8 kinotipov na október: Halloweensky horor, nový superhrdina aj kórejský fenomén

Katarína Hrnčárová | 01.10.2022 06:00
filmy október 2022 Foto:
Októbrová filmová ponuka sa postará o dobrú náladu, zimomriavky aj dávku adrenalínu.

Dobrý šéf

Zlomyseľná komédia z pracovného prostredia, v ktorej exceluje Javier Bardem ako šéf, ktorého by chcel mať každý. Jeho postava Julia Blanca nie je žiadnym neosobným korporátnym manažérom. Zamestnanci továrne sú preňho ako vlastná rodina a pre ich dobro by urobil takmer čokoľvek. „Viete, že sme so ženou nemali deti. Mojimi deťmi ste vy všetci,“ pripomína im často. Otázkou však je, či o to jeho zamestnanci naozaj stoja. Na stenách jeho kancelárie visí poriadna zbierka diplomov za vzornú firmu, lenže v okamihu, keď má do továrne prísť komisia kvôli ďalšiemu oceneniu a všetko musí byť tip-top, začne sa všetko rúcať.

Snímka Dobrý šéf tento rok triumfovala na udeľovaní španielskych filmových cien Goya, z ktorého si odniesla šesť ocenení vrátane hlavnej ceny za najlepší film, za réžiu, scenár a herca v hlavnej úlohe.

Pani Harrisová ide do Paríža

Prečo by ovdovená britská upratovačka nemohla zatúžiť po šatách od Diora? Komédia Pani Harrisová ide do Paríža dokazuje, že nič nie je nemožné, pokiaľ si idete za svojimi snami.

Ada Harrisová (Lesley Manville nominovaná na Oscara) si žije veľmi pokojne v povojnovom Londýne. Živí sa upratovaním domov svojich bohatých susedov, občas si zájde s priateľkami do kaviarne a po večeroch spomína na svojho zosnulého manžela. A to je všetko, čo od života očakáva a chce. Výnimkou sú šaty od slávneho návrhára Christiana Diora, po ktorých túži.

Svoj nedosiahnuteľný sen má každý deň pred očami v šatníku jedného z domov, ktoré upratuje. Keď dostane vyplatený príspevok pre vojnové vdovy, ani na chvíľu sa nezamýšľa nad tým, čo s peniazmi urobí. Kúpi si letenku do Paríža a odvážne vstúpi do sídla Christiana Diora, aby si splnila svoj bláznivý sen.

Prostoreká anglická upratovačka spôsobí vo svete upätých snobov rozruch a spočiatku sa zdá, že jej sen je nedosiahnuteľný. Najmä riaditeľka chrámu módy Claudine Colbertová (Isabelle Huppert) je presvedčená, že drzá Angličanka si šaty od Diora oblečie len cez jej mŕtvolu.

Zamestnanec mesiaca

Vincent chcel byť celý život štátnym úradníkom, aby si mohol naplno užívať výhody pohodlného života, neohrozovala ho výpoveď a mal zaručenú prácu až do dôchodku. Jedného dňa sa však jeho život obráti naruby. Vláda ohlási obrovský plán úspor a Vincentovi hrozí nezamestnanosť. Keďže ho šéf nemôže prepustiť, presunie ho na tie najnemožnejšie miesta, aby zlomil jeho odpor a sám podal výpoveď. Severný pól, väzenie alebo predmestie plné kriminálnikmi sú len niektoré, kde musí Vincent bojovať o zamestnanie aj o život.

Komédia nadväzuje na na tradície francúzskeho humoru. Scenárista, režisér a hlavný hrdina filmu Jérome Commandeur je jednou z najúspešnejších postáv súčasnej francúzskej komédie. V snímke sa predstavia aj Christian Clavier (Čo sme komu urobili, Ibiza)a legendárny Gérard Depardieu.

Halloween končí

Michael Myers, pracovitý zabijak s bielou maskou, mnohokrát prežil vlastnú smrť. Teraz však príde aj na neho. Aspoň to sľubujú tvorcovia posledného dielu slávnej hororovej ságy, ktorej finále vstupuje do kín pod názvom Halloween končí.

Vyše štyridsať rokov sa Michael Myers márne snaží pripraviť o život Laurie Strode (Jamie Lee Curtis). Napriek tomu, že počet jeho obetí pripomína telefónny zoznam, Laurie sa vždy podarilo uniknúť. Z roly bezbrannej čakateľky na smrť sa navyše počas rokov zmenila na neohrozenú bojovníčku, ktorá vie, že najlepšou obrannou je útok. Napriek tomu, že na Michaela pripravila mnoho pascí a niektoré z nich dokonca úspešne sklapli, vyriešiť problém raz a navždy sa jej zatiaľ nepodarilo. Lenže aj to sa musí raz skončiť, rovnako ako Halloween.

„Natočili sme koniec, ktorý nenechá nikoho chladným. Niekoho nahnevá, niekoho dojme, ale hlavne je to úplne dokonalá bodka,“ sľubuje herečka Jamie Lee Curtis. „Je to posledný obrázok Laurie Strode po 44 rokoch, ktoré som s ňou prežila. Bolo mi skvele a verím, že skvele bude aj divákom. Myslím, že budú šalieť,“ dodáva.

Príbeh hororu sa odohráva štyri roky po tragických udalostiach, ktoré mestečko Haddonfield a Laurinu rodinu postihli vo filme Hallowen zabíja. Ocitneme sa v súčasnosti, kde okrem zabijaka s maskou budú mestečko terorizovať aj „nočné mory“, ktoré posledné dva roky všetci dobre poznáme.

Diablova korisť

Podľa správ z Vatikánu sa v posledných rokoch výrazne zvýšil výskyt posadnutí démonom. Katolícka cirkev preto opäť začala vybraných kňazov zaúčať do tajov posvätného obradu exorcizmu. Príbeh filmu Diablova korisť sa odohráva v jednej z takýchto škôl, ktoré tvoria obrannú líniu ľudstva proti silám večného zla.

Hoci vyháňanie diabla bolo vždy výsadou mužov – kňazov, mladá sestra Ann je hlboko presvedčená, že exorcizmus je jej poslaním. Keď jej mentor, starší profesor, potvrdí, že má naozaj zvláštny dar spoznať zlo, stane sa prvou mníškou, ktorá dostane šancu absolvovať tajomný rituál.

Keď vyjde najavo, že s temnými silami už mala do činenia aj v minulosti, jej vlastná duša sa ocitne v nebezpečenstve. Počas trýznivých stretnutí s jedným z najviac narušených pacientov školy sa ocitne tvárou v tvár démonickej sile, ktorá zamorila školu a má záhadné väzby na jej vlastnú minulosť. Vtedy si naplno uvedomí silu zla i svoje vlastné prekvapivé schopnosti.

Black Adam

Bol otrokom, až kým nezomrel. Potom sa znovu narodil ako boh. Jeho syn obetoval svoj život, aby ho zachránil… Týmito slovami začína Dwayne Johnson trailer filmu Black Adam. Nový hrdina a zároveň zloduch bol vytvorený podľa DC komiksov.

Takmer 5000 rokov po tom, čo získal nadľudské sily egyptských bohov – a následne bol uväznený – je Black Adam oslobodený zo svojho pozemského hrobu a je pripravený rozpútať v modernom svete svoju jedinečnú formu spravodlivosti.

Black Adam sa prvýkrát objavil v komikse The Marvel Family #1 v decembri 1945. Bola vytvorený ako skorumpovaný zloduch so špeciálnymi schopnosťami, ktoré mu nadelil čarodejník Shazam. V priebehu rokov sa zo superzloducha vyvinul na morálne nejednoznačného antihrdinu. Dwayne Johnson tvrdí, že táto postava sa mu dostala pod kožu.

The Woman King

Akčná dráma The Woman King je pozoruhodným príbehom čisto ženskej vojenskej jednotky, ktorá v roku 1800 so zúrivou nemilosrdnosťou bránila africké Dahomejské kráľovstvo. Snímka inšpirovaná skutočnými udalosťami prináša impozantný príbeh generálky Naniscy (držiteľka Oscara Viola Davis), ktorá trénuje ďalšiu generáciu bojovníčok s jediným cieľom – pripraviť ich na boj s nepriateľom, ktorý je odhodlaný zničiť ich spôsob života. Za niektoré veci stojí za to bojovať.

Podozrivá

Osudová, mysteriózna, nepravdepodobná, plná náznakov – to sú prívlastky, ktoré označujú detektívnu romancu Podozrivá. Najnovší film kórejského režiséra Chan-Wook Parka, ktorý má na konte legendárne snímky Komorná a Old Boy, ponúka originálny pohľad na príbeh lásky. Film získal na tohtoročnom festivale v Cannes cenu za najlepšiu réžiu a zaradil sa ku kórejským fenoménom ako Parazit alebo Squid Game.

„Pokiaľ boli moje predchádzajúce filmy intenzívne, nakrútené s cieľom poskytnúť veľmi náročný zážitok, Podozrivá je film, ktorý divákov vtiahne nenápadne a nebadane. Nie je v ňom veľa násilia, nahoty ani sexuálneho obsahu. Chcel som zobraziť komplikované emócie tak, aby sa do nich mohol vcítiť úplne ktokoľvek,“ okomentoval zmenu svojho režijného poňatia Chan-Wook Park, jeden z najoriginál­nejších režisérov súčasnosti.

Film Podozrivá je príbehom detektíva, ktorý sa bezhlavo zamiluje do vdovy podozrivej z vraždy vlastného manžela, ktorý sa zabil za nejasných okolností pri páde zo skaly. Krásnu vdovu však smrť manžela na prvý pohľad ani len neznepokojí. Medzi ňou a vyšetrovateľom začína vznikať nečakané citové puto a napínavo sa rozvíja. Nepravdepodobný vzťah sa postupne mení na pravú lásku a detektívne vyšetrovanie sa začne uberať nečakaným smerom. Nie je však láska iba zásterkou, ako uniknúť zraku polície?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ