Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovensko navštívil svetoznámy dokumentarista. Spolu so Slovákmi natočili neuveriteľný film

Takýto film nemá na Slovensku obdobu.

07.01.2024 00:00
Zábery z filmu Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom Foto:
Zábery z filmu Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom
debata (2)

Slovensko má čo ponúknuť celému svetu. Dôkazom je dokumentárny film o krásach našej prírody, ktorý bol odpremiérovaný len pred pár dňami. Slováci si ho môžu ešte niekoľko dní pozrieť v archíve RTVS, bude tam do 8. januára.

Nigel Marven je britský tvorca filmov o divokej prírode, scenárista, prezentátor a dobrodruh, známy po celom svete pre osobitý štýl, inovatívne programy a entuziazmus. 12 rokov pracoval po boku Sira Davida Attenborougha. Prezentácia Slovenska takýmto veľkým menom môže byť jedným z krokov k zlepšeniu cestovného ruchu na Slovensku. „Niekedy pred vyše troma rokmi by sa nám ani len nesnívalo, že ako partia dobrých kamarátov niečo obdobné vyprodukujeme. Aj vďaka podpore vás a našich partnerov sa to však podarilo,“ uvádzajú filmári v príspevku na Facebooku.

Marven natočil viac ako 150 dokumentárnych filmov, navštívil všetky kontinenty a sprostredkoval divákom príbehy úžasných divokých zvierat. Tentokrát zavítal na Slovensko, aby v spolupráci s našimi prírodopisnými filmármi predstavil prírodné krásy Slovenska celému svetu. Film má 50 minút, jeho súčasťou sú zaujímavé zábery na zvieratá v prirodzenom prostredí. Len málokedy je možnosť vidieť našu prírodu tak zblízka, ako bola zachytená v tomto filme.

Britský dokumentarista Nigel Marven nakrútil film o divokej prírode Slovenska. Svetovú premiéru dokumentu „Divoká príroda Slovenska s Nigelom Marvenom“ odvysielala v pondelok RTVS na Dvojke, píše TASR.

Film nie je len o zvieratách

Zámerom projektu bolo ponúknuť slovenskému i svetovému publiku pohľad na divočinu v srdci Európy pod vedením skúseného producenta a režiséra. „Pán Nigel Marven vyprodukoval za svoj život asi 150 rôznych dokumentárnych filmov z celého sveta. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí napríklad Prehistorický park a Putovanie s dinosaurami, 12 rokov spolupracoval aj s Davidom Attenboroughom,“ približuje manažér projektu, koproducent a kameraman Milan Kánya tvorcu filmov o divokej prírode, scenáristu, prezentátora a dobrodruha.

Invalid Čítajte viac Voyo ukázalo 15 filmov, ktoré si u nich Slováci zamilovali: Objavil sa Invalid aj dokument o festivale Hip Hop Žije

Dodáva, že myšlienka vznikla pri Marvenovej prvej návšteve Slovenska v lete v roku 2021. „Keď videl, akú máme krásnu prírodu, sám navrhol, či by sme si vedeli predstaviť spraviť dokumentárny film o Slovensku,“ uviedol pre TASR ku genéze filmu Kánya. Marvena podľa neho zaujíma všetka biodiverzita, jeho nový film však nie je len o zvieratách. „Určený je pre každého, kto rozmýšľa, kam by sa išiel pozrieť do nejakej peknej krajiny.“

Britského dokumentaristu, ktorý ukazuje vo svojich filmoch krásy krajín pre potenciálnych turistov z celého sveta, na Slovensku zaujal tiež fakt, že ide o krajinu s najväčším počtom hradov a zámkov na obyvateľa na svete. „Viacero príbehov je spojených s nejakým špeciálnym druhom zvieraťa a zároveň hradu a zámku, na ktorom žije,“ dodáva Kánya k filmu, ktorý bude podľa slov koproducenta dobrá reklama pre Slovensko a jeho krásy. „Zároveň si myslím, že veľká časť ľudí zo Slovenska, čo ten dokument uvidia, bude prekvapená, aké druhy zvierat u nás žijú,“ uzavrel Kánya.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom