nie. Náročnejšie je to vo chvíli, keď príde k nejakému konfliktu, aby som bol spravodlivý, tak k niečomu „stratenému v preklade“. Môžem pokojne povedať, že v tomto prípade to bolo veľmi zložité.

V akých situáciách?

Napríklad, keď sme hľadali, kde má bývalý premiér bývať. Vybrali sme si motív v centre starej Bratislavy a im to prišlo ošúchané, zanedbané. Lenže to je klenot, premiér nemôže bývať v nových mrakodrapoch. To by sa hneď všetci pýtali, kde na to vzal peniaze a či nebral úplatky. A tam už išlo o ten kultúrny rozdiel, že niekto v Londýne má na to iný názor.

Alebo výhrada, že premiér má príliš šedivé fúzy. Ja som hovoril, že ale má dcéru, ktorá je dôležitou poslankyňou v parlamente a nemôže vyzerať ako 45-ročný. Humor v nejakých kontextových záležitostiach sa tiež strašne ťažko prekladá.

Napokon sme si to však vysvetlili a všetko bolo to v poriadku. Nezhodli sme sa len s vedením okolo hudby, čo sa stalo snáď všetkým, ktorí robili s HBO. Pri SkyShowtime už hudba nebola problémom.

Na čom pracujete v súčasnosti? Na čo sa môžu najbližšie diváci tešiť?

Zhodou okolností teraz pracujem na Slovensku pre televíziu JOJ. Aktuálne nakrúcam druhú sériu seriálu Iveta, a dokončil som komediálny seriál o senioroch, kde sa objavia známi starší slovenskí herci ako Milan Kňažko, Vlado Černý, Jana Oľhová, Zuzana Kocúriková, Zuzana Cigánová alebo Bolek Polívka.

Šesťdielna miniséria Víťaz bude mať premiéru exkluzívne na SkyShowtime od 4. septembra. Nakrútil je renomovaný český režisér Jan Hřebejk podľa scenára Zuzany Dzurindovej, dcéry expremiéra Mikuláša Dzurindu. V hlavných úlohách sa predstavia Ady Hajdu, Ivana Chýlková, Milan Ondrík, Natalia Germani, Petra Dubayová, Rebecca Rigová, Noël Czuczor, Sarah Arató a ďalší. Seriál Víťaz sa nakrúcal prevažne v Bratislave, pozrite si trailer:

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #seriál Víťaz #SkyShowtime