Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šéfka spravodajstva RTVS: Prinesieme desať hodín predvolebných diskusií so všetkými stranami

RTVS na príprave volebného vysielania pracuje niekoľko mesiacov.

09.08.2023 06:00
RTVS :24, moderátori Foto:
Moderátori spravodajskej televízie :24.
debata (7)

Slovensko čakajú 30. septembra predčasné parlamentné voľby. Spravodajské televízie ich budú podrobne mapovať, prinášať predvolebné prieskumy preferencií, diskusie s kandidátmi, ale tiež nové relácie. Čo všetko pre divákov pripravujú, sme sa opýtali všetkých troch slovenských spravodajských televízií.

Dnes nám odpovedá riaditeľka spravodajstva a publicistiky RTVS Anna Sámelová. Hodnotí tiež viac ako ročné pôsobenie spravodajskej televízie :24 na slovenskom mediálnom trhu a hovorí, v čom je výhoda RTVS voči konkurencii.

Anna Sámelová v relácii SK Dejiny. Foto: RTVS
Anna Sámelová Anna Sámelová v relácii SK Dejiny.

V septembri čakajú Slovensko predčasné voľby. Prečo sú podľa vás tieto voľby dôležité?

Každé voľby sú dôležité, keďže ide o jeden zo základných pilierov demokracie a do veľkej miery určujú ďalšie smerovanie krajiny. RTVS vždy veľmi zodpovedne pristupuje k informovaniu verejnosti ohľadom volieb a starostlivo pripravuje predvolebné vysielanie so zreteľom na povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Rovnako tak to bude aj v prípade jesenných volieb do NR SR.

Ako sa na ne pripravuje spravodajská televízia RTVS :24 a tiež televízny okruh Jednotka?

Sekcia spravodajstva a publicistiky pracuje na príprave volebného vysielania niekoľko mesiacov. V RTVS je zriadená komisia pre prípravu volebného vysielania, ktorej úlohou je zabezpečiť bezproblémové predvolebné, volebné aj povolebné vysielanie v rozhlasových aj televíznych programových služieb, a to s ohľadom na platné zákony a nariadenia.

Čo prinesiete divákom? Ktoré relácie budú ťažiskové?

RTVS pripraví do vysielania dve formy predvolebných diskusných relácií. Bude vychádzať zo zákonného rámca, to znamená, že RTVS vyčlení desať hodín diskusných programov so zástupcami všetkých kandidujúcich politických subjektov v rozhlasových programových službách RTVS (Rádio Slovensko a Rádio Regina) a desať hodín v televíznych programových službách RTVS (Jednotka, :24).

V prvom formáte diskusných programov dostanú zástupcovia všetkých kandidujúcich politických subjektov rovnaké otázky a na ich zodpovedanie budú mať rovnaký časový priestor.

Účasť zástupcov kandidujúcich politických subjektov v druhom formáte predvolebných diskusných relácií RTVS bude vychádzať z aritmetického priemeru najaktuálnejších výsledkov prieskumov verejnej mienky z troch agentúr (Ako, Focus, Median) v danom čase. Detaily pravidiel volebného vysielania RTVS pre voľby do NR SR 2023 budú zverejnené v krátkom čase na webe rtvs.org.

zuzana martináková, ta3, Čítajte rozhovor Šéfka spravodajstva ta3: Ponúkneme predvolebnú šou, akú poznáme z amerických volieb

Budete vytvárať aj nejaké špeciálne relácie pre prvovoličov?

RTVS pripravuje mobilizačnú aj informačnú kampaň k blížiacim sa voľbám do NR SR, ktorú nasadí do vysielania v najbližších týždňoch. Okrem toho pravidelne pokrýva tému volieb aj v spravodajských a publicistických programoch v rozhlasovom aj televíznom vysielaní, kde podrobne spracováva témy, ktoré sa týkajú aj samostatného priebehu volieb a sú relevantné pre všetkých občanov, vrátane prvovoličov. Či už ide o pripomínanie kľúčových termínov, upozorňovanie na hoaxy a dezinformácie alebo manuál, ako správne voliť.

RTVS :24 odštartovala vysielanie po vypuknutí vojny na Ukrajine. Ako hodnotíte svoje už viac ako ročné pôsobenie na slovenskom mediálnom trhu? Podarilo sa vám etablovať tak, ako ste si to naplánovali?

Spravodajská programová služba RTVS :24 vznikla mimoriadne rýchlo, čo spočiatku komplikovalo jej plnohodnotné etablovanie na mediálnom trhu kvôli absencii riadnej programovej štruktúry, ktorá sa vyprofilovala postupne počas uplynulého a tohto roka.

Implementácia postupných strategických a obsahových zmien priniesla aj „facelift“ a novú podobu spravodajskej programovej služby RTVS :24. Cieľom týchto zmien bolo posunúť stanicu na ďalšiu úroveň a zabezpečiť nielen jej modernú vizuálnu stránku, ale aj rozšíriť jej portfólio o nové relácie a posilniť obsah existujúcich spravodajských a publicistických formátov.

Video
RTVS :24 making of

Je dôležité, aby verejnoprávne médium ponúkalo svojim divákom nepretržité spravodajské informácie, ktoré sú aktuálne, objektívne, overené a založené na faktoch. Vďaka profesionálnemu prístupu a veľkému pracovnému nasadeniu všetkých pracovníkov a spolupracovníkov na sekcii spravodajstva a publicistiky sa RTVS :24 postupne stáva plnohodnotným spravodajským televíznym okruhom so stabilnou diváckou základňou, ktorá stále rastie.

Čo považujete za najväčší úspech a naopak, čo nevyšlo úplne podľa vašich predstáv?

Keďže spravodajský okruh RTVS :24 bol spustený bez dostatočného času na prípravu a budoval sa za plnej prevádzky, nie je možné ho hodnotiť cez prizmu úspechov a neúspechov. Prvým veľkým míľnikom pre spravodajskú programovú službu bol 9. máj 2023, kedy došlo k výraznej zmene vysielania RTVS :24. Rozšíril sa spravodajský tím, pribudlo nové moderné štúdio, zmenila sa staničná grafika a aj programová štruktúra, v ktorej si našli svoje miesto nové relácie, ktoré postupne dotvárajú programovú ponuku spravodajskej televízie.

RTVS zároveň pracuje na ďalšom veľkom rozvoji RTVS :24, ktoré ešte viac zatraktívni vysielanie a divákom prinesie ešte kvalitnejší nepretržitý spravodajský servis. Ambíciou RTVS :24 je ďalej rásť, rozvíjať sa a predovšetkým ponúkať divákom aj naďalej informácie, ktoré sú aktuálne, objektívne, overené a založené na faktoch. Dôkazom kvality spravodajstva RTVS je aj kvartálny prieskum agentúry Median SK, ktorého výsledky potvrdzujú, že spravodajstvo verejnoprávnej televízie a rozhlasu je na Slovensku dlhodobo najobjektívnejšie.

Dárius Haraksin Čítajte rozhovor Šéf JOJ 24: Voľby budú o emóciách, voliči sa potrebujú zorientovať, kto za koho "kope"

V čom je vaša výhoda voči konkurencii? Čím sa odlišujete?

RTVS ako jediné celoslovenské médium má k dispozícii vlastné regionálne štúdiá v Banskej Bystrici a v Košiciach, ktoré sú schopné vysielať autonómne. Veľkou výhodou RTVS :24 je aj široká sieť zahraničných spravodajcov a spolupracovníkov RTVS, ktorí divákom prinášajú aktuálne informácie z celého sveta.

Ako verejnoprávne médium ma RTVS zároveň prístup do bohatej databázy Európskej vysielacej únie (EBU) a divákom tak môže ponúknuť aj exkluzívne zábery a rozhovory, ku ktorým komerční vysielatelia nemajú prístup.

V neposlednom rade vysielanie RTVS :24 nie je prerušované reklamou, čo je prínosom nielen pre divákov, ale absencia reklamných blokov zároveň vytvára aj väčší priestor na spravodajské pokrývanie významných udalostí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #politické relácie #RTVS :24 #predčasné voľby 2023