Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Indiana Jones sa poslednýkrát vracia na plátna kín. Prináša adrenalínový zážitok ako za starých čias

Záverečný film kultovej série prichádza do slovenských kín 29. júna.

30.06.2023 06:00
Indiana Jones a nástroj osudu, Harrison Ford, Foto:
Piaty diel ságy nazvaný Indiana Jones a nástroj osudu sa vracia k dejovej linke z filmov 80-tych rokov.
debata

Harrison Ford sa vracia po pätnástich rokoch ako legendárny archeológ v záverečnej časti kultovej série Indiana Jones a nástroj osudu (Indiana Jones and the Dial of Destiny). V hlavnej ženskej úlohe sa predstaví britská herečka Phoebe Waller-Bridge, ďalej dánsky herec Mads Mikkelsen alebo Antonio Banderas.

Herec Henry Cavill ako Superman. Čítajte aj Nedajú si pokoj: Filmári idú reštartovať už reštartované. Toto je nový Superman

Režisér James Mangold divákom doprial adrenalínový zážitok ako za starých čias a zároveň vzdal hold režisérovi predchádzajúcich štyroch dielov Stevenovi Spielbergovi. „Stalo sa pre mňa naozaj dôležité prísť na to, ako z toho urobiť film o hrdinovi pri západe slnka,“ hovorí režisér.

Indiana Jones a nástroj osudu Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Harrison Ford ako Indiana Jones.

Snímka sa vracia k dejovej linke filmov, ktoré vznikali v 80. rokoch minulého storočia a Indiana Jones v nich čelil svojim odvekým nepriateľom. V úvodnej sekvencii sa digitálne omladený herec vráti do roku 1944, kde bude pobehovať vo svojom ikonickom saku a klobúku v hrade plnom nacistov. Zvyšok filmu sa potom odohráva v roku 1969 a Indy v ňom čelí zvyšku nacistických síl, pred ktorých nekalými zámermi bude opäť treba zachrániť svet.

Ikonický klobúk s bičom visel na vešiaku dlhých 15 rokov. Posledným filmom ságy bol v roku 2008 Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky. Filmovú sériu otvorili v roku 1981 Dobyvatelia stratenej archy, o tri roky mal premiéru Chrám skazy a v roku 1989 nasledovala Posledná krížová výprava. Postava fiktívneho archeológa Henryho Waltona Jonesa juniora (ako sa celým menom Indiana Jones nazýva) pochádza z dielne slávneho hollywoodskeho tandemu – režiséra Stevena Spielberga a producenta Georgea Lucasa. Prvé štyri filmy zaznamenali veľký komerčný úspech – celosvetovo zarobili takmer dve miliardy dolárov, a získali dovedna sedem Oscarov.

Pozrite si zábery z nakrúcania:
Video

Archeológ Indiana Jones patrí k najslávnejším úlohám Harrisona Forda. Kultová postava baví divákov svojimi neohrozenými kúskami i nebývalou dávkou irónie už viac ako 40 rokov. Piaty Indiana Jones však nebude rozlúčkou s touto filmovou sériou len pre herca Harrisona Forda, ale aj pre legendárneho hudobného skladateľa Johna Williamsa, ktorý zložil hudbu ku všetkým filmom vrátane najnovšieho. Skladateľ sa nechal počuť, že hudba pre tento film bude jeho posledným dielom pred odchodom do penzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harrison Ford #filmové premiéry #Indiana Jones a nástroj osudu