Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kauza vypnutia českých televízií opäť ožíva. Malo by sa tak stať od budúceho mesiaca

České spolky apelujú na prezidentku, poslancov aj vládu. Článok sme aktualizovali o vyjadrenie Markízy.

21.06.2023 17:40 , aktualizované: 22.06.2023 09:50
televízia, televízor, sledovanie televízie,... Foto:
debata (18)

Organizácie českej menšiny na Slovensku vyzvali otvoreným listom najvyšších slovenských a českých ústavných činiteľov, aby pomohli zabrániť pripravovanému zrušeniu vysielania Českej televízie na slovenskom území od budúceho mesiaca.

Zuzana Čaputová Čítajte aj Chystá sa exkluzívny dokument o Zuzane Čaputovej: Bude to jej rozlúčka s prezidentským palácom

„Zrušenie českého televízneho vysielania, ktoré sleduje významne veľká časť slovenských obyvateľov, pripraví o dostatočné české spravodajstvo a publicistiku celú slovenskú verejnosť a bude mať ďalekosiahle a ničivé dopady na kultúrne, spoločenské a politické väzby českého a slovenského národa,“ uvádza sa v otvorenom liste adresovanom hlavám oboch štátov Zuzane Čaputovej a Petrovi Pavlovi, premiérom, predsedom parlamentov, ministrom zahraničia a kultúry.

„Prosíme vás naliehavo, vykonajte všetko, čo umožňuje kompetencia vašej verejnej funkcie, a zachráňte české televízne vysielanie na Slovensku,“ apeluje list podpísaný zástupcami troch organizácií českej menšiny.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte rozhovor Komerčné televízie nič nepochopili. Nemožno všetko merať peniazmi, hovorí český veľvyslanec o vypínaní českých TV na Slovensku

Organizácie českej menšiny tiež varujú pred rýchlym poklesom vzájomnej zrozumiteľnosti slovenského a českého jazyka a „devastačným účinkom“, ktorý by podľa nich zrušenie českého televízneho vysielania malo „na tak často deklarované nadštandardné vzťahy oboch národov“, informuje predsedníčka Českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsová. K otvorenému listu sa podľa nej písomne pripojili aj ďalšie regionálne organizácie českej menšiny.

Aktualizácia: „TV Markíza podporuje šírenie českej kultúry v SR a má záujem o zachovanie dobrých česko-slovenských vzťahov. Je však nevyhnutné, aby všetci dodržiavali zákony a šírili obsah na ktorý majú vysporiadané práva. Nič nebráni prevádzkovateľom retransmisie, aby legálne šírili tie české programy ich zákazníkom, na ktoré majú udelený súhlas od pôvodných českých vysielateľov,“ uviedol PR manažér Markízy Lukáš Kočišek.

Termín vypnutia sa blíži

Vysielanie ČT na Slovensku sa má údajne skončiť 27. júla. Dôvodom je podľa listu tlak, ktorý na slovenských operátorov vyvíjajú z ekonomických dôvodov súkromné televízie Markíza a Joj. Obe najsledovanejšie televízie vyzvali začiatkom roka slovenských operátorov, aby nevysielali na českých staniciach filmy a seriály, na ktoré majú zakúpené vysielacie práva.

Operátor Orange na výzvu zareagoval vypnutím deviatich českých kanálov – šiestich menších staníc zo skupiny Prima (Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love a Prima Star), spravodajská CNN Prima News a tiež ČT Šport a ČT D/Art.

Ľuboš Machaj Čítajte aj Poslanci schválili financie pre RTVS. Namiesto koncesií dostane od štátu 180 miliónov eur

„Markíza nekoordinovala svoj postup pri ochrane svojich licenčných práv so žiadnym subjektom. Voči operátorom konala Markíza transparentne a dostatočne vysvetlila základ pre svoje požiadavky,“ uviedol vtedy PR manažér Markízy Lukáš Kočišek. Dodal, že televízia požiadala slovenských operátorov, aby sa zdržali porušovania jej licenčných práv ku konkrétnym programom.

Spory o šírenie vysielania českých televíznych kanálov na Slovensku nie sú novinkou. Napríklad už v roku 2017 slovenskí televízni operátori vyradili zo svojej ponuky televíziu Nova, predtým stiahli stanicu Prima. Slovenským divákom sú k dispozícii Nova International a Prima Plus, ktoré však nevysielajú všetky premiérové programy vysielané v Česku.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #TV JOJ #TV Markíza #blokovanie českých televízií