Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Potvrdené! Kultové Akty X sa po 25 rokoch definitívne skončia

Polemiky o tom či bude aktuálna séria Aktov X posledná alebo nie, sú na konci. Hlavný autor seriál Chris Carter nakoniec dá seriálu zbohom, hoci ešte pred niekoľkými dňami to tak vôbec nevyzeralo.

05.01.2018 07:00
Gillian Anderson a David Duchovny Foto: ,
Herecká dvojica Gillian Anderson a David Duchovny.
debata (1)

Dôvod konca kultového seriálu? Je to odchod Gillian Anderson, ktorá sa rozhodla zavesiť agentku Scullyovú na klinec. Tá svoj úmysel „jemne“ naznačila, že aktuálna 11. séria by mohla byť posledná počas nakrúcania. Na Nový rok svoj odchod oficiálne potvrdila.

Okamžite sa vyrojili špekulácie o tom, čo to bude znamenať pre ďalšie potenciálne pokračovania. Veď len pred dvoma rokmi sa seriál po niekoľkoročnej odmlke úspešne vrátil s 10. sériou, ktorá zbúrala rebríčky sledovanosti. Nebolo teda prekvapením, keď televízia FOX potvrdila úmysel pokračovať s Aktami X aj naďalej.

Pre časovú záneprázdnenosť oboch hercov nemali byť nové série každoročnou záležitosťou, čo malo len podporiť motiváciu hercov pokračovať v ikonických úlohách. Nestalo sa. Vzhľadom nato, že Anderson žije s rodinou v Londýne a nepáči sa jej dlhodobé nakrúcanie v USA, rozhodla sa ukončiť svoje pôsobenie a uctiť si fanúšikov tým, že bude súčasťou 11. série, ktorá má byť chápaná ako pocta pre agentku Scullyovú.

Carter sa nechal počuť, že má ešte veľa námetov a Akty X by mali pokračovať aj ďalšími sériami, hoci aj bez Scullyovej. V deň premiéry (streda) úplne otočil a dal záväzné stanovisko, ktoré fanúšikom úsmev nevyčarilo. Po 25 rokoch Akty X skončia. Finále 11. série, ktoré bude odvysielané v marci, bude aj bodkou za seriálom.

Dôvodom má byť odchod Anderson, bez ktorej by Akty X už neboli Aktami X a on nechce budovať niečo iné. Už počas vysielania pôvodného seriálu sa diváci museli zmieriť s tým, že David Duchovny (Mulder) neúčinkoval v posledných dvoch sezónach. Doteraz mnohí tvrdia, že seriál stratil povestné kúzlo. Po rokoch by sa garde vymenilo a to už tvorcovia riskovať nechcú.

Otázkou zostáva, ako sa najnovšia séria skončí, keďže ten istý Carter pred časom tvrdil, že záver 11. série nie je napísaný ako koniec. O krátky čas už tvrdil presný opak. Pravda je zrejme tam vonku, ako znie slogan seriálu. Určite by však bolo na škodu, keby sa resuscitovaný seriál skončil bez riadneho konca. Nakrúcanie je už dávno ukončené, takže rýchle zmeny scenára nepripadajú do úvahy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Akty X #Gillian Anderson #THE X-FILES (Akty X) #oseriáloch