Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Novinka s Leonardom DiCapriom je konečne online. Westernová dráma si u divákov získala popularitu

Novinka si získala divákov už v kinách, teraz si ju môžete pozrieť online.

12.01.2024 10:11
Vrahovia mesiaca kvetov Foto:
Záber z filmu Vrahovia mesiaca kvetov.
debata (1)

Jeden z najoceňovanejších a najuznávanejších amerických režisérov dneška, takmer 81-ročný Martin Scorsese, predstavil po štyroch rokoch svoju filmovú novinku. Tá je dnes už dostupná online – diváci si ju môžu pozrieť na platforme Apple TV+. Film Vrahovia mesiaca kvetov si získal slušné hodnotenia a obľúbili si ho aj diváci, ktorí ho videli v kinách. Film je tu dostupný v 4K so slovenskými titulkami, Apple TV+ dabing neponúka. Predplatné stojí 9,99 eura na mesiac alebo 100 eur na rok – hoci je predplatné vyššie, spoločnosť razí víziu kvality nad kvantitou.

Okrem mimoriadne talentovaného Leonarda DiCapria si vo filme zahrali Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser a ďalší. Na prelome 19. a 20. storočia priniesla ropa bohatstvo kmeňu Osageov v Oklahome, ktorého členovia sa zo dňa na deň stali jednými z najbohatších ľudí na svete. Bohatstvo týchto pôvodných obyvateľov Ameriky okamžite prilákalo "bielych votrelcovʺ, ktorí manipulovali, vydierali a okrádali Osageov, než sa uchýlili k vraždám.

Film Vrahovia mesiaca kvetov, ktorý vznikol na základe skutočného príbehu a je vyrozprávaný prostredníctvom nepravdepodobnej romance Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio) a Mollie Kyleovej (Lily Gladstone), je epickou westernovou kriminálnou ságou, kde sa skutočná láska kríži s nevýslovnou zradou.

Čierne prekliatie

História príbehu o zločine a rasizme sa začala písať koncom 19. storočia v čase súmraku Starého západu a je kronikou zaberania pôdy a úsvitu nového súdnictva. Pôvodní obyvatelia boli nútení kočovať, opúšťať sídla svojich kmeňov a neustále si hľadať nový domov. Kmeň Osageov sa rozhodol, že podľa novo nastolených pravidiel si kúpia vlastné územie. Ako budúce sídlo ich kmeňa si vybrali nehostinné územie v Oklahome.

Préria so samými skalami bola miestom, aké by si pre život azda nikto nevybral. Belosi preto nevideli v kúpe takéhoto bezcenného územia problém a zem Indiánom z kmeňa Osage predali. Indiáni do zmluvy zakomponovali klauzulu o tom, že územie im nesmie byť odňaté ani za predpokladu, že by sa na ňom v budúcnosti našli akékoľvek vzácne látky, nerastné suroviny, minerálne zdroje.

Či to tušili, je záhadou, ale naozaj sa tu začiatkom 20. storočia našla ropa. Obrovské ložiská ropy, ktoré sa stali pre belochov lákadlom s vidinou slušných balíkov peňazí. Indiánom z kmeňa Osage priniesli okrem peňazí najväčšie škody, aké mohli – škody na životoch.

Vrahovia mesiaca kvetov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Leonardo DiCaprio a Lily Gladstone na zábere z...

A práve tu je priestor pre príbeh, ktorý ako prvý rozpovedal žurnalista David Grann vo svojom bestselleri Vrahovia mesiaca kvetov: Vraždy v Osage a zrod FBI . Knihu vydalo aj u nás vydavateľstvo Absynt a bol to Leonardo DiCaprio, ktorý na ňu v roku 2016 získal práva a predstavil ju Martinovi Scorsesemu.

„Keď som si prečítal knihu Davida Granna, okamžite som ju začal vnímať – ľudí, prostredie, dej – a vedel som, že ju musím sfilmovať. A bol som nadšený, že sa opäť stretnem s Leom, aby sme tento príbeh preniesli na filmové plátno,“ povedal režisér, pre ktorého tak išlo už o šiestu spoluprácu s DiCapriom (predtým Vlk z Wall Street, Prekliaty ostrov, Skrytá identita, Letec a Gangy v New Yorku).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vrahovia mesiaca kvetov