Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Celosvetová choroba, ktorou trpí každý štvrtý Slovák: Karáskov sci-fi film je už dostupný online a zadarmo

Film sa odohráva v blízkej budúcnosti, hovorí o novodobej celosvetovej pandémii.

28.09.2023 06:00
Choroba Foto:
Záber z filmu Choroba režiséra Jonáša Karáska.
debata

Režisér Jonáš Karásek, ktorý má na konte snímky ako Kandidát, Amnestie či tohtoročnú mimoriadne úspešnú čiernu komédiu Invalid, nakrútil nový film. Krátkometrážna sci-fi snímka s názvom Choroba sa odohráva v neďalekej budúcnosti a hovorí o ochorení, ktorým trpí 1,1 miliardy ľudí na celom svete. Snímka je už dostupná online pre všetkých divákov.

Cinema City, VIP, megaplex Čítajte aj Luxus a nadštandardné služby. Takto vyzerá prvé VIP kino na Slovensku

Film sa odohráva v roku 2025 a upozorňuje na nebezpečnú chorobu, ktorá presahuje do logistických štruktúr našej spoločnosti. Cieľom je upriamiť pozornosť ľudí na novú pandémiu, ktorá sa ticho rozmáha na celom svete. Ide o obezitu, ktorej diagnostické číslo je E66. Ochorenie, ktoré sa dotýka značnej časti svetovej populácie.

„Čísla neklamú. Množstvo ľudí trpiacich obezitou radikálne stúpa, a to nielen kdesi v USA, kde sa nám to zdá ďaleko, ale čoraz viac aj u nás doma, na Slovensku,“ hovorí režisér Jonáš Karásek. „Práve preto, keď som bol oslovený s ideou upozorniť na tento globálny problém filmom – vyjadrovacím prostriedkom, ktorý je mi najbližší – tak som neváhal a išiel som do toho. Čísla a fakty o obezite sú naozaj znepokojivé a verím, že aj mojím malým projektom prispejem k tomu, aby sa veci začali meniť. Aby si ľudia uvedomili, že obezita je choroba, že nám v tomto zmysle hrozí celosvetová pandémia,“ dodáva.

Zábery z nového filmu Jonáša Karáska Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Režisér Jonáš Karásek pri nakrúcaní nového filmu.

Príbehy ľudí vyčlenených zo spoločnosti

Vo filme sa neobjavujú žiadne veľké herecké mená. Tvorcovia si zvolili náročnejšiu cestu a do snímky obsadili nehercov, ktorí sú s filmovou pandémiou nejakým spôsobom prepojení. Príbehy vychádzajú z ich osobných skúseností, hoci sú jemne pozmenené a zdramatizované.

„Pri castingoch som spoznal príbehy mnohých ľudí, ktorí s týmto ochorením žijú. A nejde iba o to, že majú zdravotné problémy, i keď tie sú veľmi vážne. Sú však aj vyčlenení zo spoločnosti. Či už sa vyčleňujú sami, lebo sa hanbia, alebo sa jednoducho nevedia zaradiť. Na casting nám napríklad prišli matky, ktoré nemôžu so svojimi deťmi cestovať, pretože sa nezmestia do sedadiel v lietadle či deti, ktoré nemajú kamarátov, pretože s nimi nezvládajú behať alebo sú objektom poznámok a posmeškov. Sú to ťaživé príbehy, ktoré, verím, inšpirujú ľudí, ktorých sa to týka, k tomu, aby išli za svojím lekárom a chorobu menom obezita začali reálne liečiť. Pod dohľadom a efektívne,“ dodáva Karásek.

Pozrite si trailer filmu Choroba:

Podľa odborníka je zásadným problémom, že väčšina ľudí si neuvedomuje, že obezita je choroba, a tak im často ani nenapadne ísť ju konzultovať s lekárom. „Nie je problém, že by ľudia nevedeli schudnúť. Problém nastáva s dlhodobým udržaním zníženej hmotnosti. Len 2 % ľudí si udržia dosiahnutú zníženú hmotnosť aj po roku od schudnutia. Ambulancia lekára je to správne miesto, kde pacienti s obezitou dostávajú nielen porozumenie, odbornú radu a účinnú liečbu, ale aj záruku dlhodobej starostlivosti,“ hovorí MUDr. Slavomír Šuch, špecialista na vnútorné lekárstvo.

Režisér Jonáš Karásek sa pri filme Choroba obklopil dlhodobými spolupracovníkmi, s ktorými robil aj na svojich predchádzajúcich filmoch Invalid, Amnestie a Kandidát. Kameramanom je Tomáš Juríček a hudbu vytvoril Matúš Široký. Snímka mala exkluzívnu premiéru na medzinárodnom filmovom festivale Cinematik 15. septembra a hneď potom sa stala prístupnou online a zadarmo pre celosvetové publikum.

Sci-fi snímku Choroba si môžete pozrieť online na webe choroba.online alebo tu:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jonáš Karásek #filmové premiéry