Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

10 kinotipov na november: Marvelovka, výpravný Napoleon, antihrdina DogMan i nové Hry o život

Do kín prichádza pestrá nádielka filmov, z ktorých si vyberie každý.

31.10.2023 06:00
The Marvels Foto:
Do kín prichádza už 33. film z Marvel Cinematic Universe, ktorý je pokračovaním kasového trháku Captain Marvel z roku 2019.
debata

Marvels

Marvels je už 33. filmom z Marvel Cinematic Universe. Je pokračovaním kasového trháku Captain Marvel z roku 2019, ktorý divákom na celom svete predstavil úplne nové dobrodružstvo s Brie Larson v úlohe Carol Danvers, prvej samostatnej titulnej ženskej postavy MCU.

„Marvels je obrovským úsilím o vybudovanie sveta. Film vykresľuje najväčší obraz vesmírneho marvelovského univerza, aký sme doteraz videli. S tým súvisia lokácie a nové postavy, ktoré oslavujú všetky najzákernejšie a najzáhadnejšie aspekty sci-fi, ktoré ako filmári milujeme,“ hovorí režisér Nia DaCosta.

Napoleon

Veľkovýpravná novinka oscarového Ridleyho Scotta (Gladiátor, Marťan) zobrazuje život francúzskeho panovníka Napoleona (Joaquin Phoenix), jeho vzostup k moci a vzťah k životnej láske Josephine. Hlavnej úlohy sa zhostil Joaquin Phoenix, pre ktorého ide o druhú spoluprácu s Scottom.

Pred viac ako dvadsiatimi rokmi nakrútili spolu legendárneho Gladiátora, v ktorom Phoenix stvárňoval despotického cisára. Snímka sa neskôr dostane do ponuky streamovacej služby Apple TV+, pre ktorú je Napoleon prvým filmom, do ktorého investovala.

Nemé tajomstvá

Niektoré udalosti vstupujú do nášho života bez pozvania. A presne to sa stalo veterinárovi Martinovi (Marián Mitaš) a jeho manželke Erike (Jana Plodková), ktorým sa v jedinom okamihu obráti život naruby. Moment, ktorý odhalí jazvy na zdanlivej rodinnej idyle a ukáže nejednoznačnú hranicu medzi dobrými a sebeckými úmyslami.

Martinova nehoda je nielen vážna, ale aj podozrivá, a tak k rodinným problémom sa pridá ešte aj podozrievavosť polície. Kriminálna dráma postavená na vyšetrovaní prípadu postupne prerastá do psychologickej drámy o vzťahoch.
zábery zo seriálu Extraktori Čítajte aj Toto je niečo, čo sa vymyká klasickej slovenskej televízii: Seriál s Koleníkom prekvapil kvalitou

Umenie jesť a milovať

Píše sa rok 1885. V rozľahlom dome v údolí rieky Loiry sa začína ďalší deň a kuchárka Eugénia (Juliette Binoche) od skorého rána pobehuje po kuchyni. V hrnci buble lahodný vývar, na stole sú čerstvo natrhané bylinky a v bielom víne odpočíva čerstvo ulovená ryba. Dráma Umenie jesť a milovať je pastvou pre oči a poctou francúzskej gastronómii.

Rozpráva príbeh gurmána Dodina (Benoît Magimel) a jeho šéfkuchára, ktorí spoločne oživujú kulinárske skvosty. Recepty k filmu pripravil Pierre Gagnair, svetoznámy šéfkuchár a držiteľ 14 michelinských hviezdičiek. Film získal v Cannes cenu za najlepšiu réžiu.

Päť nocí u Freddyho

Dokázali by ste prežiť päť nocí ako nočný strážnik v zatvorenej prevádzke bývalej pizzerie, v ktorej navyše straší? Legendárna online hrôzostrašná hororová hra (Five nights at Freddy's) sa mení na mrazivú filmovú udalosť a sľubuje viac než len zopár strašidelných scén.

Scott Cawthon, tvorca úspešných videohier, vytvoril v roku 2014 herný fenomén založený na veľmi jednoduchej premise, keď zdanlivo roztomilé bábky premenil na príšery, ktoré išli hráčom po krku. Hra Päť nocí Freddyho a jej pokračovania sa stali obrovským fenoménom, čo si všimli aj filmári. Práva nakoniec získal Jason Blum, majiteľ produkčného gigantu Blumhouse. Ten si Scotta Cawthona získal tým, že chcel, aby filmári mysleli predovšetkým na fanúšikov pôvodných hier. „Keby nebolo ľudí, ktorí hre od začiatku verili a hrali ju, nevznikol by tento film. Práve oni by si ho mali užiť,“ hovorí Cawthon.

Alma a Oskar

Viedeň, rok 1912. Oskar Kokoschka je jedným z najväčších expresionistických maliarov svojej doby, Alma Mahler je nádejná skladateľka. Už pri prvom stretnutí v ateliéri pocítia k sebe nebezpečnú príťažlivosť, prepadnú jej a podľahnú nespútanej vášni. Niekoľko rokov ich vášnivého vzťahu je najšťastnejším obdobím Oskarovho života. Hoci sa mu búrlivý vzťah s Almou stane takmer osudným, práve vďaka nemu vytvorí Nevestu vetra, jeden zo svojich najslávnejších obrazov.

„Sme svedkami života ženy, ktorá sa preslávila zbieraním mužských trofejí. Zároveň sledujeme príbeh muža, ktorý je posadnutý túžbou vytvoriť nielen umelecké diela, ale aj svoj život, ktorý zdieľa so ženou, ktorú hlboko miluje,“ hovorí režisér Dieter Berner.

Skladateľka Alme Mahler (Emily Cox) stretáva... Foto: CinemArt SK
Alma a Oskar Skladateľka Alme Mahler (Emily Cox) stretáva mladého talentovaného maliara Oskara Kokoschku (Valentin Postlmayr).
perinbaba, perinbaba a dva svety, zubatá, Čítajte aj Toto bude najväčšia udalosť slovenského filmu za posledné roky: Kultová rozprávka sa naozaj vracia!

DogMan

Vizionár Luc Besson sa po troch rokoch vracia k režírovaniu. Prichádza s antihrdinom na jeho ceste za odplatou a vykúpením. Ako chlapca ho zatvárali do koterca ku psom. Teraz ako dospelý má zvláštny dar. Ženie ho túžba po pomste a potrestaní bezprávia. Nemá žiadne zábrany. Jeho zbraňou je oddanosť jeho psov.

Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách

Začínajú sa desiate Hry o život. Pre osemnásťročného Coriolana Snowa znamenajú jedinečnú príležitosť, ako zažiariť v úlohe mentora jedného z vyvolených. Bohužiaľ, šťastena mu nie je naklonená. Bude viesť najväčšiu outsiderku z chudobného Dvanásteho obvodu. Dievčina Lucy Gray však publikum uchváti a Coriolanus vycíti svoju šancu. V aréne bude prebiehať boj na život a na smrť a už čoskoro sa ukáže, kto je nevinné vtáča a kto had, čakajúci na svoju príležitosť zaútočiť.

Deň vďakyvzdania

Na tieto sviatky nikto nezabudne. V mestečku Plymouth, kde sa zrodila tradícia Dňa vďakyvzdania, sa výpredajové šialenstvo počas Black Friday skončí obrovskou tragédiou. Uplynie rok a v čase vrcholiacich príprav na oslavu tradičného sviatku začne v meste vyčíňať záhadný zabijak. Spočiatku to vyzerá, že si svoje obete vyberá náhodne, ale čoskoro sa ukáže, že každá vražda je súčasťou väčšieho a precízne vypracovaného zlovestného plánu jeho zvrátenej sviatočnej večere.

Kukučka

Marc a Anna sa rozhodnú vymeniť si na týždeň dom s Hansom a Olgou, nemeckým párom na dôchodku, s ktorým sa zoznámili online. Výmena bývania sa postupne stáva nočnou morou pre Marca a Annu, ktorí zistia, že nemecký pár nie je až taký nevinný, ako sa na prvý pohľad zdá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry