Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Vreskot neprináša nič nové ani strašidelné. Čas strávený jeho pozeraním vám nikto nevráti....

Prečo áno, prečo nie…

Legendárnu masku Ghostface si v novom Vreskote... Foto: Paramount Pictures
Ghostface, Scream 2022, Vreskot Legendárnu masku Ghostface si v novom Vreskote (2022) nasadil nový vrah.

Vreskot môže byť pre fanúšikov žánru zaujímavým počinom, ktorý sa zabáva na účet vlastnej franšízy, prináša trochu hororovej teórie, vsádza na meta humor. Ak ale o tento „nerdovský“ aspekt nestojíte, zrejme nebudete nadšení. Už vôbec nie, ak nemáte slabosť pre „slasher“ filmy. Možno ste len zvedaví, ako to dopadlo, lebo ste o novom filme čítali? V tom prípade vám najnovší Vreskot neprinesie nič nové, ani objavné a už vôbec nie strašidelné. Čas strávený jeho pozeraním v kine vám už nikdy nikto nevráti.

Už sa vyhodili peniaze na väčšie nezmysly. Franšíza je rozbehnutá a treba pokračovať. Čo ak sú ale mantinely samotnej franšízy také tesné, že sa každé ďalšie pokračovanie iba tacká z jedného kúta do druhého? Čo ak to nestačí? Ak diváci pristúpia na to, že film funguje spôsobom copy + paste, dookola vykráda sám seba, len sa preobsadí kasting, zmenia dialógy a dej sa trochu modifikuje, môžu to producenti ťahať viac-menej donekonečna.

Lebo ľudia majú radi známe veci a cítia sa pri nich bezpečne. Bezpečne sa dá cítiť aj pri Vreskote, lebo nazývať ho hororom (najmä ak už poznáte predchádzajúce časti série), začína pôsobiť ako nemiestny žart. Postavy sú typizované, konajú podľa nalinkovaných schém, ktoré ešte v prípade najnovšieho Vreskotu aj komentujú. Neprekážajú ani zjavné chyby v deji a nezmyselné motivácie postáv. Je otázne, či by v prípade Vreskotu nebolo treba vrátiť čas do roku 1996 a neukončiť to hneď po prvej časti série.

Kolos ale pokračuje ďalej a tvorcovia už ohlásili šieste pokračovanie Vreskotu, ktoré sa začne nakrúcať v lete tohto roku. Nech sa páči, šou ide ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová recenzia #vreskot