Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Drevo namiesto betónu: Kaufland otvorí ekologickú predajňu budúcej generácie

Nový supermarket bude ekologickou drevostavbou doplnenou zeleňou.

02.08.2023 06:00
Kaufland, Záhorská Bystrica Foto:
Vizualizácie novej predajne Kauflandu v Záhorskej Bystrici.
debata (1)

Obchodný reťazec Kaufland stavia v Záhorskej Bystrici pri Bratislave predajňu novej generácie. Strategickou surovinou pri jej výstavbe je drevo ako udržateľný stavebný materiál doplnené zeleňou na časti strechy. Jeho dokončenie a otvorenie je naplánované v druhej polovici septembra.

tv, televízia, televízor, stream, streamovacia služba, obývačka, obrazovka, televízor Čítajte aj Toto bude pravý televízny súboj: Začína sa pátranie po najlepšom slovenskom seriáli sezóny

Drevená konštrukcia a zeleň

Z dreva je postavená nosná konštrukcia strechy, časť fasády zo strany vstupu a parkoviska, ako aj pultová strecha. „Drevo vyniká skvelými technologickými parametrami, menej zaťažuje životné prostredie a zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s ostatnými materiálmi. Ďalšími výhodami dreva sú dobré tepelnoizolačné vlastnosti a nízka spotreba energie na vykurovanie,“ uvádza Kaufland.

Vizualizácie novej predajne Kauflandu v... Foto: Kaufland
Kaufland, Záhorská Bystrica Vizualizácie novej predajne Kauflandu v Záhorskej Bystrici.

Ďalším prvkom je hmyzí hotel a vegetačná stena s rozlohou cca 200 m2, ktorá bude napomáhať k čistejšiemu vzduchu a okrem estetickej funkcie bude zvyšovať vlhkosť vzduchu. Zelená strecha bude zadržiavať dažďovú vodu, poskytne domov pre rôzne rastliny a živočíchy a prispeje k znižovaniu teploty vnútorného priestoru prevádzky.

víťaz, Čítajte aj Prvý slovenský seriál natočený pre svetovú streamovaciu službu prichádza: Poznáme dátum premiéry!

Koncepcia počíta tiež s čo najväčším využitím denného svetla na predajnej ploche. Ekologickú prevádzku doplnia fotovoltické zariadenia na streche a bude využívať odpadové teplo z chladiaceho systému na vykurovanie a chladenie budovy. Súčasťou parkoviska budú aj tri nabíjačky na šesť elektromobilov a box na bicykle.

Vizualizácie novej predajne Kauflandu v... Foto: Kaufland
Kaufland, Záhorská Bystrica Vizualizácie novej predajne Kauflandu v Záhorskej Bystrici.

Certifikácia BREEAM

Kaufland v Záhorskej Bystrici získal certifikáciu BREEAM, ktorá garantuje, že budova splnila odborné hľadiská na to, aby bola nazývaná zelenou. Medzi kľúčové kritériá na získanie certifikácie patrí napríklad hospodárenie s vodou, energiami, odpadmi či materiálmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaufland #obchodné reťazce