Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Režisér Invalida nakrútil nový film. Po premiére bude dostupný online pre všetkých

Nový film Jonáša Karáska bude mať premiéru na festivale Cinematik.

08.09.2023 06:00
Jonáš Karásek Foto:
Režisér Jonáš Karásek pri nakrúcaní nového filmu Choroba.
debata

Režisér Jonáš Karásek je aktuálne azda najžiadanejším slovenským režisérom. Ak ho aj niekto nepoznal, vďaka filmu Invalid, ktorý už videlo viac ako 200-tisíc divákov a je najnavštevovanejším slovenským filmom tohto roka, sa stal známym na celom Slovensku.

Témou jeho nového filmu s názvom Choroba je celosvetová pandémia. Premiéru bude mať už 15. septembra na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, kde režisér zároveň ostane na diskusiu s divákmi. Po premiére bude snímka dostupná všetkým divákom online.

Flash, ezra miller, Čítajte aj September na HBO Max: Filmová smršť na čele s hitom, ktorý bol pred pár mesiacmi v kinách

Predstavte si, že žijete vo svete, kde 1,1 miliardy ľudí trpí nebezpečnou chorobou. Kým sa ľudstvo snaží nájsť liek, pacientov stále pribúda. Krátkometrážna snímka Choroba sa odohráva v roku 2025 a jej témou je celosvetová pandémia. Po Invalidovi je to už druhé dielo režiséra Karáska, ktoré poukazuje aj na zdravotné problémy, ktoré presahujú do logistických štruktúr našej spoločnosti.

Zaujímavosťou je, že vo filme sa neobjavia žiadne veľké herecké mená. Tvorcovia si zvolili náročnejšiu cestu a vo filme pracovali s protagonistami, ktorí s herectvom nemali žiadne skúsenosti. Režisér do filmu obsadil nehercov, ktorí sú s filmovou pandémiou nejakým spôsobom prepojení.

„Film je o chorobe, ktorou trpí veľká časť populácie, a naši účinkujúci sú s touto pandémiou blízkej budúcnosti nejakým spôsobom prepojení,“ vysvetľuje Karásek dôvod, prečo sa rozhodol staviť na nehercov. „Dokonca aj naše príbehy vychádzajú z niektorých ich osobných skúseností, hoci sú jemne pozmenené, zdramatizované,“ dodáva.

Pozrite si trailer:

„Teším sa, že sa nám len s nehercami podarilo vytvoriť filmík, ktorý ma zaujímavú, ťaživú atmosféru a prekvapivú pointu. Aj preto uvítam možnosť diskutovať na Cinematiku s divákmi. Som zvedavý nielen na ich dojem z filmu či mojej tvorby celkovo, ale aj na ich názor a vnímanie témy, ktorú vo filme predostrieme,“ povedal Karásek.

Súčasťou diskusie, ktorá sa uskutoční priamo po filmovej projekcii, bude aj lekár, ktorý tiež dostane priestor vyjadriť sa k téme. Prítomní hostia tak dostanú jedinečnú príležitosť konfrontovať filmom nastolené postrehy s medicínskymi faktami.

Zábery z nového filmu Jonáša Karáska Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Režisér Jonáš Karásek pri nakrúcaní nového filmu.

„Snímka Choroba je o veľmi aktuálnej problematike, ktorej je dôležité venovať sa. Preto som veľmi rád, že bude mať svoju premiéru práve na našom festivale a som veľmi zvedavý na diskusiu s Jonášom aj s pánom doktorom. Vnímam to ako jedinečný priestor, v ktorom budú mať prítomní diváci príležitosť zamyslieť sa nad smerovaním našej civilizácie,“ povedal Peter Konečný, organizátor festivalu Cinematik.

Režisér Jonáš Karásek sa aj v tomto prípade obklopil dlhodobými spolupracovníkmi. Kameramanom je Tomáš Juríček, s ktorým nakrúcal snímky Invalid, Amnestie a Kandidát, hudbu pre film vytvoril Matúš Široký, ktorý zložil hudbu pre všetky tri spomenuté filmy. Po premiére bude krátkometrážna snímka Choroba sprístupnená širokému publiku v online priestore na www.choroba.online.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jonáš Karásek #filmové premiéry