Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na akom Slovensku chcete žiť? Handzuš, Radičová a Ostrihoňová vyzývajú v kampani mladých, aby išli voliť

Cieľom kampane je inšpirovať mladých ľudí k záujmu o veci verejné.

19.09.2023 06:00
Chcem tu zostať Foto:
Kampaň Chcem tu zostať chce mobilizovať mladých, aby sa zúčastnili predčasných parlamentných volieb.
debata (18)

Na akom Slovensku chcete žiť? Pýtajú sa Veronika Cifrová Ostrihoňová, Iveta Radičová a Michal Handzuš, ambasádori kampane „Chcem tu zostať“, ktorá chce mobilizovať mladých, aby sa zúčastnili predčasných parlamentných volieb.

„Rozhodnutie nezúčastniť sa volieb môže byť predzvesťou postoja, že to mladý človek s krajinou už vzdal. A naopak, účasť vo voľbách je prejavom záujmu o budúcnosť krajiny. Začína voliť nová generácia a práve voľby sú príležitosťou ozvať sa a vstúpiť do verejnej debaty,“ hovorí jedna z ambasádoriek kampane Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Iniciátori kampane pripomínajú, že mladí ľudia majú nezastupiteľné miesto v našej spoločnosti. Do verejného života prinášajú unikátny pohľad na aktuálne dianie a problémy, ktorým Slovensko čelí. Opakovane dokážu prinášať nové témy a predstavu o tom, v akej krajine chcú žiť.

Prieskumy však ukazujú, že mladí voliči a voličky nevidia svoju budúcnosť v krajine pozitívne. Ak sa vedia na niečom zhodnúť, tak zvyčajne sa zhodnú na tom, že ich nikto nepočúva, že ich názor nikoho nezaujíma, že tu všetko ide z kopca a že vlastne úplne najlepšie bude zo Slovenska odísť.

voľby Čítajte aj Pravda spustila virtuálne voľby. Online hlasovania sa môže zúčastniť každý

Tento trend sa neustále zhoršuje, prehlbuje sa u nich pocit rezignácie a zvyšuje sa motivácia odísť do zahraničia. Názov kampane reaguje práve na tieto negatívne tendencie medzi mladými ľuďmi. Riziko odchodu mladých v prípade zhoršujúceho sa stavu krajiny po voľbách je vysoké.

„Až 85 percent mladých ľudí si myslí, že politici sa o nich vôbec nezaujímajú. Často tiež počúvame, že mladí ľudia chcú zo Slovenska odísť. Kampaň Chcem tu zostať adresuje tento problém, chce posilniť hlas mladých vo verejnom priestore a inšpirovať ich k účasti vo voľbách, a preto ju podporujem,“ vysvetľuje Iveta Radičová.

Z prieskumu, ktorý pre iniciátorov kampane pripravila agentúra Focus, vyplýva, že záujem mladých ľudí (18 – 25 rokov) zúčastniť sa volieb v porovnaní s predošlými parlamentnými voľbami v roku 2020 klesol až o 16 percentuálnych bodov, zo 68 percent v roku 2020 na súčasných 52 percent. Toto číslo je zároveň o 15 bodov nižšie, ako je deklarovaný záujem ísť voliť v celkovej populácii.

malá morská víla, Čítajte aj September na Disney+: Návrat excentrických milionárok, nová verzia kultovej rozprávky a nielen to!

Kto stojí za kampaňou

Iniciátorom kampane je nadácia Pontis, ktorá ju realizuje v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti a organizáciami Memo 98 a Platforma pre demokraciu. Podieľajú sa na nej aj ďalšie desiatky mimovládnych organizácií.

Kampaň „Chcem tu zostať“ je striktne nestranícka. Nie je namierená proti žiadnej politickej strane či kandidátovi, a zároveň žiadnej politickej strane alebo kandidátovi nevyjadruje podporu. Jej cieľom je podporovať demokratický systém, inšpirovať mladých ľudí k záujmu o veci verejné a vyzývať ich k účasti vo voľbách.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023