Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľká udalosť pre milovníkov Titanicu: Trhák trhákov uvidíte ako nikdy predtým

Streamovacia služba Disney+ má pre svojich predplatiteľov veľké prekvapenie.

24.02.2024 06:00
titanic, Foto:
Titanic je po novom uvádzaný v špičkovej kvalite.
debata

Titanic je k dispozícii na Disney+ v rozlíšení 4K. Predplatitelia si odteraz môžu vychutnať film Jamesa Camerona, ktorý bol ocenený jedenástimi Oscarmi, do najmenších detailov.

Súčasne s filmom je na Disney+ dostupný aj dokumentárny film od National Geographic Titanic: 20 Years Later With James Cameron (2017), v ktorom James Cameron spätne hodnotí kľúčové rozhodnutia prijaté pri tvorbe kultového Titanicu.

Ešte nedávno režisér filmu rozlúskol najväčšiu dilemu, ktorá trápila fanúšikov od prvého premietania. Mohol Jack prežiť? Cameron spolu s vedcami nasimuloval rovnakú situáciu ako z filmu. Komparzisti, ktorí predstavovali Jacka a Rose, mali rovnaké oblečenie, rovnakú váhu, mali rovnaké podmienky.

Prvý test mal odrážať to, čo sa deje vo filme. Rose a Jack sú umiestnení do rovnakých pozícií, aké sú vo filme, a nikoho neprekvapuje, že Jackova telesná teplota prudko klesá, čo vedie Camerona a jeho tím k záveru, že film mal prinajmenšom pravdu, že zomrel by vo vode.

Ďalšie testy napodobňovali situácie, ktoré sú dobre známe z internetu.

Nakoniec tím zistil, že najlepším scenárom by bolo, aby sa Rose a Jack zmestili na dvere a udržali rovnováhu tak, aby ich horná časť tela zostala úplne mimo vody. Ale to, že sa k sebe tlačili na dverách, im neprinieslo žiadnu výhodu, pretože to spôsobilo ich nerovnováhu a menej sa chveli. Zistili, že to prudké trasenie umožnilo Jackovi lepšie šetriť teplo. Pokiaľ sa títo dvaja triasli, hrudníky nad vodou, Jack by to podľa Camerona mohol vydržať „dosť dlho, ako hodiny“.

Zatiaľ čo vedci dospeli k záveru, že Jack mohol podľa tohto posledného scenára „vydržať, kým by sa tam nedostal záchranný čln“, Cameron poukazuje na to, že Jack a Rose vo filme nemali ten luxus, aby vedeli veľa o podchladení a o tom, ako jej predchádzať.

„Konečný verdikt: Jack možno žil, ale je tu veľa premenných: Ako dlho trvá záchrannému člnu, kým sa tam dostane,“ hovorí Cameron. „V experimente v testovacom bazéne nemôžeme simulovať teror, adrenalín, všetky veci, ktoré proti nim pôsobili. Nemohol predvídať to, čo dnes vieme o podchladení.“

Režisér svoj koniec ďalej obhajuje poukazom na to, že išlo o výber postavy. „Jackovo prežitie mohlo prísť za cenu jej života a existuje kódex rytierstva, ktorý muži v tých časoch mali. Pridajte k tomu jeho individuálny charakter – je do nej zamilovaný, veľká epická láska, ktorá je obetavá. – Myslím, že jeho myšlienkový pochod bol: 'Neurobím jednu vec, ktorá ju ohrozí,“ uzavrel Cameron.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Titanic #Disney+