Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Spôsobujete nám rozsiahle škody, odkazuje ministerstvu kultúry developer hotela Kyjev

Developer upozorňuje na nečinnosť ministerstva kultúry v otázke hotela Kyjev v centre Bratislavy.

05.04.2024 00:00
Kamenné námestie Foto:
Bývalý obchodný dom Prior a hotel Kyjev na Kamennom námestí v Bratislave.
debata (11)

Ministerstvo kultúry SR ani po viac ako deviatich mesiacoch nerozhodlo, či bude hotel Kyjev (spolu s bývalým obchodným domom Prior) v Bratislave vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Upozorňuje na to developer Lordship, ktorá má dlhodobo v pláne obnovu budovy i revitalizáciu okolia. Tvrdenia o búraní označuje za fámy.

Predvolebná diskusia Korčok Pellegrini Čítajte aj Kto vyhrá súboj o palác? Očakáva sa tesný výsledok, televízie pripravujú špeciálne vysielanie počas celej noci

Lordship: Vznikajú nám rozsiahle škody

Spoločnosť pripomína, že pokračujúca nečinnosť ministerstva ako odvolacieho orgánu spôsobuje rozsiahle škody. Odvolanie voči rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR o vyhlásení komplexu budov za národnú kultúrnu pamiatku podala ešte v polovici júna 2023.

„Do dnešného dňa nemáme žiadnu správu, v akom stave sa konanie nachádza. Pre nás to znamená, že nemôžeme robiť vôbec nič. V období, keď je podaný návrh na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku, ako majiteľ a vlastník objektu nemôžeme vykonávať žiadne práce,“ skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Lordship Rostislav Novák.

Hotel Kyjev v centre Bratislavy v roku 2011... Foto: Lordship
Hotel Kyjev Hotel Kyjev v centre Bratislavy v roku 2011 vlastník pre nerentabilitu hotela zatvoril.

Súčasný stav – keď neexistuje stanovisko na usmernenie činnosti Pamiatkového úradu SR, ani právoplatné rozhodnutie rezortu kultúry – vytvára situáciu, kedy spoločnosť nevie, ako má disponovať s objektom. Týka sa to nielen obnovy budovy bývalého hotela, ale aj revitalizácie okolia a vytvorenia nového verejného priestoru s názvom Námestie umelcov. To by malo vzniknúť na trojuholníkovom priestore medzi ulicami Rajská a Cintorínska.

„Ak by navzdory všetkým historickým vyjadreniam a rozhodnutiam zostala v platnosti takáto zmena pravidiel hry pre vlastníka, považovali by sme za spravodlivé, aby sa štát prihlásil k plnej kompenzácii vyvolaných nákladov,“ dodal Novák.

Pri hoteli Kyjev v centre Bratislavy má po... Foto: Lordship
Námestie umelcov, hotel Kyjev Pri hoteli Kyjev v centre Bratislavy má po rekonštrukcii vzniknúť nový verejný priestor s názvom Námestie umelcov, s infraštruktúrou na kultúrne akcie (vizualizácia).

Tvrdenia o búraní sú fámy

Spoločnosť zároveň dementuje tvrdenia o búraní, označuje to za fámy. Deklaruje, že súčasné plány nepočítajú so žiadnou demoláciou budovy, ani výraznou zmenou vzhľadu budovy. „To musím kategoricky odmietnuť,“ zdôraznil Novák. Obavy, že Kyjev postihne rovnaký osud ako v Istropolis alebo PKO, označil za neopodstatnené.

„Opätovne zdôrazňujeme, že na budove chceme zachovať nielen vonkajší plášť, ale aj funkcia bude takmer rovnaká, teda moderné krátkodobé a strednodobé ubytovanie s prispôsobením interiéru a fasády súčasným bezpečnostným a technickým normám. Vyhlásenie budovy za národnú kultúrnu pamiatku by však mohlo urobiť z budovy nemodernizovateľný skanzen, ktorého ďalšie ekonomické využitie by sa stalo v podstate nemožným,” dodal Novák.

Podotkol, že v pláne je citlivá rekonštrukcia budovy so zachovaním funkcie s prispôsobením interiéru a fasády súčasným bezpečnostným a technickým normám. Spoločnosť má tiež v pláne vytvoriť na trojuholníkovom priestore medzi ulicami Rajská a Cintorínska nový verejný priestor s názvom Námestie umelcov, s infraštruktúrou na kultúrne akcie.

Pri hoteli Kyjev v centre Bratislavy má po... Foto: Lordship
Námestie umelcov, hotel Kyjev Pri hoteli Kyjev v centre Bratislavy má po rekonštrukcii vzniknúť nový verejný priestor s názvom Námestie umelcov, s infraštruktúrou na kultúrne akcie (vizualizácia).

„Spoločnosť Lordship postupne prispôsobila svoju víziu viacerým požiadavkám odborníkov tak, aby si hotel zachoval čo najviac zo svojej pôvodnej podoby. Bratislavská verejnosť tak bude môcť byť s budovou naďalej spätá,” povedal uviedol Novák.

Ministerstvo: Komunikujeme štandardne

Spoločnosť je pripravená poskytnúť ministerstvu maximálnu súčinnosť, či už v prípade podkladov alebo termínu obhliadky. Napriek opakovanej snahe, osobným stretnutiam či telefonickým rozhovorom stále nepozná vyjadrenie ministerstva. „Do dnešného dňa nemáme vôbec žiadnu reakciu,“ poznamenal Novák s tým, že spoločnosť nemá žiadny termín, do kedy má čakať.

Ministerstvo kultúry nedávno pre TASR uviedlo, že v prípade odvolania rozhodnutie ešte nepadlo. „Stane sa tak po vykonaní všetkých potrebných procesných úkonov,“ podotkol rezort kultúry. Skonštatoval, že komunikuje v zmysle správneho poriadku so všetkými účastníkmi konania. Ide podľa neho o bežný štandard.

„K odvolaniu rezort kultúry zaujme stanovisko po vykonaní všetkých procesných úkonov, v čo najskoršej možnej lehote,“ uviedla riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská s pripomenutím, že ide o administratívne veľmi náročný proces.

televízor, televízia, ovládač, Čítajte aj Zrýchlený koniec sklamaní: Jojka mení plány a zbaví sa svojich seriálových bolestí

Developer neskrýva ani prekvapenie zo zmeny stanoviska pamiatkarov oproti roku 2013. Vtedy sa mal pamiatkový úrad developerovi písomne vyjadriť, že hotel Kyjev a obchodný dom Prior nebudú vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Zmenu postoja pamiatkarov vníma ako „zmenu pravidiel počas hry“.

Pamiatkari však považujú zmenu v rozhodnutí a vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku za adekvátnejšiu ochranu objektu v rámci Pamiatkovej zóny Bratislava. Zároveň odmietajú, že by to znemožnilo jeho obnovu.

Verejný tlak na obnovu silnie

Z nedávneho prieskumu agentúry MN FORCE vyplýva, že 78 % Bratislavčanov vníma súčasný stav Kamenného námestia ako problém. Adekvátnu ochranu pre budovu bývalého hotela Kyjev v rámci pamiatkovej zóny podporuje 61 % opýtaných. Len 11 % si želá prísnejšiu pamiatkovú ochranu a 28 % nepovažuje objekt za hodný ochrany.

Najviac opýtaných (60 %) si želá lokalitu Kamenného námestia s budovou bývalého hotela Kyjev zmodernizovať tak, aby priestor zodpovedal centru hlavného mesta v 21. storočí. Len 2 % vyhovuje aktuálny stav.

Bratislava Čítajte viac Prieskum: Za čo sa Bratislavčania najviac hanbia a na čo sú najviac hrdí?

Hotel Kyjev je bývalý hotel v centre Bratislavy. Nachádza sa na Rajskej ulici pri Kamennom námestí, v bezprostrednej blízkosti obchodného domu Prior. S výškou 65 metrov a 19 podlažiami patrí k najvyšším budovám v Starom Meste. Postavený bol v roku 1973, otvorený v nasledujúcom roku. Od roku 2004 je vlastníkom budovy spoločnosť Lordship. V roku 2008 bola realitná kríza a v roku 2011 ho musel vlastník pre nerentabilitu hotela zatvoriť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel kyjev #developerský projekt #Lordship