Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jeseň na ČT odštartuje seriálová novinka. Odložené prípady bude vyšetrovať netradičná dvojica detektívov

Novinka Oktopus bude mať premiéru na ČT už koncom augusta.

02.08.2023 06:00
OKTOPUS Foto:
Jesennú sezónu na ČT odštartuje už poslednú augustovú nedeľu seriál OKTOPUS.
debata

OKTOPUS je skratka „oddelenia kontroly termínovo odložených prípadov útvaru S“. Vymyslel si ju starnúci kapitán Dítě hlavne preto, aby sa mohol venovať tridsať rokov starému prípadu Jordán. U svojho nadriadeného, plukovníka Schwarza, nachádza pochopenie, prípadov s expiračnou dobou dvadsať rokov má viac než dosť. Keď mu však pridelia posilu – mladú ambicióznu poručíčku Fáberovú, je jasné, že už len u jedného prípadu nezostane.

tv, televízia, televízor, stream, streamovacia služba, obývačka, obrazovka, televízor Čítajte aj Toto bude pravý televízny súboj: Začína sa pátranie po najlepšom slovenskom seriáli sezóny
Marika Šoposká a Miroslav Krobot v novom... Foto: ČT
OKTOPUS Marika Šoposká a Miroslav Krobot v novom seriáli OKTOPUS.

„Oktopus bude trochu iný seriál. Je totiž založený výhradne na odložených prípadoch. Detektívi nevyšetrujú aktuálne vraždy. A to ma baví, pretože vynechávame obvyklé prvotné výsluchy všetkých podozrivých. Tie už kedysi prebehli a my sa v príbehu jednotlivých častí môžeme viac venovať psychológii postáv,“ vysvetľuje režisér Jan Pachl, ktorý sa podieľal aj na scenári. Jeho režijný rukopis poznajú diváci napríklad zo seriálov Volha, Cirkus Bukowsky alebo Rapl.

Detektívny seriál OKTOPUS bude mať premiéru na obrazovkách ČT1 v pondelok 28. augusta. V hlavných úlohách sa predstavia Miroslav Krobot, Marika Šoposká, Kryštof Hádek a Zuzana Stivínová. Každá z trinástich epizód prinesie jeden odložený prípad tesne pred premlčaním, ktorý nedá detektívom spávať.

Dej sa odohráva v kulisách pražskej kriminálnej polície, pátranie zavedie detektívov do zaujímavých prostredí málo známej Prahy, medzi uzavreté sociálne skupiny a tiež do hráčskych brlohov a na dostihovisko v Chuchli, kde Dítě trávi stávkovaním voľný čas.

víťaz, Čítajte aj Prvý slovenský seriál natočený pre svetovú streamovaciu službu prichádza: Poznáme dátum premiéry!
Jesennú sezónu na ČT odštartuje už poslednú... Foto: ČT
OKTOPUS Jesennú sezónu na ČT odštartuje už poslednú augustovú nedeľu seriál OKTOPUS.

„Základom dobrých detektívok je, samozrejme, zaujímavý prípad a potom postava detektíva. Kapitán Dítě sa nebije, nestrieľa, vlastne ani nenosí zbraň. Neznáša autá, jazdí vlakom alebo električkou. Nikdy sa za nikým nenaháňa, chodí pešo, svojím tempom. Proste namiesto svalov používa mozog. Je to veľký hráč, ktorý si vie počkať, hoci aj na to, až si k nemu odložené prípady nájdu cestu,“ vysvetľuje kreatívny producent ČT a spoluautor námetu Josef Viewegh.

Duo detektívov Dítě a Fáberová je natoľko obskúrne, že sa od neho nedá očakávať nejaká symbióza. „Ich odlišnosť, spôsobená nielen viacgeneračnou priepasťou, je nevyhnutným korením ich koexistencie, elementárnou esenciou, strelným prachom, ktorý nás drží v pozore. Na druhej strane, protiklady sa priťahujú, takže i oni, akokoľvek neradi, si musia čas od času priznať, že ich to k sebe tiahne,“ dodáva režísér.

Osada 2 Čítajte aj Na Slovensku prepadák, v Česku veľký hit. Seriál Osada sa na jeseň vráti v druhej sérii
Marika Šoposká a Miroslav Krobot budú... Foto: ČT
OKTOPUS Marika Šoposká a Miroslav Krobot budú vyšetrovať odložené prípady v novom kriminálnom seriáli OKTOPUS.

Kto je kto v seriáli OKTOPUS

  • Kpt. Dítě, 65 rokov (Miroslav Krobot): Detektív zo starej školy, vlk samotár, milovník studeného bufetu. Navonok pôsobí ako pokojný človek, o to väčšie je potom prekvapenie, keď sa rozhnevá. O súkromí zásadne nehovorí, ale v kuloároch o ňom kolujú legendy. Vážne veci maskuje za vtipné bonmoty. Je posadnutý stávkami všetkého druhu, no jeho najväčšou vášňou sú konské dostihy.
  • Por. Markéta Fáberová, 30 rokov (Marika Šoposká): Navonok neprístupná, vo vnútri krehká bytosť, ktorá svoju zraniteľnosť maskuje za sebavedomé vystupovanie. Jej rodinné zázemie za moc nestojí. Otec pracujúci v diplomatických službách sa jej nikdy príliš nevenoval, svoju absenciu nahradzoval stálym prísunom peňazí. Možno práve preto vedie osamelý život a upína sa na prácu.
  • Plk. Alexej Schwarz, 45 rokov (Kryštof Hádek): Šéf oddelenia OKTOPUS. Vždy stojí za svojimi ľuďmi a je schopný im zaistiť nemožné. Je kariérista, práca je pre neho aj koníčkom, rád chodí na svetové kriminalistické sympózia, z ktorých si vozí najrôznejšie trofeje a suveníry.
  • Npor. Marie Dítětová, 55 rokov (Zuzana Stivínová): Laborantka forenznej expertízy, manželka kapitána Dítě. Už tisíckrát jej došla s manželom trpezlivosť (v dávnej minulosti Dítě napríklad prehral v kartách ich spoločný byt), no stále má pre neho slabosť a nemôže bez neho byť.
Jesenné novinky Českej televízie
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Miroslav Krobot #televízna sezóna 2023/2024 #české seriály