Fico nám nezavrie ústa, píšu Sme a Denník N. Bojkotom médií kopíruje Orbána, tvrdia

ČTK, TASR | 21.11.2023 13:25
Robert Fico / Viktor Orbán / Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán diskutujú na úvod dvojdňového summitu lídrov EÚ v Bruseli 26. októbra 2023
Reagujú tak na oznámenie Roberta Fica, že ich bude spolu s TV Markíza a webom Aktuality.sk bojkotovať.

Premiér Robert Fico nám nezavrie ústa, napísali dnes slovenské denníky Sme a Denník N. Reagovali tak na Ficovo oznámenie, že ich bude spolu s najsledovanejšou televíziou Markíza a spravodajským portálom Aktuality.sk bojkotovať.

Podľa oboch denníkov by Fico v krajine najradšej vytvoril mediálne prostredie po vzore svojho maďarského kolegu Viktora Orbána, ktorý nekomunikuje so zástupcami kritických médií. Fico sa po septembrových parlamentných voľbách stal premiérom už štvrtýkrát, komplikované vzťahy má s niektorými médiami dlhodobo.

Iliev Čítajte viac Nečakaná zmena v ta3: Rasťo Iliev končí v relácii V politike. Avizuje nové plány

Sme: Fico legitimizuje útoky proti médiám

„Fico s denníkom Sme, Denníkom N a Aktualitami nehovoril ani doposiaľ. Rozdiel je dnes v tom, že z pozície premiéra svojím postojom legitimizuje útoky proti týmto médiám. Aj oficiálne delí médiá na priateľské a nepriateľské na základe ich náklonnosti k vláde. Popiera tým, že médiá majú za úlohu kontrolovať vládu,“ uviedol denník Sme. Dodal, že Fico naopak komunikuje s médiami, ktoré často šíria konšpirácie, nemajú transparentnú vlastnícku štruktúru a nekladú mu kritické otázky.

Podľa Sme chce mať Fico pokoj od novinárskych otázok, ktoré sa týkajú korupcie, problematických nominácií, porušovania zákonov či konfliktu záujmov, pretože tie nahlodávajú jeho moc. Denník dodal, že Fico by najradšej okamžite skopíroval na Slovensku mediálne prostredie, aké dlhé roky vytvára v Maďarsku premiér Orbán, ktorý už dávno nehovorí s kritickými médiami a novinári nemajú šancu klásť mu otázky. Denník Sme konzultuje ďalšie kroky na ochranu slobody tlače na Slovensku aj s právnikmi.

Bratislava, Staré mesto Čítajte aj Cena, ktorá vyrazí dych: Byt za 3 milióny eur prinesie rekonštrukcia vzácnej historickej pamiatky v Bratislave

Denník N: Fico sa učí od Orbána

„Slobodné a nezávislé médiá sú pre neho prekážkou. Hovoria a píšu pravdu o jeho plánoch, podvodoch a klamstvách. Nechcú hrať podľa jeho pravidiel. Preto na nás bude stále útočiť. Preto bude skúšať čokoľvek, aby nás umlčal,“ napísal Denník N, ktorý dnes na titulnej stránke vytlačil karikatúru maďarského premiéra s nápisom „Fico sa učí od Orbána“.

Denník N uviedol, že Fico svoje hrozby o možnosti nevpúšťať zástupcov spomínaných redakcií do budovy úradu vlády zjemnil a teraz len hovorí, že s nimi nebude komunikovať. Podľa neho aj týmto rozhodnutím Fico porušuje zákon, ktorý mu prikazuje, aby informoval všetky médiá.

Premiér prerušil komunikáciu s televíziou Markíza, Denníkom N a Sme, ako aj webovým portálom Aktuality. Tvrdí, že neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci. Proti premiérovmu prístupu protestovalo v pondelok pred Úradom vlády SR niekoľko študentov žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ