Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Metóda Markovič odhaľuje Hojera: Legendárny kriminalista sa prvýkrát stretáva s brutálnym sériovým vrahom

Druhá časť kriminálneho seriálu odhaľuje nečakané skutočnosti.

06.02.2024 06:00
Metóda Markovič: Hojer Foto:
Petr Uhlík ako Hojer a Dano Heriban ako JUDr. Žabimajerský v seriáli Metóda Markovič: Hojer.
debata

Nová šesťdielna kriminálna séria Metóda Markovič: Hojer, ktorá vznikla pod značkou Voyo Originál, mapuje príbeh dolapenia a usvedčenia jedného z najdesivejších sériových vrahov normalizačného Československa Ladislava Hojera legendárnym kriminalistom Jiřím Markovičom.

kino Čítajte aj Top 10 filmov, ktoré očarili slovenských divákov v minulom roku. Sú medzi nimi aj dva slovenské

V prvej epizóde mrazivého krimi príbehu sme boli svedkami začiatku vyšetrovania prípadu nakrúteného podľa skutočných udalostí. Preniesli sme sa do októbra 1981, keď bola v blízkosti motolského potoka nájdená mŕtva žena. Pražská „mordparta“ vedená Jiřím Markovičom začína tušiť, že má do činenia so sexuálnym deviantom a rozbieha náročné pátranie.

Jiří Markovič (Petr Lněnička) s kolegami Josefom Vilímkom (Václav Neužil) a mladým prírastkom do vyšetrovateľskej „partie“ Vlastimilom Červenkom (Adam Mišík) sa pustili do prípadu, ktorý vydesil celú krajinu, s naozajstnou vervou. A to prinieslo prvé výsledky. Dopracovali sa k menu Ladislav Hojer (Petr Uhlík). Že ide o začiatok vyšetrovania jedného z najznámejších československých sériových vrahov, zatiaľ nikto netuší.

Metóda Markovič: Hojer Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Metóda Markovič: Hojer

Napínavá druhá epizóda

V druhej epizóde, ktorá je už dostupná v ponuke Voyo, sa Markovič prvýkrát stretáva tvárou v tvár s Hojerom. Začína sa náročné vypočúvanie i rekonštrukcia prípadu, ktoré odhalia ďalšie nečakané skutočnosti. Môže mať vraždu na svedomí zakríknutý chlapec, ktorý vyzerá, že nevie napočítať do päť? A ako to, že si pri svojej prvej vražde počínal tak skúsene?

Záber z druhej epizódy seriálu Metóda Markovič:... Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Záber z druhej epizódy seriálu Metóda Markovič: Hojer.

Do deja vstupuje aj postava JUDr. Štefana Žabimajerského, Hojerovho advokáta, ktorú stvárnil Dano Heriban. Advokát Žabimajerský sa stal vôbec poslednou rolou obľúbeného herca. „Dano Heriban bol pre túto rolu ako stvorený, pretože oplýval rovnakými vlastnosťami. Bol to poctivý, zodpovedný profesionál a zároveň veľmi citlivý človek. Jedným výrazom tváre dokázal zahrať to, na čo iní potrebujú mnoho slov,“ povedal o jeho úlohe kreatívny producent Tomáš Hruška.

Petr Uhlík ako Hojer a Dano Heriban ako JUDr.... Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Petr Uhlík ako Hojer a Dano Heriban ako JUDr. Žabimajerský v seriáli Metóda Markovič: Hojer.

„Vyšetrovatelia na čele s Jiřím Markovičom s ním (Hojerom) strávili oveľa viac času, ako jeho advokát, takmer dva roky. Vnímali ho teda komplexne, aj s jeho genézou, pozadím. Postupne sa medzi nimi vzťah premieňal na citeľne bližší. Celá partia vyšetrovateľov, vrátane advokáta, sa s Hojerom zoznamovala a prirodzene nastal moment zblíženia. Dôjde teda aj na emócie. Ale vždy budú na pozadí ťažkého temného príbehu a okolností, ktoré sa skutočne udiali,“ povedal ešte v čase nakrúcania v rozhovore o svojej úlohe Dano Heriban.

Ďalšie Markovičove prípady

Do každej epizódy krimisérie je vložený aj ďalší z Markovičových uzavretých prípadov. Aj tie znamenali veľa pre jeho kariéru elitného vyšetrovateľa a ukazujú, ako sa jeho metóda vyvíjala práve v tú, ktorou bol tak špecifický.

V druhej epizóde sa tak okrem vyšetrovania Ladislava Hojera prenesieme aj k prípadu z júla 1981. Žena v rodinnom domčeku v Prahe 5 dobodala svojho manžela. Súd nepriznal obžalovanej žiadne poľahčujúce okolnosti, jej čin nespĺňal podmienky nutnej obrany. Za trestný čin vraždy bola odsúdená na 10 rokov a ústavnú psychiatrickú liečbu.

Záber z druhej epizódy seriálu Metóda Markovič:... Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Záber z druhej epizódy seriálu Metóda Markovič: Hojer.

Pútavý kriminálny príbeh ponúka aj pohľad do duše legendárneho kriminalistu, ktorý dolapil a vyšetroval tých najznámejších sériových vrahov. Až do konca svojho života bol zásadne proti trestu smrti. Napriek tomu poslal na smrť najviac vrahov – celkovo osem. Výnimočným faktom je, že samotný Jiří Markovič intenzívne spolupracoval na príprave seriálu a tvorcovia venovali dielu jeho pamiatku a odkaz. Jeho skúsenosti a metóda vyšetrovania prispievajú k autenticite celej sérii.

Metóda Markovič: Hojer Foto: Voyo
Metóda Markovič: Hojer Metóda Markovič: Hojer

Metóda Markovič: Hojer neponúka len napínavé a temné vyšetrovanie, ale aj pohľad do historických udalostí Československa. S vynikajúcimi hereckými výkonmi a dobre spracovaným príbehom si zaslúžila ocenenie na medzinárodnom festivale Serial Killer, kde získala hlavnú cenu za najlepší seriál strednej a východnej Európy.

Ak hľadáte kombináciu skutočných udalostí, pútavej zápletky a výnimočných hereckých výkonov, Metóda Markovič: Hojer je seriál, ktorý by ste nemali prehliadnuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Voyo #seriál Metóda Markovič: Hojer