Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Poslanci schválili financie pre RTVS. Namiesto koncesií dostane od štátu 180 miliónov eur

Článok sme aktualizovali o vyjadrenie generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja a predsedu Rady RTVS Igora Galla.

20.06.2023 13:25 , aktualizované: 21.06.2023 09:00
Ľuboš Machaj Foto:
Novým generálnym riaditeľom RTVS sa stal 2. augusta 2022 Ľuboš Machaj.
debata (1)

RTVS bude dostávať štátny príspevok vo výške 0,17 % z hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z novely zákona o RTVS, ktorú dnes schválili poslanci parlamentu. Nový model financovania súvisí so zrušením koncesionárskych poplatkov, ktoré sa rušia od júla. Doteraz boli hlavným zdrojom príjmu RTVS.

koncesionárske poplatky Čítajte aj Koniec koncesionárskych poplatkov sa blíži. Od 1. júla už RTVS platiť nemusíte, doterajší dlh však nezanikne

Udržateľné financovanie RTVS

Pôvodný návrh financovania telerozhlasu rátal s 0,15 % HDP, poslanci odobrili zvýšenie príspevku cez pozmeňujúci návrh, ktorý vzišiel z rokovania parlamentného výboru. „Navrhuje sa zvýšenie nárokovateľného príspevku z 0,15 % HDP na 0,17 % HDP, keďže na udržateľné financovanie RTVS je potrebné poskytnúť jej zo štátneho rozpočtu nárokovateľný príspevok minimálne v sume 180 miliónov eur ročne (0,17 % HDP), v optimálnom variante až 200 miliónov eur ročne (0,19 % HDP),“ uviedli poslanci v odôvodnení.

Medzi hlavné činnosti RTVS bude po novom patriť aj zabezpečovanie výroby signálu pre prenosy a záznamy z vybraných spoločensky významných udalostí.

Aktualizácia: „Schválený návrh považujem za dobré riešenie problému financovania RTVS, ktoré umožní pokračovanie v nastúpenom trende a zabezpečí napĺňanie strategických cieľov z hľadiska rozvoja vlastnej tvorby, doriešenia technologického dlhu, podpory filmovej a televíznej produkcie a rozvoja kultúrneho a kreatívneho priemyslu,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. „Mrzí ma, že sa nepodarilo schváliť zmenu, ktorá by nový model financovania RTVS zakotvila v ústave. Vyhli by sme sa akémukoľvek spochybňovaniu v budúcnosti,“ do­dal.

„Verím, že návrh samotného rozpočtu bude konečne obsahovať rozvojové parametre. RTVS si to po rokoch finančných suchôt určite zaslúži. Je na GR RTVS, ako túto šancu využije. Má jedinečnú možnosť v tejto situácii ukázať svoju odbornosť a schopnosť napĺňať svoj projekt rozvoja a riadenia, ktorým zvíťazil vo voľbách. Je korektné však dodať, že na výrazne zmeny, ktoré na obrazovke postrehnú aj diváci, si treba nejaký čas počkať. zázraky na počkanie v tomto prípade sa naozaj robiť nedajú,“ uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo.

Oravský hrad Čítajte aj Na Oravský hrad sa nasťahovali filmári. Nakrúcajú vianočnú rozprávku pre RTVS

V novele sa dopĺňa ustanovenie upravujúce podmienky výkonu kontroly, auditu a štátneho dozoru nad hospodárením RTVS. Obmedzuje sa kompetencia Úradu vládneho auditu a inej osoby poverenej ministerstvom financií vykonávať vládny audit vo vzťahu k RTVS. V RTVS však naďalej bude môcť audit vykonávať ministerstvo a RTVS bude naďalej podliehať kontrolnej právomoci Najvyššieho kontrolného úradu SR. Poslanci to vysvetľujú cieľom eliminovať vplyv výkonnej moci na financovanie a fungovanie RTVS.

Okrem nárokovateľného štátneho príspevku odvíjajúceho sa od podielu HDP, legislatívna úprava ráta aj so zrušením doterajšieho inštitútu Zmluvy so štátom, prostredníctvom ktorého sa rozpočet RTVS každoročne dofinancovával, najmä na programy vo verejnom záujme.

Od novelizácie si rezort kultúry sľubuje zníženie vplyvu politiky a vlády na rozpočet telerozhlasu a zabezpečenie dostatočne stabilného a predvídateľného financovania vzhľadom na to, že výška príjmu bude zákonom garantovaná a bude sa zvyšovať v súlade so zvyšovaním hodnoty HDP. Koniec koncesií si pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2023 vydobyla SaS.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #financovanie RTVS