Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rekonštrukcia Kina Lumière je dokončená, k jeho otvoreniu chýba ešte posledný krok

Kultové kino sa po požiari pred rokom a pol pripravuje na otvorenie.

14.01.2024 06:00
Kino Lumière Foto:
Kino Lumière
debata

Rekonštrukcia priestorov Kina Lumière je dokončená, od jeho otvorenia delí návštevníkov už len jeden krok. Kino Slovenského filmového ústavu (SFÚ) splnilo všetky podmienky a v tejto chvíli čaká na vydanie kolaudačného rozhodnutia.

Kolaudačný proces sa začal v polovici decembra miestnym zisťovaním a obhliadkou, ktorých sa zúčastnili dotknuté subjekty. Ich súhlasné písomné stanoviská sú predpokladom, aby stavebný úrad vydal kolaudačné rozhodnutie. „Na základe miestneho zisťovania a vyjadrenia dotknutých orgánov sa už čaká len na rozhodnutie mestskej časti. Z našej strany sú splnené všetky podmienky dotknutých orgánov a máme od nich súhlasné stanoviská ku kolaudácii,“ uviedol Mário Bulko, ktorý vykonáva stavebný dozor rekonštruovaného kina za SFÚ.

Rekonštrukcia Kina Lumière. Foto: Kino Lumière
Kino Lumière Rekonštrukcia Kina Lumière.

„Kino Lumière je dôležitým kultúrnym stánkom a jeho výpadok pociťujú mnohí. Sme preto radi, že sa nám podarilo splniť všetky potrebné podmienky na vydanie kolaudačného rozhodnutia a priblížili sme sa k jeho otvoreniu,“ hovorí Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ a dodáva: „Slávnostné otvorenie a predstavenie kina filmárskej a odbornej verejnosti pripravíme neskôr. Najdôležitejšie je teraz pre nás sprístupniť kino bežným divákom, ktorí nám počas celého roka dávajú vedieť, že im chýba. Otvoríme hneď po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia.“

Kino Lumière naďalej premieta v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG), projekcie sa realizujú spravidla každý utorok, sobotu a nedeľu.

Rekonštrukcia Kina Lumière. Foto: Kino Lumière
Kino Lumière Rekonštrukcia Kina Lumière.
Čas nádejí Čítajte aj Čas nádejí odštartoval vysoko, s pol miliónom divákov. Koľko ich ešte musí získať, aby prekonal doposiaľ najúspešnejšie Hniezdo?

Najviditeľnejšie zmeny budú vo foyeri

Viditeľnou zmenou rekonštrukcie je úprava foyeru, ktorý doposiaľ neprešiel podstatnejšou renováciou. „Kino bude viac v kontakte s kaviarňou vďaka novému presklenému prepojeniu s foyerom, čo priestoru dodá úplne novú dynamiku. Vo foyeri bude zároveň odstránený podhľad z roku 2011 a priznaný vysoký strop objektu. Zmení sa i pult predaja vstupeniek a vytvorí sa predajné miesto a zázemie predajne Klapka.sk, ktorá sa do kina presťahuje z Grösslingovej ulice,“ približuje manažérka Kina Lumière Zita Hosszúová.

Predmetom rekonštrukcie bola aj kompletná výmena elektriky a nová vzduchotechnika. Starý systém centralizovanej chladiacej sústavy nahradil systém so samostatnými vzduchotechnickými jednotkami pre každú jednu kinosálu. Vďaka tejto zmene sa výrazne zlepší cirkulácia a kvalita vzduchu v jednotlivých sálach. Súčasťou rekonštrukcie je aj výmena troch digitálnych projektorov, ktoré nezvratne poškodilo zamorenie požiarnymi splodinami. V priestore sa bude nachádzať aj výťah, ktorým chce kino zabezpečiť prístup do kinosál v suteréne aj pre návštevníkov s obmedzenou mobilitou. Kompletná rekonštrukcia stála 1,9 milióna eur.

Rekonštrukcia Kina Lumière. Foto: Kino Lumière
Kino Lumière Rekonštrukcia Kina Lumière.
Bod obnovy 02 Čítajte aj Na Netflixe sa čoskoro objaví české sci-fi prekvapenie. Film zaujal aj v zahraničí

Rozsiahle dôsledky požiaru

Kino Lumière na Špitálskej ulici v Bratislave zasiahol pred rokom a pol požiar a kino zostalo od 20. septembra 2022 pre verejnosť zatvorené. Hoci nebolo požiarom priamo zasiahnuté, jeho dôsledky boli natoľko rozsiahle, že všetky priestory kina, projekčné technológie, vzduchotechnické rozvody, steny, podlahy aj kreslá v kinosálach si vyžiadali náročné čistenie. V kinosálach sa menili obklady stien, koberce a plátna. Sedačky zostali pôvodné – vyčistené a repasované.

V riadnej prevádzke bolo Kino Lumière naposledy ešte pred pandémiou v roku 2019. Jeho otvorením chce SFÚ osláviť tohtoročné 60. výročie vzniku. Počas zatvorenia premietalo na viacerých miestach – na pôde Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a v kinosále novootvorenej zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie (SNG). Počas prázdnin otvorilo prvýkrát aj letné kino Lumière pod Palmou v Novej Cvernovke. Po otvorení chce nadviazať na osvedčený dramaturgický plán s dôrazom na európsky a slovenský film a pripravuje program zameraný na dospelého aj detského diváka vrátane vzdelávacích projektov a obľúbených cyklov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere