Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predseda Rady RTVS: Systémové financovanie RTVS sa rieši na poslednú chvíľu. Je na škodu, že v takomto chaose

O výške príspevku pre RTVS rozhodnú poslanci parlamentu na aktuálnej júnovej schôdzi.

13.06.2023 16:45
RTVS logo Foto:
debata (1)

Systémové financovanie RTVS sa nemalo riešiť v súčasnom chaose, ale v konštruktívnej odbornej diskusii. V súvislosti s témou novely zákona o RTVS a zmeny financovania telerozhlasu to zdôraznil predseda Rady RTVS Igor Gallo.

Pripomenul, že práve Rada RTVS ako orgán dohľadu verejnoprávneho média dlhodobo na takúto diskusiu vyzývala, no bez pozitívnej odozvy u politických garnitúr.

rtvs, mlynská dolina Čítajte viac Mediálny výbor bojuje za viac financií pre RTVS. Namiesto koncesionárskych poplatkov by mohla dostať viac

„Samozrejme, želám si, aby poslanci schválili novelu zákona v podobe, ktorá verejnoprávnemu vysielateľovi zabezpečí dostatok financií,“ uviedol Gallo. Upozornil, že telerozhlas potrebuje viac peňazí nielen na samotnú tvorbu a znižovanie investičného dlhu, ale aj plnenie nových povinností, vyplývajúcich zo zákona o mediálnych službách, ktorý bol prijatý bez mechanizmu kompenzácie nárastu nákladov pre RTVS.

Súhlasí preto s názorom, že najprv bolo potrebné posúdiť rozsah zákonných povinností, ktoré pre RTVS vyplývajú z aktuálnej legislatívy a až následne riešiť výšku štátneho príspevku.

Slovensky rozhlas Čítajte aj RTVS má veľké plány. V blízkej budúcnosti chce spustiť úplne novú stanicu

Mediálny výbor Národnej rady SR dnes navrhol zvýšiť pre RTVS štátny príspevok z vládou deklarovaného 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 0,17-percentný podiel. O novele zákona o RTVS majú poslanci parlamentu rozhodnúť na aktuálnej júnovej schôdzi.

Legislatíva má vyriešiť systémové financovanie po zrušení tzv. koncesionárskych poplatkov od 1. júla 2023. RTVS má po novom dostávať nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Rada RTVS #financovanie RTVS