Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vianoce na RTVS: Markíza s Jojkou sa zapotia. Nebude to len o Popoluške, toto je tromf sviatkov...

Ako budú vyzerať najkrajšie sviatky roka na verejnoprávnej RTVS? Jednotka chystá okrem Popolušky veľkolepú premiéru svojej novej rozprávky Tri zlaté dukáty. Stane sa diváckym hitom Vianoc?

19.12.2023 06:00
popoluška, tri oriešky pre popolušku, Foto:
Aj tieto Vianoce odvysiela RTVS Tri oriešky pre Popolušku.
debata

Jednotka

Už v sobotu 23. decembra dopoludnia vianočnú atmosféru navodí záznam zo 41. ročníka benefičného koncertu pre deti z detských domovov Úsmev ako dar, ktorý na obrazovkách RTVS nemôže chýbať ani tento rok. Divákov svojimi vystúpeniami potešia Martin Gyimesi, Tublatanka, Miro Jaroš, Vidiek, Beata Dubasová, Lacko Cmorej, Laci Strike, A.M.O., Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, Robo Opatovský, Smola a hrušky, Martin Chodúr a Fragile.

Počas soboty sa diváci môžu tešiť na obľúbené rozprávky „Šíleně smutná princezna“, Johankino tajomstvo či Anjel Pána. Na predvianočný sobotný večer pripravila RTVS pre divákov na Jednotke o 20:30 premiéru rozprávky Krakonošov poklad. Rozprávka pre malých i veľkých o lesnom duchovi Krakonošovi s charizmatickým Sabinom Tambreom v hlavnej úlohe. Duch hôr Krakonoš sa zamiluje do krásnej slúžky Ruženky, tá však stále čaká na návrat svojho milého, obuvníckeho tovariša Erika. Medzitým však jeho lesná ríša musí čeliť ohrozeniu. Bezohľadná a chamtivá barónka von Harrant sa chce zmocniť Krakonošovho pokladu, ktorý je ukrytý hlboko v horách. Krakonoš je zamestnaný láskou k Ruženke a tak stráca ostražitosť. Podarí sa mu napokon zachrániť jeho lesnú ríšu?

Silvia Majeská Čítajte rozhovor Programová riaditeľka Markízy: Vieme, že náš 'úspech' trvá len 24 hodín, kým neprídu ďalšie čísla sledovanosti

Štedrý deň

Štedrý deň aj večer 24. decembra bude na Jednotke naozaj plný krásnych príbehov. Divákov čakajú od rána obľúbené rozprávky „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“, rozprávka Zakliata jaskyňa, už klasická filmová rozprávka Princ a Večernica, ale aj Sokoliar Tomáš či Vianočné oblátky.

Na Štedrý večer odvysiela Jednotka opäť klasickú a najobľúbenejšiu rozprávku s Libušou Šafránkovou, Pavlom Trávničkom a Vladimírom Menšíkom Tri oriešky pre Popolušku. Nasledovať bude premiéra vianočnej rozprávky RTVS Tri zlaté dukáty o boji dobra a zla z rúk úspešnej režisérky Marianny Čengel Solčanskej. Chýbať nebudú ani slovenské klasiky Rysavá jalovica alebo Kubo. Svoje miesto na obrazovke RTVS bude mať na Jednotke aj tradičná Polnočná svätá omša, tentokrát z košického Dómu sv. Alžbety.

záhady tela, Čítajte aj Silvester na RTVS: Premiérová smršť zábavných relácií a prekvapenie na záver

Prvý a druhý sviatok vianočný

Na 1. sviatok vianočný Jednotka dopoludnia odvysiela pápežské požehnanie Urbi et orbi. Deti aj dospelých počas dňa poteší rozprávkami Kľúč svätého Petra, Láska na vlásku, Anjel pána 2, „Byl jednou jeden král“, a chýbať opäť nebude ani slovenská klasika v podobe Sebechlebských hudcov. Lahôdkou bude aj premiéra filmu Hudba ticha.

Na 2. sviatok vianočný divákov čaká večer televízna premiéra najoceňovanejšieho slovenského filmu súčasnosti Piargy. Počas dňa si na svoje prídu fanúšikovia rozprávok „Obušku z pytle ven“, Vianočné želanie, či českej rozprávky „S čerty nejsou žerty“. Svoje miesto vo vysielaní má aj obľúbená klasika, prvá časť trojdielneho filmu Sváko Ragan.

V stredu 27. decembra dopoludnia na divákov Jednotky čaká premiéra rodinného filmu Čiapka. Príbeh o chlapcovi, ktorý nemá vôbec nič a o dievčati, ktoré má zdanlivo všetko. Uprostred vianočnej noci sa vydajú na dobrodružnú cestu. V tú noc sa splnia všetky ich priania, lenže inak, ako očakávali. Popoludní Jednotka v premiére odvysiela spracovanie klasickej rozprávky bratov Grimmovcov o zázračnom hrnci s názvom Sladká kaša a podvečer je pripravené druhé pokračovanie filmu Sváko Ragan, ako aj prvá časť legendárneho Jánošíka.

generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Čítajte rozhovor Riaditeľ RTVS: Zníženie financovania je destabilizačné, na rozvoj môžeme zabudnúť. Ohrozené sú stanice, seriály, filmy, celá tvorba

Dvojka

Podvečer poteší prvá epizóda premiéry tretej série seriálu Drobci, a ochutnávka nového Večerníčka v podobe rozprávky Lesná päťka. Hudobné pohladenie na obrazovky Dvojky prenesie relácia Viedenskí filharmonici v Prahe. Predsviatočný večer vyplní oceňovaný film Eva Nová s vynikajúcou Emíliou Vášáryovou v hlavnej úlohe, na ktorý nadviaže premiéra portrétového dokumentu o tejto slovenskej hereckej legende s názvom Emília.

Štedrý deň

Na Štedrý deň azda každého poteší v premiére program Slovenské Vianoce so SĽUKom, či legendárny muzikál Na skle maľované, kultové predstavenie Radošinského naivného divadla Jááánošííík po tristo rokoch alebo filmová klasika Ženský zákon. Relácia Trochu inak s Adelou – špeciál s hudobným hosťom Máriou Čírovou, navodí s vianočnými piesňami tú pravú atmosféru. Podvečer DVOJKA mladším divákom ponúkne ďalšiu premiérovou epizódu detského seriálu Drobci. Neskôr večer sa diváci môžu tešiť na hrejivú komédiu Kôň, ktorú RTVS predstavila v premiére počas sviatkov v minulom roku.

Prvý sviatok vianočný

Na 1. sviatok vianočný Dvojka dopoludnia odvysiela priamy prenos SLUŽBY BOŽIE z Petržalky, na sviatočné poludnie prinesie Vianoce s detským a dievčenským speváckym zborom SRo. V rámci podvečerného pásma koncertov vianočného trojdnia diváci uvidia program s názvom Vianoce v Bratislave a deti poteší ďalšia premiérová epizódu seriálu Drobci. Večer na Dvojke bude patriť slávnostnému galaprogramu Sláva nášmu výletu – oslava 60. výročia Radošinského naivného divadla a následne sa diváci môžu tešiť na premiérové divadelné predstavenie RND Pán strom.

Druhý sviatok vianočný

Na 2. sviatok vianočný, sviatok sv. Štefana, prinesie Dvojka divákom priamy prenos Svätej omše z Kostola sv. Štefana – kráľa v Bratislave. Sviatočný utorok je naplnený premiérami: popoludní pokračuje podvečerné pásmo koncertov vianočného trojdnia s názvom V slovenskom Betleheme. Detského diváka čaká ďalšia premiérová epizódu seriálu Drobci. O večernú zábavu sa postará relácia Lov slov – vianočný špeciál – špeciálna štefanská epizóda s tromi Štefanmi – Štefanom Skrúcaným, Štefanom Martinovičom a Štefanom Štecom. V programe je zaradené aj jubilejné turné známej kapely Cigánski diabli – Jubileum Tour. Neskôr večer si na svoje prídu fanúšikovia filmu Loli paradička, smiešno-smutného príbehu o nádeji, trpkosti a láske dvoch nešťastníkov“ z východného Slovenska.

V stredu 27. decembra Dvojka prinesie dokumentárny hudobný portrét muzikanta a hitmakera Miroslava Žbirku s názvom Meky, ako aj KONCERT – Tribute to Miro Žbirka 70.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Tri oriešky pre Popolušku #Tri zlaté dukáty #Vianoce 2023