Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Film, ktorý pohne Slovenskom. Vojna policajtov ukáže nielen mafiánov z 90-tych rokov

Scenár vychádzajúci z knihy Hnev má podľa režiséra Rudolfa Biermanna najmä unikátnu výpovednú hodnotu.

29.12.2023 00:00
Vojna policajtov Foto:
Vojna policajtov
debata (15)

Už 1. februára si budeme môcť pozrieť slovenský film, ktorý má potenciál osloviť masového diváka a odovzdať mu aj silný odkaz. Film Vojna policajtov, ktorý je založený na knižnej predlohe z pera Arpáda Soltésza, je zasadený do Košíc, práve preto sa premiéra uskutoční tam.

Vojna policajtov je príbeh založený na skutočných udalostiach, ktoré spracoval novinár Arpád Soltész najprv do knižnej podoby a teraz aj ako filmový scenár pre režiséra Rudolfa Biermanna. Soltész, ktorý bol po vzniku samostatnej Slovenskej republiky jedným z prvých domácich investigatívnych novinárov, písal a tvoril na východe Slovenska v dobe, keď si ruka v ruke nažívali mafiáni, podvodníci, drogoví díleri po boku polície a predstaviteľov štátnej moci. Tí veľmi často a ochotne privierali oči nad skutkami v podsvetí.

“Vojna policajtov je drsný príbeh policajta, ktorý keď pochopí, že zákon nič nerieši – teda v jeho dobe, v 90. rokoch – tak sa rozhodne vydať na cestu pomsty. Ale je aj o tom, že je síce pravdou, že ten, kto sa nepostaví zlu, stáva sa jeho spolupáchateľom. Ale ten, kto sa proti nemu postaví a začne bojovať s netvormi, sa na konci boja stáva sám netvorom,” opísal svoj príbeh jeho autor.

Vojna policajtov ponúkne mrazivý dej, ktorý sa síce odohral takmer pred 30-timi rokmi, ale zároveň môže veľmi pripomínať aj súčasnosť. “Príbeh, ktorý sa odohral v 90. rokoch a ktorý som písal preto, aby si ľudia pripomenuli, čo máme za sebou, by mohol byť zároveň aj príbehom blízkej budúcnosti. Obávam sa, že sa do toho rútime znova. Vojnu policajtov vidíme v nejakej podobe aj dnes,” dodal Soltész.

Scenár vychádzajúci z knihy Hnev má podľa režiséra Rudolfa Biermanna najmä unikátnu výpovednú hodnotu. “Nechcem byť patetický, ale je dôležité pre každú, nielen mladú generáciu, aby sa dokázala pozrieť do zrkadla. Pretože to, čo sa dialo v 90. rokoch, ako to Arpád opísal vo svojej knihe, je silné sústo. Jedna vec je čítať si jednotlivé články o tom, že niekto niekoho zabil, niekto niečo ukradol a nevidieť tie súvislosti. Ale dostať to napísané tak, ako to napísal Arpád, že poukázal na súvislosti a diania, ktoré spolu na prvý pohľad akoby ani nesúviseli, je už úplne iná vec, ktorá dáva iný zmysel. Keď vidíte, ako kauzy súvisia a že existujú dodnes, tak sa musíte trochu zmobilizovať. Myslím si, že film, ktorý to prenesie na obraz, by mohol byť ešte o niečo výpovednejší,” hovorí Biermann, pre ktorého ide o prvý samostatný režijný počin. Svojej novej úlohy pri tvorbe filmu sa však zhostil viac ako dobre. “Rudo mal veľmi jasnú predstavu o tom, ako to chce robiť, dal mi aj návody na to, čo by som si mohol pozrieť, ako sa to bude nakrúcať po technickej stránke. Absolútne som mu dôveroval a devízou je to, že sme to nakrúcali s Martinom Štrbom, ktorý je špičkový kameraman,” povedal predstaviteľ hlavnej postavy policajta Mikiho Miku, Alexander Bárta. Jeho policajného partnera si zahral Juraj Loj a, naopak, najväčšieho mafiána v okolí stvárnil raper Patrik Rytmus Vrbovský.

Prvé zábery z natáčania filmu Vojna policajtov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Zábery z natáčania filmu Vojna policajtov.

Snímka Vojna policajtov príde do kín 1. februára 2024. Ešte predtým, 27. januára, ju však čaká veľkolepá slávnostná premiéra.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #film Vojna policajtov