Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nepríjemné prekvapenie: Seriál, ktorý rozniesol na kopytách ruskú históriu, nečakane končí

Streamovacia služba Hulu tentokrát poriadne zaskočila seriálových fanúšikov. Nečakane zrušila svoj hit.

21.01.2024 06:00
the great, veľká, Foto:
Bláznivý, ale aj dojemný seriál o Kataríne Veľkej nečakane končí po troch sériách.
debata (1)

Reč je o seriáli The Great (Veľká), ktorý je na Slovensku dostupný prostredníctvom HBO Max. Hviezdne obsadený seriál na čele s Elle Fanning a Nicholasom Houltom si zobral „na paškál“ ruskú históriu a panovníčku Katarínu Veľkú.

Hlavnú úlohu stvárňuje herečka Elle Fanning, ktorá doslova prekvapila svojím výkonom. Jej manžela Petra III. si zahral Nicholas Hoult. Absolútnou devízou je scenár. Trefný, úderný, prešpekulovaný s poriadnou dávkou irónie. Divák sa musí vyzbrojiť veľkou dávkou nadhľadu, pretože vtedajšiemu Rusku poriadne nakladá a to nemusí byť po vôli každému.

Autor seriálu sa rozhodol poňať svoje spracovanie primárne ako hyperbolizovanú komédiu, častokrát ako grotesku. Drží sa viacerých historických udalostí, dohadov, povier a prináša alternatívny pohľad na možný život Kataríny. Len máloktorý seriál dáva divákovi dostatočný priestor, aby si spravil názor na to, čo pozerá.

Neuveriteľne dobre sa dalo na tomto seriáli spontánne pobaviť, smiať a pritom ho vo vážnejších momentoch sledovať bez dychu. Zdá sa, že v tomto seriáli nie je nikto normálny. Každý má nejaký plán, v zásobe haldu intríg, sex je bežnou menou. Príbeh si robí „srandu“ zo všetkého a všetkých a pritom ide o vizuálne prvotriedne dielo, kde je vidno, že sa na ničom nešetrilo, aby sa navodila ilúzia ruského kráľovského dvora.

Základná dejová línia sa začína v momente, keď mladá budúca cárovná prichádza do Ruska, aby sa vydala za Petra III., ktorý je vnímaný ako veľká neznáma v historickom poňatí. V The Great slúži ako hlavný komický a krutý prvok zároveň. Je to zakomplexovaný, emočne zakrpatený, ovplyvniteľný, nekompetentný dement, ktorého sa šľachta buď bojí alebo sa mu vnucuje do priazne, aby šplhala vyššie na spoločenskom rebríčku.

Peter III. je nevyspytateľný, náladový, nikto nemá istotu, že sa dožije večera. Má chorý vzťah k matke, ktorej vysušenú mŕtvolu má vystavený v sklenenej rakve a obavy z otca, ktorého všetci ospevujú a je viac ako evidentné, že ho rodičia považovali iba za produkt a tak s nemu správali. To ho ovplyvnilo na celý život a preto mu stačí, ak mu niekto prejaví priazeň, pomasíruje ego a okamžite sa stáva jeho favoritom.

Toho využíva aj mladá Katarína, ktorá veľmi rýchlo zisťuje, že ju nečaká rozprávková láska, ale tvrdý boj o prežitie a najmä splodenie dediča trónu. Peter vníma Katarínu iba ako objekt, ktorý mu privedie na svet syna. Keď to nebude ona, bude to niekto iný. Za všetko hovorí skonštatovanie v prvej epizóde, keď Katarína vysloví ikonickú vetu: „Preboha, vzala som si idiota.“ Táto veta je veľavravná a vystihuje všetko, čo sa v celom seriáli udialo.

Túto jar prišla do vysielania tretia séria, ktorá bola plná šokujúcich zvratov. Tým najväčším bola nečakaná smrť Petra III., avšak ako história hovorí, toto bol pravý začiatok pre vládu Kataríny Veľkej. To však diváci neuvidia. Prišla nečakaná správa, že štvrtá séria sa nebude nakrúcať a seriál sa tak končí v tom najlepšom. Paradoxom je, že The Great patril medzi top tituly a tešil sa obrovskej priazni kritikov a divákov. Opäť sa ukázalo, aký je seriálový svet nevyspytateľný a nikto nemá nič isté.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Veľká #HBO Max #The Great