Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Lúzri z Wall Street: Šialený skutočný príbeh, ktorý šokoval svet, dostal filmovú podobu

Príbeh amatérskych investorov ukazuje, aká je burza na Wall Street krehká.

06.08.2023 06:00
Lúzri z Wall Street Foto:
Lúzri z Wall Street (Dumb Money)
debata

Filmov podľa skutočných udalostí na Wall Street a akciových trhoch už vzniklo dosť, čo len dokazuje ich popularitu. Nová komediálna dráma Lúzri z Wall Street (Dumb Money) nádherne ukazuje, prečo nás tak bavia, aj keď nie vždy úplne rozumieme tomu, ako finančné trhy fungujú. Veď kto by neodolal hrejivej škodoradosti, keď malý Dávid oberie veľkého Goliáša husárskym kúskom o kopu prachov?

Meg, meg 2, Čítajte aj Najväčší filmový bizár tohto leta: Nepremeškajte pohľad na obrie žraloky a praveké príšery

Novinka vznikla podľa vcelku čerstvého príbehu, ktorý začal plniť titulné stránky v USA v januári 2021. Na fóre Reddit sa objavil príspevok vyzývajúci ku kúpe akcií spoločnosti GameStop, ktorý neskôr zdieľal na Twitteri aj samotný Elon Musk. Do veľkej miery tak prispel k mediálnemu záujmu o túto kauzu, ktorá zaváňala ďalšou finančnou krízou a vyeskalovala až do vypočúvania pred americkým Kongresom.

Režisér Craig Gillespie (Ja, Tonya; Cruella) zábavne a polopatisticky prerozpráva, ako obyčajný malý investor Keith Gill (Paul Dano) presvedčí svojich fanúšikov na sociálnych sieťach, aby investovali do finančnícky bezvýznamnej spoločnosti GameStop. Inak povedané, stavia na jej úspech a ak uspeje, zarobia.

Hodnota akcií začne prudko stúpať a pri pohľade na rast outsidera si finanční harcovníci z Wall Street zaťukajú na čelo a presne naopak stavia na jej neúspech a zarobia, ak firma neuspeje. Veď prečo by nemali chcieť zarobiť „blbé prachy“ od amatérov, keď to je ako zdvihnúť zo zeme nájdenú dvacku.

Lenže sa prerátajú a prídu o „majland“, kým Gill a jeho fanúšikovia na burze zarobia milióny. Na pohľad naivná investícia odkryje prehnitý systém celej Wall Street, keď sa ješitní milionári s urazeným egom „svojich“ peňazí nechcú vzdať.

Invalid Čítajte aj Najúspešnejší film tohto roka? Nie je to žiadny blockbuster, najviac ľudí prišlo do kín na slovenskú komédiu

Snímka poteší aj hereckým obsadením. Okrem Paula Dana si vo filme zahrali aj Pete Davidson, Seth Rogan, Nick Offerman, Sebastian Stan, Anthony Ramos, America Ferrera, Shailene Woodley a Vincent D'Onofrio.

Komediálnu drámu Lúzri z Wall Street uvedie do kín Itafilm 21. septembra 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry