Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčší a najdrahší ukrajinský film: Do kín prichádza legendárny hrdina bojujúci za slobodu svojho ľudu

Svetová premiéra sa uskutoční 24. augusta, na Deň nezávislosti Ukrajiny.

13.08.2023 06:00
Dovbuš Foto:
Na plátna kín mieri legendárny príbeh Oleksu Dovbuša.
debata (14)

Každá krajina má svojho Jánošíka. Na plátna kín mieri legendárny príbeh Oleksu Dovbuša, veľkého vodcu povstaleckej armády, hrdinu bojujúceho za spravodlivosť aj vlastnú lásku. Príbeh z prvej polovice 18. storočia sa odohráva na hraniciach Ukrajiny, Poľska a Maďarska počas povstania karpatských opričníkov – horských zbojníkov.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Prekvapujúce poradie: Hľadanie top slovenského seriálu pokračuje a prináša prekvapenia

Pre obyvateľov Karpát je to kruté a temné obdobie. Dvaja bratia Dovbušovci začínajú bojovať bok po boku, no osud to zariadi inak. V snahe pomstiť sa za vraždu rodičov sa z bratov stanú nepriatelia a ich cesty sa rozchádzajú. Ivan chce peniaze, Oleksa chce spravodlivosť a slobodu svojho ľudu.

Karpaty sa zmietajú vo vlne povstaní, ktoré vedie Oleksa, a aristokracia využíva svoju vojenskú silu, aby ho zabila a zničila jeho legendu. Dovbuš ich však preľstí. Zúfalí páni vymyslia rafinovaný plán a zaútočia na Achillovu pätu neporaziteľného zbojníka – jeho lásku k Maričke.

Na plátna kín mieri legendárny príbeh Oleksu... Foto: Magic Box Slovakia
Dovbuš Na plátna kín mieri legendárny príbeh Oleksu Dovbuša.

A legenda o karpatskom rytierovi rástla a už viac ako 300 rokov inšpiruje celé generácie tých, ktorí bojujú za slobodu svojej rodnej zeme. Snímka o sile a láske Oleksu Dovbuša bude mať svetovú premiéru na Deň nezávislosti Ukrajiny.

S rozpočtom 120 miliónov hrivien (v prepočte 3 milióny eur) je Dovbuš jedným z najväčších a najdrahších ukrajinských filmov. Režisér Oles Sanin začal na scenári pracovať v roku 2017. Chcel nakrútiť film o slobode s novým pohľadom na vtedajšie ukrajinsko-poľské vzťahy. Zameriava sa na na príbeh bratov Dovbušovcov a neopakuje mýtus o zbojníkovi, ktorý „bohatým kradne a chudobným dáva“.

Wonka, Čítajte aj Už teraz sa môžete tešiť na Vianoce: Toto bude najsladší film tohto roka

Nakrúcanie sa začalo v roku 2018 a trvalo štyri roky. Na filme spolupracovalo 3000 ľudí a od základov bola postavená pevnosť neďaleko Kyjeva a obnovených bolo viac ako 20 lokalít. Na najväčších scénach sa podieľalo 500 ľudí.

Vzhľadom na pandémiu a vojnu na Ukrajine sa premiéra filmu odkladala a do kín prichádza tento mesiac. Svetová premiéra sa uskutoční 24. augusta, na Deň nezávislosti Ukrajiny. Do slovenských kín ho uvedie spoločnosť Magic Box Slovakia.

Na plátna kín mieri legendárny príbeh Oleksu... Foto: Magic Box Slovakia
Dovbuš plagát Na plátna kín mieri legendárny príbeh Oleksu Dovbuša.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Dovbuš