Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Všetko o seriáli To se vysvětlí, soudruzi!: Dátum štartu, o čom sú jednotlivé časti aj kto je kto v seriáli

Nový seriál s nadsádzkou otvára dvere do sveta paranormálnych prípadov.

28.02.2024 06:00
To se vysvětlí, soudruzi! Foto:
To se vysvětlí, soudruzi!
debata

Na obrazovky ČT1 prichádza komediálny krimi seriál To se vysvětlí, soudruzi!. Československí odborníci z ústavu skúmajúceho paranormálne javy v ňom pomáhajú polícii vysvetľovať a odhaľovať záhadné zločiny, nadprirodzené zmiznutia alebo útoky mimozemšťanov.

Seriál sa s humorom a nadsádzkou vracia do obdobia normalizácie v 80. rokoch minulého storočia. Zaujímavosťou je, že seriálový Ústav paranormálnych javov má skutočný predobraz v Psychoenerge­tickom laboratóriu (PEL), ktoré bolo založené v 70. rokoch minulého storočia. Prvá epizóda To se vysvětlí, soudruzi! bude mať premiéru už v nedeľu, 3. marca o 20:10 hod. na ČT1.

Pozrite si upútavku:
Video
Zdroj: ČT

O čom je seriál

Osem na prvý pohľad ťažko objasniteľných prípadov budú vyšetrovať dve rôznorodé dvojice. Vplyv paranormálnych javov skúma tím vedcov na čele s Jiřím Macháčkom a Janom Cinom, na druhej strane sa o racionálne vysvetlenie kurióznych prípadov usilujú agenti ŠtB v podaní Anny Fialovej a Leoša Nohu.

David (Jiří Macháček) má jedinú úlohu: vyšetrovať paranormálne prípady. Lenže jemu sa nechce. Tam vonku sú 80. roky a spústa otravných ľudí, ktorí jeden druhého oslovujú „súdruh“. A on aj tak na žiadne paranormálne javy neverí. Radšej sedí v pohodlí svojej kancelárie, tvári sa, že pracuje na výskume satanistických odkazov v západnej hudbe, a užíva si počúvanie platní, ktoré nikto iný v republike nemá.

Čas nádejí Čítajte aj Čas nádeji dosiahol skvelé čísla. Jeden seriál z dielne RTVS sa mu prekonať nepodarilo

Svet by bol krásny, ale riaditeľ Ústavu paranormálnych javov, mu do kancelárie nasadí nového kolegu Vojtu (Jan Cina). A tento premotivovaný nováčik má mnoho rečí: ako je potrebné posúvať hranice ľudského poznania, bla bla, veda vraj ešte nemá odpovede na všetky záhady sveta, bla bla, a ako ho veľmi inšpiruje najnovší výskum profesora Kogana s hypnotizérmi na leningradskej univerzite.

Táto nesúrodá dvojica nemá na výber a musí spolupracovať pri vyšetrovaní bizarných prípadov, na ktoré sú všetky ostatné bezpečnostné zložky v štáte krátke. A aby to nemali zbytočne ľahké, na chrbát im neustále dýcha dvojica agentov ŠtB – drsná agentka Snížková (Anna Fialová) a citlivý pedant Hora (Leoš Noha).

Zábery zo seriálu To se vysvětlí, soudruzi! Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
(Zľava) Jan Cina, Anna Fialová, Leoš Noha a...

Kto je kto v seriáli

David Zajíc (Jiří Macháček)

Jiří Macháček na zábere zo seriálu To se... Foto: ČT
To se vysvětlí, soudruzi!, Macháček Jiří Macháček na zábere zo seriálu To se vysvětlí, soudruzi!.

David je unavený chlap, ktorý pracuje v ústave už 15 rokov a za tú dobu stratil ilúzie o paranormálnych javoch. Je skeptik, ktorý za každým paranormálnym javom hľadá obyčajný ľudský podvod a z kancelárie si spravil peknú ‚zašiváreň‘. Jednu veľkú nevyriešenú záhadu má pritom doma.

Vojta Bek (Jan Cina)

Jan Cina ako vedec z Ústavu paranormálnych... Foto: ČT
To se vysvětlí, soudruzi!, Cina Jan Cina ako vedec z Ústavu paranormálnych javov v seriáli To se vysvětlí, soudruzi!.

Vojta je nováčik. Práve dokončil vysokú školu a ako mladý a nádejný vedec, odborník na myšie mozgy, nastupuje do ústavu, aby skúmal paranormálne javy a posúval ľudské poznanie. Je presvedčený, že raz dokáže, že paranormálne javy existujú, len zatiaľ sa mu to akosi nedarí…

Štěpánka Snížková (Anna Fialová)

Anna Fialová ako agentka ŠtB v seriáli To se... Foto: ČT
To se vysvětlí, soudruzi! Anna Fialová ako agentka ŠtB v seriáli To se vysvětlí, soudruzi!.

Drsná agentka ŠtB, ktorá má tú smolu, že vždy musí riešiť prípady spolu s Ústavom paranormálnych javov, pričom ona by radšej niekde mlátila disidentov. Neznáša Davida a rada by ho dostala do basy.

Jaroslav Hora (Leoš Noha)

Leoš Noha ako citlivý agent ŠtB Hora v seriáli... Foto: ČT
To se vysvětlí, soudruzi!, Leoš Noha Leoš Noha ako citlivý agent ŠtB Hora v seriáli To se vysvětlí, soudruzi!.

Eštebák, pravá ruka Snížkovej, ktorý si na rozdiel od nej potrpí na administratívu. Citlivá duša, ktorá nerada vidí násilie. A keď už, tak aspoň je potrebné robiť to predpisovo.

Peter Čurko (Richard Stanke)

Richard Stanke na zábere zo seriálu To se... Foto: ČT
To se vysvětlí, soudruzi!, Stanke Richard Stanke na zábere zo seriálu To se vysvětlí, soudruzi!.

Riaditeľ ústavu a jeho zakladateľ, ktorý neustále bojuje o viac peňazí. Sebaprezentácia je pre neho dôležitejšia než to, či sa nejaký paranormálny jav potvrdí, alebo nie.

Karel Pavlas (Ján Jackuliak)

Ján Jackuliak (v bielom plášti) na zábere zo... Foto: ČT
To se vysvětlí, soudruzi! Ján Jackuliak (v bielom plášti) na zábere zo seriálu To se vysvětlí, soudruzi!.

Patológ, súdny lekár, ktorý sa nebojí experimentovať ani na vlastnom tele. A dokonca sa zdá, že to má najradšej. Na svojom pitevnom stole už videl všeličo a nič ho už nedokáže prekvapiť.

O čom sú jednotlivé epizódy

Názvy jednotlivých epizód sú inšpirované skutočnými názvami československých filmov. V každom z ôsmich dielov je minimálne jeden špeciálny herecký hosť v epizódnej role. Pozrite si ich obsah na nasledujúcej strane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály #seriál To se vysvětlí soudruzi