Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fanúšikovia Barbie šalejú: Nominácie na Oscary nie sú fér, ukazujú iróniu ako vystrihnutú z filmu

"Bez Grety Gerwig a Margot Robbie, dvoch ľudí, ktorí sú najviac zodpovední za tento historický, celosvetovo preslávený film, by žiadna snímka o Barbie neexistovala," poznamenal predstaviteľ Kena vo svojom príspevku. Napísal tiež, že je z takýchto nominácií sklamaný.

25.01.2024 00:00
Barbie Foto:
Prvé zábery z nového filmu o legendárnej Barbie.
debata

Mnohých šokovala skutočnosť, že americká filmová akadémia pri nomináciách na Oscara neocenila prácu Grety Gerwig a Margot Robbie. Tento fakt pobúril nielen hereckých kolegov ale aj bežných ľudí, témou žijú aj sociálne siete. Mnohí hovoria o irónii ako vystrihnutej z filmu Barbie – za obrovskú prácu žien, ktoré majú na svedomí kultúrny fenomén, dostane nomináciu muž.

Hoci bola snímka nominovaná na najlepší film, Gerwig bola vynechaná ako režisérka a Robbie v kategórii najlepšia herečka.

Margot Robbie ako Barbie Čítajte viac TOP najzárobkovejšie filmy roka 2023: Kraľuje Barbie, niektoré filmy však mnohí nepoznajú

Niektorí fanúšikovia nesú takéto nominácie ťažko a oborili sa na predstaviteľa Kena. Mnohí píšu, že nominácie Ryana Goslinga v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe, zatiaľ čo Gerwig a Robbie boli vynechané, „tak trochu dokazuje pointu filmu“, teda že patriarchát je stále medzi nami.

Som sklamaný, hovorí Gosling

„Bez Grety Gerwig a Margot Robbie, dvoch ľudí, ktorí sú najviac zodpovední za tento historický, celosvetovo preslávený film, by žiadna snímka o Barbie neexistovala,“ poznamenal predstaviteľ Kena vo svojom príspevku. Napísal tiež, že je z takýchto nominácií sklamaný.

Keďže na najlepší film je nominovaných desať snímok a režiséri majú len päť miest, musia niektoré filmy pristáť v kategórii „museli sa zrežírovať sami“. Je však nápadné, že Gerwigovú akoby vytlačili nominovaní, ktorí natočili menšie, triezve filmy: Justine Trietová, ktorá si vyslúžila prekvapivú nomináciu za napínavú Anatómiu pádu (a zachránila kategóriu pred čisto mužským obsadením), a Jonathan Glazer za drámu o holokauste. Odľahčená komédia Gerwigovej im nemohla konkurovať.

Bola Barbie až priveľmi úspešná?

Ešte pred vyhlásením nominácií sa objavili náznaky, že originalita Barbie bude podcenená. Prvý náznak prišiel, keď akadémia rozhodla, že scenár Gerwigovej a Noaha Baumbacha patrí do kategórie adaptácií (kde získal nomináciu), a nie do kategórie originálov. Ďalšia nápoveda prišla na Zlatých glóbusoch. Barbie síce nezískala cenu za najlepšiu komédiu alebo muzikál, ale odišla s lacnou, novovymyslenou cenou za filmový kasový úspech, teda s cenou útechy za to, že je populárna a zarába peniaze.

Vzťah filmu k peniazom a firemnej kultúre bol od začiatku problematický. Príbeh kritizuje spoločnosť Mattel, ktorá predáva všetky barbíny, ako tupú a patriarchálnu, ale samotný film je veľkou štúdiovou produkciou s licenciou tejto hračkárskej firmy. Keď bol film uvedený do kín, The New York Times poukázali na rozporuplné názory kritikov na to, či je „brilantne prevratný, alebo nevyhnutne korporátny“.

lenka lašová Čítajte viac Lenka dabovala postavu Iskry v novej Pixarovke: Bola to obrovská skúsenosť, splnila som si malý sen

Najotvorenejšie sociálne posolstvo filmu vychádza z postavy Ameriky Ferreraovej, teda Glorie, hlavnej postavy v Barbielande. Ferreraová bola vítaným, no prekvapivým spôsobom nominovaná ako herečka vo vedľajšej úlohe, a to hlavne vďaka jej vášnivému monológu o očakávaniach kladených na ženy, ako napríklad: „Buďte štíhla, ale predstierajte, že je to preto, že chcete byť zdravá. Je to vyčerpávajúce,“ hovorí Gloria. „Musíte mať peniaze, ale nemôžete o ne požiadať, pretože je to nevychované,“ dodáva.

Zarobila Gerwigová jednoducho priveľa peňazí? Možno. Buďte ženou režisérkou, ale neukážte mužom, že zarábate viac ako oni. Toto pokojne mohlo byť súčasťou Gloriinho príhovoru. Rovnako podcenená bola Margot Robbie, ktorá zahviezdila ako Barbie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryan Gosling #Margot Robbie #Barbie #America Ferrera #Greta Gerwig