Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nestihli ste ísť do kina? Tento cenami ovenčený film si už budete môcť pozrieť z pohodlia obývačky

Výnimočný film Tár bude od 30. októbra k dispozícii exkluzívne v ponuke streamovacej služby.

24.10.2023 06:00
Cate Blanchett, Tár Foto:
Cate Blanchett vo filme Tár.
debata

Na jar tohto roka mala v kinách premiéru snímka Tár o jednej z najslávnejších dirigentiek sveta Lydie Tár, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najväčších žijúcich skladateliek/di­rigentiek a je vôbec prvou šéfdirigentkou veľkého nemeckého orchestra.

berlin, papierový dom, la casa de papel, Čítajte aj Obrovská seriálová bomba ešte pred koncom tohto roka: Toto Netflix vytasí na divákov

Ikonickú dirigentku nezabudnuteľne stvárnila Cate Blanchett. Dvojnásobná držiteľka Oscara ako Lydia Tár zažiarila a získala niekoľko prestížnych ocenení vrátane ceny za najlepšiu herečku na BAFTA, Golden Globes či filmovom festivale v Benátkach.

Film získal tiež šesť nominácií na Oscara. Hudbu k filmu zložila držiteľka Grammy Hildur Guðnadóttir, prvá skladateľka, ktorá získala Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA za najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu.

Zábery z filmu Tár Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Cate Blanchett vo filme Tár.

Snímka režiséra Todda Fielda, trojnásobného nominanta na Oscara, predstavuje Lydiu Tár na vrchole kariéry, keď pripravuje krst knihy a veľmi očakávané živé predstavenie Mahlerovej Piatej symfónie. V priebehu nasledujúcich týždňov sa jej život začne odvíjať nezvyčajne moderným spôsobom. Výsledkom je pálčivé skúmanie moci, jej vplyvu a trvácnosti v dnešnej spoločnosti.

Výnimočná snímka Tár od spoločností Focus Features a Universal Pictures International má na ČSFD vysoké hodnotenie 75 %, na špecializovanom portáli Rotten Tomatoes má od filmových kritikov skóre 91 % a od divákov 74 %. Pozrieť si ju môžete od 30. októbra exkluzívne na streamovacej službe SkyShowtime.

perinbaba, perinbaba a dva svety, zubatá, Čítajte aj Toto bude najväčšia udalosť slovenského filmu za posledné roky: Kultová rozprávka sa naozaj vracia!

O čom je film Tár

Dirigentka Lydia Tár je na svojom absolútnom tvorivom vrchole. Siedmy rok diriguje prestížny nemecký orchester, pripravuje vydanie knihy a uvedenie Mahlerovej piatej symfónie, ktorá má byť vrcholom hudobnej sezóny. Pôsobí sebavedomo, sebaisto, dominantne a mocne, no pod touto zdanlivo pevnou maskou sa skrýva normálny človek so svojimi obavami, neistotami, túžbami a potrebami.

Kým s dirigentskou paličkou v ruke si Lydia stojí za každým svojím rozhodnutím, keď opustí orchestrálne pódium, často stráca pevnú pôdu pod nohami. Niekedy len mierne, inokedy fatálne.

Cate Blanchett ako Lydia Tár a Nina Hoss ako... Foto: CinemArt SK
Tár Cate Blanchett ako Lydia Tár a Nina Hoss ako Sharon Goodnow.

Mimo pódia jej život tvorí dlhodobý vzťah s berlínskou koncertnou majsterkou Sharon Goodnow (Nina Hoss). Žijú spolu v modernom berlínskom dome a vychovávajú adoptovanú sýrsku dcéru Petru (Mila Bogojevich). Tár má blízko k svojmu mentorovi a predchodcovi Andrisovi Davisovi (Julian Glover), ktorý jej pomáha orientovať sa v spletitých úskaliach jej pozície. A ona sama je mentorkou Francescy Lentini (Noémie Merlant), svojej mladej asistentky, ktorá dúfa, že jedného dňa bude mať vlastnú dirigentskú dráhu.

Tár Čítajte aj Recenzia filmu Tár: Byť obvinená znamená byť vinná?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cate Blanchett #streamovacie služby #SkyShowtime