Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prvá jesenná premiéra na ČT: Odložené vraždy bude riešiť úplne protikladná dvojica detektívov

Prvá epizóda nového seriálu má premiéru už v pondelok 28. augusta.

28.08.2023 06:00
Oktopus Foto:
Hlavné úlohy v seriáli Oktopus stvárňujú Miroslav Krobot a Marika Šoposká.
debata

Detektív zo starej školy a mladá, na prvý pohľad neprístupná vyšetrovateľka. Okrem policajného odznaku spojí nesúrodú dvojicu kriminalistov hlavne práca na oddelení kontroly termínovo ohrozených prípadov útvaru S, medzi seriálovými policajtami známym ako OKTOPUS.

možné je všetko, Čítajte aj Jeseň na Markíze: Návrat najväčších diváckych hitov a veľký risk s úplne novou ťažiskovou šou

Kapitána Dítě hraje Miroslav Krobot a kapitánku Fáberovú, ktorá sa na kedysi nevyriešené kauzy pozrie novými očami, Marika Šoposká. V ďalších úlohách diváci uvidia Kryštofa Hádka a Zuzanu Stivánovú.

Každá z trinástich častí prinesie jeden odložený prípad tesne pred premlčaním, ktorý nedá detektívom spávať. Prvá epizóda má premiéru už dnes, v pondelok 28. augusta o 20.10 hod. na ČT1.

Jesennú sezónu na ČT odštartuje seriál OKTOPUS. Foto: ČT
OKTOPUS Jesennú sezónu na ČT odštartuje seriál OKTOPUS.

„Pri Oktopuse sú unikátne dve veci. Prvou je, že je to vôbec prvý kriminálny seriál postavený len na vyšetrovaní odložených prípadov. Druhú predstavuje postava detektíva, ktorého hrá Miroslav Krobot. Nechceli sme znovu vytvoriť Kuneša, hlavnú postavu dvoch sérií Rapla, ale vymysleli sme skoro jeho protipól. Kapitán Dítě nejazdí autom, ale vlakom. Býva pri železnici, nestrieľa, nemá rád zbrane, za nikým sa nenaháňa. Jeho protikladom je postava Mariky Šoposkej, ktorá je mladá, pekná, bystrá a proste to s ním nemá ľahké,“ poodhaľuje charakteristiku ústredných hrdinov kreatívny producent Josef Viewegh.

Režisérom seriálu Oktopus je Jan Pachl, autor v tomto roku uvedenej minisérie Volha a krimiseriálov Cirkus Bukowsky a Rapl. „Tentokrát sme hľadali formát, ktorým by sme sa zásadnejšie odlíšili v súčasnej záplave detektíviek. Perspektíva vyšetrovania v Oktopuse je úplne obrátená, čas plynie výrazne pomalšie než v okolitom svete, nehrá sa o minúty, ale o roky. Práca našich detektívov tak vzdialene pripomína archeológiu, keď sa pod nánosmi prachu odkrývajú nevyriešené zločiny,“ vysvetľuje režisér.

Jesennú sezónu na ČT odštartuje na konci... Foto: ČT
OKTOPUS Jesennú sezónu na ČT odštartuje na konci augusta seriál OKTOPUS.

„Kapitán Dítě je povahou hráč, potrebuje výzvu, vzrušenie, chce zažívať napäté situácie. Na druhej strane je to výborný analytik a detektív, ktorý má právě vďaka svojej hráčskej vášni zmysel pre logické myslenie,“ hovorí o svojej postave Miroslav Krobot.

Marika Šoposká k svojej postave dodáva: „Na kapitánke Fáberovej ma lákalo, že to nie je naivná princezná. Naozaj nie je nijako zvlášť roztomilá ani sympatická. Skôr naopak. V Oktopuse sú zaujímavé vzťahy mezi jednotlivými postavami aj ich pokusy si nejaký vzťah vybudovať.“

Pozrite si upútavky k seriálu OKTOPUS:
Video
Video

Kto je kto v seriáli OKTOPUS

  • Kpt. Dítě, 65 rokov (Miroslav Krobot): Detektív zo starej školy, vlk samotár, milovník studeného bufetu. Navonok pôsobí ako pokojný človek, o to väčšie je potom prekvapenie, keď sa rozhnevá. O súkromí zásadne nehovorí, ale v kuloároch o ňom kolujú legendy. Vážne veci maskuje za vtipné bonmoty. Je posadnutý stávkami všetkého druhu, no jeho najväčšou vášňou sú konské dostihy.
  • Por. Markéta Fáberová, 30 rokov (Marika Šoposká): Navonok neprístupná, vo vnútri krehká bytosť, ktorá svoju zraniteľnosť maskuje za sebavedomé vystupovanie. Jej rodinné zázemie za moc nestojí. Otec pracujúci v diplomatických službách sa jej nikdy príliš nevenoval, svoju absenciu nahradzoval stálym prísunom peňazí. Možno práve preto vedie osamelý život a upína sa na prácu.
  • Plk. Alexej Schwarz, 45 rokov (Kryštof Hádek): Šéf oddelenia OKTOPUS. Vždy stojí za svojimi ľuďmi a je schopný im zaistiť nemožné. Je kariérista, práca je pre neho aj koníčkom, rád chodí na svetové kriminalistické sympózia, z ktorých si vozí najrôznejšie trofeje a suveníry.
  • Npor. Marie Dítětová, 55 rokov (Zuzana Stivínová): Laborantka forenznej expertízy, manželka kapitána Dítě. Už tisíckrát jej došla s manželom trpezlivosť (v dávnej minulosti Dítě napríklad prehral v kartách ich spoločný byt), no stále má pre neho slabosť a nemôže bez neho byť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Miroslav Krobot #televízna sezóna 2023/2024 #české seriály