Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový miliónový seriál RTVS má na krku obrovskú chybu: Ako je možné, že si toto nikto nevšimol?

V nedeľu večer RTVS odpremiérovala svoj dlhoročne nakrúcaný historický seriál Čas nádejí. Prvá epizóda sa "pýši" kardinálnou chybou.

08.01.2024 10:48
čas nádejí, Foto:
Záber zo seriálu Čas nádejí.
debata (18)

Čas nádejí mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom príbehu plnom emócii a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa: prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, Február 1948.

Zábery zo seriálu Čas nádejí Fotogaléria - 46 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Čas nádejí.

Príbeh Gézu Violu, syna nemeckej evanjeličky Gréty a Slováka Jana Violovského, ktorý si zmení meno a národnosť (Jánoš Viola), len aby dostal licenciu na svoju vysnenú krčmu, je príbehom syna, ktorý chce žiť svoj život inak. Jeho otec má však o vedení krčmy svoje predstavy, ktoré sa s tými Gézovými nezhodujú. Aj preto napokon Géza súhlasí s obchodne výhodným sobášom s dievčaťom, ktoré pozná od detstva, s dcérou rodiny mäsiarov Belsbergovcov. Vojna je utrpenie, ktoré ho prinúti k dezercii, zažíva strach o holý život, ale nečakane i lásku, aby sa po jej strate opäť vrátil k svojej zákonitej žene Róze a ako dezertér poprosil o pomoc.

Video

Prvá časť mala svoje muchy, ale aj plusy. Dej pôsobí útržkovito a ťažko sa v ňom hľadá emócia a napojenie sa na postavy. Dôvod je prozaický. Zápletky musia obsiahnuť široké časové obdobie na mimoriadne skromnom počte epizód.

Prečítajte si recenziu prvej časti Času nádejí

čas nádejí, Čítajte aj RTVS a jej novinka Čas nádejí: Konečne po rokoch prišiel nový seriál. Treba televízii za toto zatlieskať?

Úvodná epizóda osemdielnej ságy však nepríjemne prekvapila obrovskou chybou v jednom zábere. Ako je možné, že si toto nikto v RTVS nevšimol, kým seriál išiel do vysielania? V inkriminovanom zábere je jasne vidieť moderné auto, ktoré v zábere nemalo čo robiť. Avšak vo výsledku si tento prešľap tvorcovia nevšimli a dostal sa do finálneho zostrihu.

zväčšiť Prvá epizóda Času nádejí priniesla veľký... Foto: RTVS
čas nádejí, auto, Prvá epizóda Času nádejí priniesla veľký prešľap. Historický seriál sa "pýši" záberom s moderným autom, ktorý si nikto v televízii nevšimol.

Toto zakopnutie televízie je o to zarážajúce, že Čas nádejí sa pripravoval niekoľko rokov a patrí medzi najdrahšie slovenské seriály vôbec. Prvotné prípravy siahajú do roku 2018, samotné nakrúcanie prebiehalo od roku 2022. Ďalšie dva roky trvalo, kým sa dostal na obrazovky. Čas nádejí dostal veľkorysý rozpočet 3,9 milióna eur. Koprodukčný vklad RTVS pozostáva z finančného vkladu vo výške 2,2 milióna eur a vecného vkladu vo výške 675-tisíc eur, ďalšie financie poskytol Audiovizuálny fond.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #seriál Čas nádejí