Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Chystá sa exkluzívny dokument o Zuzane Čaputovej: Bude to jej rozlúčka s prezidentským palácom

V kinách má naplánovanú premiéru na jeseň 2024.

20.06.2023 16:00
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (9)

Aké dilemy rieši prezidentka so svojim tímom a aký vplyv má výkon funkcie na jej osobný život? Aký je vzťah verejnosti k tejto funkcii? Celovečerná dokumentárna snímka s názvom „Prezidentka“ časozbernou metódou mapuje a spracováva zákulisie pôsobenia Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky.

„Odhaľujeme pracovné procesy a postupy, ale aj osobnú rovinu človeka na tejto pozícii. Zaujíma nás, ako sa tvoria rozhodnutia, ako sa formujú postoje a ako sa vedú rozhovory s politikmi výkonnej moci. V zrkadle jedinečných autentických udalostí a javov skúmame ľudský rozmer politiky a kladieme otázky, ako v tomto procese obstoja charakter a hodnoty,“ približujú tvorcovia dokument, ktorý mapuje celý prezidentský mandát Zuzany Čaputovej.

Andrej Kiska 15. 6. 2019 symbolicky odovzdal... Foto: Pravda, Robert Hüttner
inaugurácia, zuzana čaputová Andrej Kiska 15. 6. 2019 symbolicky odovzdal palác Zuzane Čaputovej.
Inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nová prezidentka Zuzana Čaputová si podáva ruku...

Režisérom 90-minútového filmu je Marek Šulík, v kinách má naplánovanú premiéru na október 2024. Snímka s rozpočtom 430-tisíc eur vzniká v produkcii spoločnosti Hitchhiker Cinema, koproducentmi sú spoločnosti Filmotras a Aerofilms, a tiež verejnoprávne televízie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Česká televízia.

Zuzana Čaputová je piatou prezidentkou Slovenskej republiky. Do funkcie hlavy štátu bola inaugurovaná 15. júna 2019, päťročné funkčné obdobie jej skončí 15. júna 2024. Nedávno uplynulo jej štvrté výročie vo funkcii a prezidentka oznámila, že do ďalšieho obdobia už nebude kandidovať.

Čaputová nebude opäť kandidovať za prezidentku
Video
Zdroj: TV Pravda

Prezidentský mandát pred Zuzanou Čaputovou zastávali Andrej Kiska, Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Michal Kováč. O prvom slovenskom prezidentovi Michalovi Kováčovi, ktorý bol vo funkcii počas rokov 1993 až 1998, vyrobila STV Bratislava v roku 1995 polhodinový dokumentárny film s názvom „Audiencia“. Scenáristom bol Vladimír Štefko a režisérom Fedor Bartko.

Spoločný obed prezidentov. Zľava Andrej Kiska,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Kiska, Čaputová, Schuster, Gašparovič, Spoločný obed prezidentov. Zľava Andrej Kiska, Rudolf Schuster, Zuzana Čaputová a Ivan Gašparovič.

Dokumentárny film nakrútila RTVS aj o Rudolfovi Schusterovi, ktorý bol prezidentom počas rokov 1999 až 2004. Trištvrte hodinový dokument s názvom „Rudolf Schuster – známy, neznámy…“ mal premiéru na začiatku roku 2021. Na bývalého prezidenta v ňom spomínali jeho priatelia – spisovateľ Ľuboš Jurík, profesor Karol Horák či textár Kamil Peteraj.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #Zuzana Čaputová