Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nenechajte sa oklamať: Slovenskom kolujú hoaxy o voľbách, ktoré sa nezakladajú na pravde

Okrem množstva nenávistných komentárov na sociálnych sieťach sa objavila napríklad aj bizarná petícia, ktorá žiada o preverenie priebehu volieb a ručné prepočítanie hlasov.

30.03.2024 00:00
Ivan Korčok, Peter Pellegrini Foto: , ,
Ivan Korčok sa stal víťazom volieb, na druhom mieste skončil Peter Pellegrini.
debata

S blížiacim sa druhým kolom volieb dezinformátori pritvrdzujú a na tému „sčítavanie hlasov“ sa valia hoaxy zo všetkých strán. Od tvrdení o zásahu západných mocností do našich volieb cez počítanie hlasov spoločnosťou ESET až po nedôveryhodnosť využitého elektronického systému – to všetko koluje sociálnymi sieťami. Upozorňuje na to stránka Hoaxy a podvody.

Tesne po prvom kole vydala aj jedna z politických strán tvrdenie, ktoré vzbudzuje dojem, že pri týchto voľbách sa deje niečo mimoriadne, nekalé, čo by mohlo byť dôvodom na obavy. Spochybňujú totiž spoľahlivosť elektronického systému, ktorý bol po prvýkrát využitý vo všetkých obciach (doteraz to bolo v 60 %) a preto budú bojovať o návrat k ručnému počítaniu hlasov. Toto vyjadrenie spôsobilo množstvo pochybností, hoci ľudia nemajú dôvod na obavy – toto počítanie hlasov je spoľahlivé.

Okrem množstva nenávistných komentárov na sociálnych sieťach sa objavila napríklad aj bizarná petícia, ktorá žiada o preverenie priebehu volieb a ručné prepočítanie hlasov aj z dôvodu pochybností o dodržaní moratória, zákonnosti prijatia kandidatúr kandidátov na prezidenta, nedôvery voči spoločnosti ESET a iným zahraničným a súkromným spoločnostiam.

Ako funguje volebný proces?

Samotné sčítavanie hlasov prebieha stále ručne, čiže členovia komisie otvárajú obálky, skontrolujú platnosť hlasu a hlasy ručne spočítajú.

Jediné, čo sa deje elektronicky, je sumarizácia, čiže následné zadávanie zápisníc z jednotlivých okrskov do systému a ich sčítavanie. Tento systém je dokonca spoľahlivejší a transparentnejší než ručné sčítavanie.

V informačnom priestore sa objavujú výzvy na ručné spočítavanie hlasov v druhom kole prezidentských volieb.

„Hlasy sa sčítavajú vždy vo volebných miestnostiach, robia to pri všetkých typoch volieb ručne členovia okrskovej volebnej komisie. Členov delegujú politické strany, hnutia a koalície a ak ich nie je dosť, tak zabezpečuje samospráva,“ píše v stanovisku ministerstvo.

Politické strany zároveň majú možnosť mať svojho nominanta v každej okrskovej volebnej komisii, ktorý je tak garantom priebehu sčítania hlasov, ich spracovania do elektronickej zápisnice a jej odoslania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hoaxy a podvody