Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do kín dorazil veľkolepý príbeh: Je plný rýchlych áut aj skvelých hereckých výkonov

Do kín prišiel film Ferrari. Uznávaný režisér Michael Mann (Posledný Mohykán, Miami Vice) sa inšpiroval knihou Brocka Yatesa Enzo Ferrari: Človek, autá, preteky, stroje.

05.01.2024 00:00
Film FERRARI Foto:
Film FERRARI
debata

Do kín dorazil veľkolepý príbeh, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Uznávaný režisér Michael Mann (Posledný Mohykán, Miami Vice) sa inšpiroval knihou Brocka Yatesa Enzo Ferrari: Človek, autá, preteky, stroje. „V jeho živote neexistovala žiadna rovnováha, bol plný chaosu,“ hovorí Mann.

Je leto 1957 a automobilové impérium bývalého pretekára Enza Ferrari je v kríze. Všetkému čo spolu s manželkou Laurou vybudovali hrozí bankrot. K tomu ich búrlivým manželstvom hlboko otriasla strata ich syna Dina. Enzo musí pozbierať posledné zvyšky svojich síl a pretekárskej vášne, keď sa tím Ferrari púšťa do zradných 1000 míľových pretekov naprieč Talianskom.

Gump Sme dvojka Čítajte viac V hlavnej úlohe pes: Zverejnili prvé zábery z českého filmu, ktorý takmer nikto nečakal

„To ma fascinovalo, pretože taký je skutočný život – asymetrický a neusporiadaný. Ferrari bol presný a racionálny vo všetkom, čo sa týkalo jeho továrenského a pretekárskeho tímu. Vo všetkom ostatnom v živote bol impulzívny a chaotický. Táto úžasná rozporuplnosť mi jeho aj ostatné postavy nášho jedinečného príbehu ľudsky neuveriteľne priblížili,“ hovorí režisér.

Hlavného hrdinu si zahral Adam Driver. Herec trávil každý deň viac ako dve hodiny v maskérni, kde mu robili špeciálny makeup a účes, pretože vo filme stvárňuje Ferrariho, ktorý mal v tom čase 59 rokov.

„Dnes sú masky vo filmoch tak prepracované, že sa pod nimi strácajú nielen tváre, ale aj osobnosti hercov. Často chýba emocionálne spojenie a to Michael nechcel,“ hovorí Driver. „Bol to vyčerpávajúci proces, ale pomohol nám stvoriť Enza, ktorého už zmáhala únava.“

Film FERRARI Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Film FERRARI

„Vo filme to neuvidíte, ale Laura na pretekoch spávala blízko pneumatík, aby si bola istá, že nikto nič neukradne,“ hovorí Penélope Cruz, ktorá si zahrala Lauru, manželku hlavného hrdinu. „Bola pre firmu veľmi dôležitá a Michael takto vzdal hold všetkým ženám, ktoré mali podobný osud. Ešte aj dnes existuje na svete mnoho tvrdo pracujúcich žien, ktoré nikdy nevystúpia z tieňa a nikto ich prácu neocení.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari