Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Krásny darček pre Jiřinu Bohdalovú: K okrúhlym narodeninám dostala scenár, nový film už nakrúca pre ČT

Dramatickú snímku pre hereckú legendu napísal Marek Epstein.

30.08.2023 06:00
Svätá, Jiřina Bohdalová Foto:
Jiřina Bohdalová stvárňuje hlavnú úlohu vo filme Svätá.
debata (1)

Nežný, citlivý, ľudský – tak režisér Jiří Strach popisuje nový príbeh scenáristu Mareka Epsteina, ktorý ho venoval Jiřine Bohdalovej k deväťdesiatym narodeninám. Hrá v ňom vitálnu ženu vo vyššom dôchodkovom veku, ktorá o svojom živote v gulagu v dobe stalinského Sovietskeho zväzu píše knihy a o hrôzach totalitnej moci prednáša na školách. Zaujme aj novinárku, ktorá, zdá se, o jej osude vie viac než ktokoľvek iný.

Kam k nám Čítajte aj Jesenná novinka v RTVS: Slovenské a české rodiny si vymenia dovolenky aj krajiny

„Príbeh je to nadčasový, pretože sa dotýka niečoho, s čím sa stretávame každý deň. A síce pravdy a lži. Aká lož je zlá a aká lož je užitočná? Je pravda opakom klamstva? A existuje vôbec nejaká lož, ktorá by sa vám nevypomstila?“ kladie si otázky kreatívny producent Jaroslav Sedláček.

Scenárista Marek Epstein k deju filmu dopĺňa: „Sloboda je nekončiaca cesta! To je životné posolstvo hlavnej hrdinky. V jej prípade mohlo všetko zostať zaliate slnkom, ak by sa jedna zvedavá novinárka nezačala zaujímať o drobné nezrovnalosti v jej knihách a rozprávaní. Keby sa tá malá trhlinka nezačala zväčšovať na čiernu dieru. V narastajúcej temnote sa musí každý rozhodnúť, kým bol a kým je teraz.“

Jiřina Bohdalová stvárňuje hlavnú úlohu vo... Foto: Česká televízia
Svätá, Jiřina Bohdalová Jiřina Bohdalová stvárňuje hlavnú úlohu vo filme Svätá.

Jiřina Bohdalová si už pred štyrmi roky zahrala hlavnú rolu v televíznom filme Klec (Klietka), ktorý tiež priamo pre ňu pripravil Marek Epstein a pred kamerou ju režijne viedol Jiří Strach. S rovnakým tandemom tvorcov sa stretáva i tentoraz.

„Scenár sa mi páčil, pretože je hlboký a ľudský. A tiež preto, že je tam pre herca, ako sa hovorí, mäso na kosti. Je tam skrátka čo hrať. Môže sa to zdať neuveriteľné, ale mňa tá práca ešte stále baví. Možno mám k tej téme blízko i preto, že mi vrátila pocit, ktorý som mala, keď som jazdila za svojím otcom do komunistického väzenia. Otec minulý režim zažil naozaj veľmi zblízka. A tento film by mal vzniknúť už len preto, aby sme sa do tej doby nikdy nevrátili,“ praje si Jiřina Bohdalová.

Jiřina Bohdalová stvárňuje hlavnú úlohu vo... Foto: Česká televízia
Jiřina Bohdalová, Svätá Jiřina Bohdalová stvárňuje hlavnú úlohu vo filme Svätá.

Režisér Jiří Strach obsadil obľúbenú herečku už do svojich divácky úspešných titulov Vrásky z lásky, Šťastný smoliar alebo Anděl Páně 2.

„Nakrúcať s 92-ročnou dámou v hlavnej role je niečo neuveriteľné. Musíme si uvedomiť, že Jiřina hrala prvýkrát vo filme vo svojich piatich rokoch, teda v roku 1937. To znamená, že sa tu dotýkame hereckej kariéry, ktorá je zrelá na Guinnessovu knihu rekordov, pretože k dnešku trvá 86 rokov. To je niečo ojedinelé,“ skladá poklonu oceňovanej komediálnej i dramatickej filmovej a divadelnej herečke Jiří Strach.

Po boku Jiřiny Bohdalové sa vo filme objaví Lenka Vlasáková ako dcéra hlavnej predstaviteľky a Pavla Beretová v role neodbytnej novinárky. Nakrúcanie filmu s pracovným názvom Svätá (Svatá) potrvá do začiatku septembra. Premiéru bude mať budúci rok na obrazovkách Českej televízie.

Lenka Vlasáková hrá vo filme Svätá dcéru Jiřiny... Foto: Česká televízia
Lenka Vlasáková, Svätá Lenka Vlasáková hrá vo filme Svätá dcéru Jiřiny Bohdalovej.

O čom je film Svätá:

Oľga je deväťdesiatročná vitálna dôchodkyňa, ktorá žije v staršom domčeku spoločne so svojou dcérou, učiteľkou Hanou. Ich vzájomný vzťah je trochu napätý a poznamenaný nejednou traumou z minulosti. Oľga prežila hrôzy gulagu a dnes o tom píše knižky a hovorí na besedách.

Prezident jej chce dokonca udeliť štátne vyznamenanie, vďaka čomu sa o Oľgu začnú zaujímať i novinári, najmä Zuzana Dastychová, ktorá odhalí nejednu historickú a faktickú nezrovnalosť v Oľginom rozprávaní.

Oľga však všetky pochybnosti nakoniec – zdá sa – predsa len uspokojivo vysvetlí a veľký rozhovor v novinách slávi čitateľský úspech. O matkinej pravdovravnosti ale začína stále viac pochybovať dcéra Hana, ktorá jej knižku prekladá do angličtiny.

Napokon sa ukáže, že Oľga si privlastnila príbeh niekoho iného, skutočnej väzenkyne Anny. Novinárka však Oľginu lož považuje za ospravedlniteľnú, pretože hovorí skutočný a pravdivý príbeh, hoci nie svoj, a dokáže na besedách nadchnúť deti tak, ako to nedokáže žiadny učiteľ dejepisu.

Hana sa, naopak, cíti fatálne podvedená a odchádza za dcérou, s ktorou má dlhodobo zlý vzťah. Uvedomí si, že nechce opakovať matkine chyby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #filmové premiéry #Jiřina Bohdalová