Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fenomén "Barbenheimer" prekonal očakávania. Privítal rekordný počet divákov a naplnil pokladnice kín

Snímky Barbie a Oppenheimer počas premiérového víkendu trhli rekordy.

24.07.2023 10:50
Barbenheimer Foto:
debata

„Barbenheimer“, ako sa prezýva zápolenie dvoch filmových noviniek, poháňaný sociálnymi médiami, nielenže funguje, ale plní pokladnice kín. Tie cez víkend privítali rekordný počet divákov, ktorý prekonal očakávania. Hollywoodske kiná zažívajú uprostred štrajkov neuspokojivé leto a úspešné premiéry dali podnikaniu na striebornom plátne záblesk nádeje.

Štúdio Televíznych novín po rekonštrukcii Čítajte aj Markíza s ďalšou výraznou zmenou v spravodajstve: Predstaví novú moderátorku Televíznych novín

Najúspešnejšia premiéra roka

Nový film Barbie o ikonickej bábike v severoamerických kinách odhadom dosiahol 155 miliónov dolárov (139,4 milióna eur), čím vytvoril rekord ako najúspešnejšia premiéra tohto roka. Snímka Oppenheimer o tvorcovi atómovej bomby cez víkend v amerických a kanadských kinách utŕžila 80,5 milióna dolárov (72,4 milióna eur), čím podľa spoločnosti Universal Pictures prekonala očakávania svojich tvorcov.

Je to prvýkrát, keď jeden film začal svoje premietanie tržbami viac ako 100 miliónov dolárov a súčasne cez rovnaký víkend utŕžila ďalšia snímka viac ako 80 miliónov dolárov. Až sa všetko definitívne spočíta, pravdepodobne pôjde o štvrtý najziskovejší víkend všetkých čias v pokladniach kín s viac ako 300 miliónov dolárov v celom odvetví.

The Crown, crown, koruna, Čítajte aj Netflix potvrdil návrat svojho megahitu: Už na jeseň dorazí posledná séria

Čo sa týka globálnych čísel, aktuálne sa počítá s viac ako 300 miliónmi dolárov pre Barbie a viac ako 165 miliónov pre Oppenheimera. Rozpočet Barbie bol 145 miliónov dolárov a Oppenheimer vyšiel na 100 miliónov dolárov. Už teraz je jasné, že obidva filmy sa nielen zaplatia, ale štúdiám prinesú aj slušný zisk.

Filmy Barbie aj Oppenheimer zabodovali dobre u kritikov aj u divákov. Snímka režiséra Christophera Nolana vyvolala nadšené recenzie a očakáva sa, že bude nominovaná na Oscary. Sociálne siete boli celý víkend zaplavené reakciami – dobrými, zlými, problematickými a niečo medzi tým, čo je typ debaty, ktorú si žiadny marketingový rozpočet nekúpi.

Barbenheimer má aj obeť

Fenomén Barbenheimer mohol začať ako dobromyseľná súťaž medzi dvoma estetickými protikladmi, no oba filmy z toho nakoniec ťažili. Jedinou skutočnou obeťou sa stala snímka Mission: Impossible s podtitulom Odplata – Prvá časť, ktorému napriek dobrým recenziám a úvodným slušným tržbám cez tento víkend klesli tržby o 64 percent a zarobil len 19,5 milióna dolárov. Celková suma tak dosiahla 118,8 milióna dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbie #filmové premiéry #Oppenheimer