Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kompromitujúca nahrávka môže zmeniť dejiny. Špionážny triler s Pauhofovou a Maštalírom predstavuje prvé zábery

Film je nakrútený podľa príbehu reálnych ľudí.

09.03.2024 06:00
Vlny, Pauhofová Foto:
Táňa Pauhofová na zábere zo špionážneho trileru Vlny.
debata

Už onedlho vstúpi do kín špionážny triler Vlny režiséra Jiřího Mádla. Snímka nakrútená podľa skutočných udalostí a príbehu reálnych ľudí zavedie divákov do Československého rozhlasu, kde sa odohráva tvrdý súboj medzi novinármi a tajnými službami.

kino Čítajte aj Kto do kina môže ísť a kto má zákaz? Nová vyhláška ministerstva kultúry spôsobila poriadny zmätok

Dej zavedie divákov do slávnej redakcie medzinárodného života Československého rozhlasu, kde pod vedením Milana Weinera pracujú odvážni novinári – celebrity svojej doby, ktorých plagáty zdobia steny mnohých domácností. Medzi vtedajšie ikony Věru Šťovíčkovú, Luboša Dobrovského či Jiřího Dienstbiera prichádza mladík Tomáš.

Netuší však, že miestni redaktori sú v hľadáčiku tajných služieb, ktorým prekáža slobodné a necenzurované vysielanie rozhlasu. O činnosť redakcie sa začnú zaujímať ešte viac, keď sa objaví kompromitujúca nahrávka, ktorej odvysielanie môže zmeniť celé dejiny. Čas sa kráti, napätie stúpa, treba konať. Ochráni Tomáš svojho mladšieho osirelého brata alebo sa spolu s ďalšími kolegami zapíše do histórie a zmení osud krajiny?

V hlavnej ženskej úlohe sa predstaví Táňa Pauhofová, diváci sa môžu tešiť aj na Tomáša Maštalíra, Martina Hofmanna, Vojtěcha Koteka a na ďalšie herecké esá.

Záber zo špionážneho trileru Vlny s Táňou... Foto: Bontonfilm
Vlny Záber zo špionážneho trileru Vlny s Táňou Pauhofovou v hlavnej ženskej úlohe.

Režisér filmu Jiří Mádl je od detstva fascinovaný rozhlasom, a preto vo filme, ktorý je zároveň poctou práci redaktorov, čerpal zo spomienok novinárov Jana Petránka, a najmä Věry Šťovíčkovej. „Pani Šťovíčková bola pre mňa základným pilierom, otvorila dvere k ostatným postavám. A odhalila aj niečo, čo nebolo známe. V učebniciach sa to neučí a my s touto takmer zabudnutou informáciou vo filme pracujeme," prezrádza Jiří Mádl.

Režisér špionážneho trileru Vlny Jiří Mádl. Foto: Bontonfilm
Jiří Mádl, Vlny Režisér špionážneho trileru Vlny Jiří Mádl.

Hlavnú úlohu redaktora Tomáša zveril Vojtěchovi Vodochodskému, známemu napríklad z minisérie Iveta (kde stvárnil speváka Petra Sepéšiho), hlavnú ženskú postavu redaktorky Věry Šťovíčkovej Táni Pauhofovej. Účinkovanie vo filme prijali aj Tomáš Maštalír, Martin Hofmann, Stanislav Majer, Vojtěch Kotek, Jevgenij Ivanovič Libezňuk či Michaela Majerníková.

Tomáš Maštalír na zábere zo špionážneho trileru... Foto: Bontonfilm
Vlny, Maštalír Tomáš Maštalír na zábere zo špionážneho trileru Vlny.

Vlny produkuje spoločnosť Dawson Films, koproducentmi sú Český rozhlas, Česká televízia, Barrandov Studio, Innogy, Wandal Productions a RTVS. Film podporili Štátny fond kinematografie ČR, Audiovizuálny fond Praha, Plzenský kraj a Audiovizuálny fond SK. Distribútor filmu Bontonfilm plánuje premiéru v kinách 1. augusta 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Táňa Pauhofová #Tomáš Maštalír #Jiří Mádl #Vojtěch Kotek #Martin Hofmann #film Vlny