Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriáloví fanúšikovia mesiac bojovali. Lucifer je zachránený!

V polovici mája televízia FOX po troch sezónach zrušila seriál Lucifer. Podľa všetkého sa poriadne prepočítala. Dala stopku seriálu, ktorý má obrovskú divácku základňu po celom svete. A najmä, ktorá nesleduje seriál v presne určený čas a deň, keď sa vysiela.

18.06.2018 07:00
lucifer, tom ellis, Foto:
Hlavný predstaviteľ Lucifera Tom Ellis aktívne bojoval za záchranu seriálu. Vyplatilo sa.
debata

Počas televíznych premiér sa sledovanosť tretej série zošuchla ledva na tri milióny divákov, čo je pomerne málo. Lenže televízia tvrdohlavo brala do úvahy iba televíznu sledovanosť, na základe ktorej sa predáva reklama. Digitálna sila Lucifera bola niekoľkokrát vyššia a ukázalo sa, že milióny divákov sú skryté v digitálnom svete. Tento fakt stále nie je pre americké televízie až tak atraktívny priestor.

Lucifer sa tak pridal k ostatným seriálom, ktoré zachránili fanúšikovia. Minulý rok takto vybojovali ďalšiu sériu pre Timeless, vysielal sa aj na Slovensku. Vtedy televízia NBC tento seriál, prekvapujúco, zrušila, hoci išlo o jednu za najúspešnejších noviniek. Fanúšikovia niekoľko týždňov televíziu bombardovali na sociálnych sieťach a tá ich nakoniec vyslyšala a tento rok sa predstavila 10-dielna druhá séria. Pričom boj prebieha ďalej a tým istým spôsobom žiadajú aj tretiu.

Vášniví diváci s hashtagom SaveLucifer dobyli sociálne siete a do boja o záchranu sa zapojili aj hlavní predstavitelia, ale aj samotní tvorcovia, ale aj štúdio Warner Bros, čo je celkom ojedinelý jav. Plnoformátové televízie o seriál neprejavili záujem, keďže ich vysielacie štruktúry mali už vyskladané. Chvíľu to však vyzeralo tak, že by sa mohol „presťahovať“ na najmenšiu celonárodnú televíziu The CW. Z toho nakoniec vzišlo, údajne má staré publikum a The CW sa zameriava na mladšie ročníky.

Úloha znela jasne. Dostať seriál tam, kde sa skrýva gro diváckej základne a to sú streamovacie služby, ktoré už neraz takto pomohli seriálom vyprodukovať viacero sérií. Pôvodne to vyzeralo tak, že hriešny pekelník nájde domov na Amazone.

V piatok fanúšikov prekvapila správa, že Lucifer sa sťahuje na Netflix, kde na začiatok dostal 10-dielnu 4. sériu. Pričom o Netflixe bolo minimum správ. Podľa vyjadrenia streamovacieho gigantu to bolo preto, lebo rokovania boli mimoriadne komplikované s nejasným výsledkom. V USA sa totiž Lucifer digitálne šíri prostredníctvom konkurečnej služby Hulu a medzinárodné vysielacie práva sú predávané cez rôzne iné televízie.

Tým, že Netflix je celosvetovo rozšírený, tak aj predchádzajúce série sa musia presunúť a aj najnovšia séria bude exkluzívne šírená cez neho. Stiahnutie ostatných sérií od konkurencie nie je taký ľahký proces. Riešenie sa našlo na poslednú chvíľu. Práve minulotýždňový piatok bol posledným dňom, keď seriál mohol byť zachránený. Hercom aj štábu totiž by skončili kontrakty.

Ďalšie detaily o 4. sérii nie sú známe, pravdepodobne sa objaví v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Lucifer #oseriáloch #Tom Ellis