Vianočná komédia o koňovi? RTVS pripravuje sviatočný film s netradičným námetom

Katarína Hrnčárová | 24.06.2022 06:00
Slovenský film Kôň Foto:
Kôň, ktorý sa na Vianoce ocitne v byte učiteľa Dušičku.
Ambíciou tvorcov je priniesť film, ktorý sa stane synonymom vianočnej rodinnej komédie.

Zakríknutý učiteľ Ján Dušička si pred Vianocami privedie domov živého koňa. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby nebýval v činžiaku na druhom poschodí. Navyše si nepamätá, ako sa mu kôň dostal do bytu a nevie, ako sa ho má zbaviť.

Slovenská filmová novinka s názvom Kôň vznikla v autorskom tandeme režiséra Martina Šulíka a scenáristu Mareka Leščáka. Jej ambíciou je stať sa synonymom vianočnej rodinnej komédie.

Zábery z nakrúcania filmu Kôň Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Daniel Fischer ako učiteľ Dušička počas...

Kôň v strede deja

Učiteľ Dušička vo svojom živote prežíva krízu s priateľkou, ktorá ho chce vlastniť, má problémy v škole, kde ho nútia zmeniť spôsob jeho výučby, a trápi sa aj so susedmi, ktorí mu vnucujú svoje meštiacke princípy.

Keď si takmer proti vlastnej vôli privedie na Vianoce do bytu živého koňa, stane sa zdrojom komických situácii a najmä katalyzátorom vypätých vzťahov medzi ľuďmi, s ktorými žije. Tí vo vyhrotenej situácii strácajú svoje masky a on vďaka bizarnej situácii spoznáva ich skutočnú tvár.

Uvedomí si tlaky, ktorým musí odolávať v osobnom i pracovnom živote, a pochopí, že okolie ho núti ku kompromisom, ktoré sa mu priečia. Učí sa preto hľadieť na život s dovtedy nepoznaným nadhľadom. Tvorcovia na pozadí netradičnej témy vykresľujú vzťahy medzi ľuďmi a upozorňujú na spoločenské normy, ktoré vytvárajú limity v nás a vôkol nás.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Toto je veľké prekvapenie! Najkrutejší seriálový príbeh sa vráti ešte tento rok

V hlavnej úlohe zakríknutého učiteľa sa predstaví Daniel Fischer, ktorý je divákom známy zo seriálov Šťastná rybka alebo Delukse, a tiež z filmov Šťastný nový rok či V lete ti poviem, ako sa mám.

Film Kôň vznikol v koprodukcii In film Praha (producent Rudolf Biermann) a RTVS, nakrúcal sa v ateliéri RTVS, na Myjave a v uliciach Bratislavy. Telerozhlas ho v premiére uvedie počas tohtoročných vianočných sviatkov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ