Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Na obrazovky prichádza posledný seriál s Danom Heribanom. Pre túto rolu bol ako stvorený

Dano Heriban v seriáli bravúrne stvárňuje postavu advokáta sériového vraha.

24.01.2024 06:00
Dano Heriban, Metóda Markovič Hojer Foto:
Dano Heriban v seriáli Metóda Markovič: Hojer.
debata (2)

Praha na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Davy ľudí stojace v radoch pred poloprázdnymi obchodmi, ošarpané steny domov s farebnými plagátmi pripomínajúcimi slávne výročie. Nevľúdnu šedivú rutinu však zmení desivá novinka. V nočných uliciach sa objavujú mladí sexuálni násilníci so sadistickými sklonmi.

Metóda Markovič: Hojer Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Metóda Markovič: Hojer

Šesťdielna kriminálna séria Metóda Markovič: Hojer sleduje proces vyšetrovania a dolapenia sériového vraha Ladislava Hojera a jeho špecifický vzťah s elitným vyšetrovateľom Jiřím Markovičom. Do každej epizódy je zároveň vložený aj ďalší z Markovičových uzavretých prípadov. Aj tie znamenali veľa pre jeho kariéru elitného vyšetrovateľa a ukazujú, ako sa jeho metóda vyvíjala práve v tú, ktorou bol tak špecifický.

heslo, Čítajte aj Definitívne zrušená relácia: Ustupuje Jojka Markíze, keď vyhadzuje svoj prvý prepadák?

Tvrdošijný, systematický, metodický

Kriminalista Markovič dolapil a vyšetroval tých najznámejších sériových vrahov. Pod jeho vedením malo pražské 1. oddelenie šesť rokov po sebe stopercentnú objasnenosť vrážd. Vypracoval vysoko účinnú metódu práce s páchateľmi. Snažil sa s nimi nadviazať blízky vzťah, založený na priamom a férovom jednaní bez akéhokoľvek náznaku nadradenosti. Posledný rok svojho života intenzívne spolupracoval práve na príprave tejto série, ktorú tvorcovia venovali jeho pamiatke a odkazu nielen v českej kriminalistike.

Metóda Markovič: Hojer Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Metóda Markovič: Hojer

„Po celý čas sme sa osobne stretávali v jeho obľúbenej krčmičke kúsok od jeho bytu, kde ho všetci poznali ako legendárneho kriminalistu. Z nejakého dôvodu sme si padli hneď do oka, dokázali sme si s ním vybudovať nadštandardný vzťah a bol k nám veľmi otvorený. Aj vďaka tomu mohol scenárista Jaroslav Hruška napísať kvalitné texty, v ktorých sa odráža celá osobnosť Jiřího Markoviča,“ spomína kreatívny producent Voyo Tomáš Hruška.

zrada, ondrík, issová, Čítajte aj Mrazivé prvé zábery z nového prémiového seriálu: Toto bude pýcha Markízy v roku 2024

Markovič strávil v policajnom zbore 36 rokov, z toho 13 rokov ako šéf pražskej „mordparty“. „Hojer sa mi zdôveroval s vecami, s ktorými sa nezveroval nikomu, ani svojmu obhajcovi,“ prezradil počas príprav minisérie. „Láďa skoro stratil oboch rodičov, preto sa na mňa dosť upol. Je to paradox, ale nikto sa nikdy oňho tak nezaujímal, nikto nikdy sa s ním tak dlho nerozprával – až ja,“ dodal Jiří Markovič, ktorého tvorcovia oslovili na spoluprácu pri projekte a on súhlasil.

Metóda Markovič: Hojer Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Metóda Markovič: Hojer

Posledná herecká úloha Dana Heribana

Od druhej epizódy série sa súčasťou príbehu stáva aj postava Hojerovho advokáta, ktorú bravúrne stvárnil herec Dano Heriban. Advokát Štefan Žabimajerský sa stal vôbec poslednou hereckou úlohou fenomenálneho umelca.

„Dano Heriban bol pre túto rolu ako stvorený, pretože oplýval rovnakými vlastnosťami. Bol to poctivý, zodpovedný profesionál a zároveň veľmi citlivý človek. Jedným výrazom tváre dokázal zahrať to, na čo iní potrebujú mnoho slov,“ povedal o jeho úlohe Tomáš Hruška.

Dano Heriban a Petr Lněnička pri nakrúcaní... Foto: Voyo
Dano Heriban, Metóda Markovič Hojer Dano Heriban a Petr Lněnička pri nakrúcaní seriálu Metóda Markovič: Hojer.

„Voyo neustále rozširuje svoju ponuku exkluzívnych Voyo Originálov, novinka Metóda Markovič: Hojer je však pre nás po viacerých stránkach špeciálna. Ešte pred oficiálnym uvedením si miniséria doslova podmanila medzinárodnú porotu prestížneho festivalu Serial Killer, ktorá jej prisúdila ocenenie za najlepší seriál strednej a východnej Európy. Zároveň ňou však vzdávame hold dvom výnimočným osobnostiam, ktoré nás navždy opustili – fenomenálnemu Jiřímu Markovičovi, ktorý svojimi jedinečnými vyšetrovacími metódami dlhé roky úspešne bojoval proti zločinu, a nezabudnuteľnému Danovi Heribanovi, ktorý práve v tomto diele naposledy predviedol svoje herecké majstrovstvo,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova.

Miniséria Metóda Markovič: Hojer odštartuje na Voyo už 26. januára 2024. Očakávaný projekt vznikol pod značkou Voyo Originál, na konte už má hlavnú cenu medzinárodného českého festivalu televíznej a online seriálovej tvorby Serial Killer.

Pozrite si trailer:

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dano Heriban #Voyo