Najnovší film od Marvelu: Šialený, akčný, neskutočné efekty! Toto nemôžete v kine zmeškať

Radovan Vávra | 05.05.2022 10:00
Benedict Cumberbatch, doktor strange, Foto:
Benedict Cumberbatch ako Dr. Stephen Strange prežije v novom filme nečakane iné dobrodružstvo medzi realitami.
Filmový gigant Marvel hodil pandemické roky za hlavu. Síce mu tieto časy skomplikovali do detailov pripravené plány uvádzania svojich filmov, no počas ostatných mesiacov poriadne šliapol na plyn.

Štvrtá fáza MCU (Marvel Cinematic Universe) má potenciál priniesť najväčšie filmové zážitky a to len preto, že predchádzajúcu dekádu sa budoval prefíkane prepojený multivesmír plný superhrdinov, ktorí zachraňovali svet pred skazou. Všetko odštartoval tretí Spider-Man s podtitulom Bez domova, ten bola zavŕšením trilógie a medzi fanúšikmi spôsobil ošiaľ. Tvorcom sa do poslednej sekundy podarilo utajiť hlavnú pointu filmu a prekvapujúcu účasť ostatných pavúčích mužov. Tento film bol doslova splneným snom každého komiksového fanúšika.

darth vader, obi-wan kenobi, Čítajte aj Dokonalý seriálový máj je tu! Prichádzajú nenormálne dobré televízne hity

Lenže to nebol koniec. V týchto dňoch vstupuje do kín druhá sólovka o Doktorovi Strangeovi, ktorú má pod palcom režisér Sam Raimi, režisér pôvodnej trilógie o Spider-manovi s Tobeym Maguireom. Už tento fakt naznačuje, že tento film je vo veľmi dobrých rukách a diváci môžu očakávať neočakávané, čo už naznačil samotný názov filmu: V mnohovesmíre šialenstva (Doctor Strange in the Multiverse of Madness).

Základy tomuto filmu položil už spomínaný tretí Spider-Man, keď sa ukázalo, že Doctor Strange má omnoho väčšie schopnosti, ako sa očakávalo a dokáže otvárať okná medzi alternatívnymi svetmi. Marvel tak potvrdil prítomnosť multivesmíru, čím vznikol priestor pre nekonečné možnosti filmárov priviesť k životu mnohé komiksové postavy. Najviac sa hovorí o reštarte X-Menov alebo Fantastickej štvorky.

Elizabeth Olsen a jej Scarlet Witch boli tým... Foto: Marvel Studios
elizabeth olsen, doktor strange, Elizabeth Olsen a jej Scarlet Witch boli tým najlepším, čo tento film ponúkol.

Zároveň je tu možnosť ešte viac prepojiť už existujúce filmy a hrdinov do ešte konzistentnejšieho celku, ktorého primárnou úlohou bude prinášať rekordné zisky a udržať pozornosť divákov na ďalšie roky. Marvel sa netají tým, že má veľkolepé plány a čoskoro chce predstaviť ďalšiu filmovú desaťročnú fázu.

senior year, Rebel Wilson Čítajte aj Májová ponuka filmov na Netflixe: Zábavný úlet s Rebel Wilsonovou aj Omar Sy ako policajt

Dvojka o Doktorovi Strangeovi je výnimočná aj tým, že po prvýkrát mala priniesť výrazné hororové prvky do zabehnutých produkčných koľají. Doteraz sa superhrdinské filmy držali pevne stanovenej šablóny v znamení bombastických efektov, ale v konečnom dôsledku nenáročnej zábavy. Prvé náznaky zmeny priniesla snímka Eternals režisérky Chloé Zhao, prípadne Spider-Man: Bez domova a práve druhý Doktor Strange Sama Raimiho. Marvel sa snaží inovovať a ukázať svetu, že aj tento žáner sa dá robiť inak, sofistikovanejšie, pretože divák sa veľmi ľahko môže začať nudiť po tých rokoch vysedávania v kinosálach.

Šialenstvo v mnohovesmíre však môže naraziť na fakt, že divák musí ísť do kina naozaj pripravený. Pointa deja spočíva v tom, že musí mať napozerané Marvel seriály, ktoré sú uvádzané na streamovacej platforme Disney+. Na Slovensku bude dostupná od 14. júna tohto roka. Začiatkom minulého roka sa začali produkovať vysokorozpočtové seriály, ktoré sú doplnkom filmového univerza alebo prinášajú úplne nové postavy. Pre film Doktor Strange v mnohovesmíre šialenstva je primárne nutné poznať dej seriálu WandaVision, máličko aj Lokiho, je tam využitá linka z animovaného titulu What If…, a aby toho nebolo málo, je dobré poznať aj tretieho Spider-Mana.

Xochitl Gomez ako America Chavez odštartovala... Foto: Marvel Studios
Xochitl Gomez, doktor strange, Xochitl Gomez ako America Chavez odštartovala dej celého filmu. Honba za jej schopnosťou prechádzať realitami proti sebe postavila Doktora Strangea a Wandu Maximoff.

Udalosti zo spomínaných titulov sú totiž odrazovým mostíkom pre zbesilú jazdu, ktorá sa odohráva na striebornom plátne v 126 minútovom filme. A to by mohol byť problém, pretože sa môže stať, že mnohé detaily a narážky v scenári našinec nemusí pochopiť, keď nemá napozerané u nás oficiálne nedostupné seriály.

Dej je od začiatku priamočiary, jasne daný. Na scéne sa objavuje nová postava, America Chavez (Xochitl Gomez), mladé dievča, ktoré nevie kontrolovať svoju nadprirodzenú schopnosť prechádzať alternatívnymi vesmírmi. Ocitá sa v našej realite prenasledovaná monštrami a zachráni ju „náš“ Doktor Strange. Veľmi rýchlo sa ukáže, že za prenasledovaním je Wanda (Elizabeth Olsen), ktorá sa zmenila na najmocnejšiu čarodejnicu sveta – Scarlet Witch – a prahne po špeciálnej schopnosti mladého dievčaťa.

Chce ju získať, aby sa dostala do vesmíru, kde je šťastná so svojimi synmi. Jej linka je priamym pokračovaním seriálu WandaVision a pre väčšie pochopenie jej konania, mentálneho rozpoloženia a emočného napojenia je viac ako potrebné vedieť všetky skutočnosti, čo sa v tejto minisérii stalo a jej priamym pokračovaním zasadeným do filmu.

Elizabeth Olsen je v úlohe Scarlet Witch fantastická. Konečne možno pri Marvel filmoch vidieť náročnejšie herectvo a charakter, ktorý nie je priamočiary a plochý. Herečka v scénach strieda presvedčivý zlovestný prejav, ktorý v momente striedajú slzy, obrovský smútok, jemnosť. Ten, kto má všetko napozerané, veľmi rýchlo pochopí jej konanie a naskočí na nôtu, ktorú scenáristi prichystali. A to je poukázať na fakt, že nie je klasickým nepriateľom. Len ju treba postaviť zoči-voči nekonečnej bolesti, ktorú v sebe dusí, aby sa stala opäť Wandou Maximoffovou.

Elizabeth Olsen ako Wanda Maximoff/Scarlet... Foto: Marvel Studios
elizabeth olsen, doktor strange , Elizabeth Olsen ako Wanda Maximoff/Scarlet Witch si ukradla celý film pre seba. Jej výkon bol plný emócií.

Olsen vdýchla čarodejnici výraz založený na obrovskej bolesti, zlomenom srdci a túžbe po obyčajnom šťastí, čo aj nosným posolstvom, ktoré niekoľkokrát vo filme zaznie. Tvorcovia sa zaujímavo pohrali s vnímaním divákov a vysunuli Scarlet Witch do pozície netradičného záporáka.

Jej cesta za šťastím je dláždená tvrdými krokmi bez kompromisov, pretože práve tie ju dostali do situácie, keď o všetko prišla. O životnú lásku a vyčarovaných synov. Urobila jednu chybu a tvrdo za ňu platí. Paradoxom je, že Elizabeth Olsen si herecky film ukradla pre seba a zatlačila do úzadia Benedicta Cumberbatcha alias Doktora Strange. To isté platí aj o ich postavách, Scarlet Witch bola hnacím motorom filmu a najzaujímavejších charakterom.

Scenár jasne poukazuje na nespravodlivosť, ku ktorej došlo v prípade Scarlet Witch. Pri svojej neštandardnej ceste za šťastím je postavená do pozície negatívnej postavy, zatiaľ čo ostatní hrdinovia, ktorí neraz tiež spravili zlé rozhodnutie, sú stále velebení. Zostáva len dúfať, že Marvel túto skvelú postavu v budúcnosti ešte výrazne využije, hoci záver filmu naznačil čosi iné. Asi len málokto verí, že by mocná čarodejnica povedala posledné slovo.

Film je akčný, pretkaný skvelými bojovými choreografiami medzi Strangeom a Scarlet Witch, ktorá je hrdinom neustále v pätách, aj medzi rôznymi vesmírmi. Strange s Americou prechádzajú alternatívnymi vesmírmi, stretávajú rôzne svoje podoby a variácie, hľadajú artefakt na zastavenie Scarlet Witch a popritom sú konfrontovaní s vlastnými problémami a ťaživými spomienkami. Absolútne potešia krátke hviezdne účasti, ktoré Marvel opäť dokonale utajil a počas filmu doslova zdvíhajú z pohodlných sedačiek v kine.

Xochitl Gomez ako America Chavez odštartovala... Foto: Marvel Studios
Xochitl Gomez, doktor strange, Xochitl Gomez ako America Chavez odštartovala dej celého filmu. Honba za jej schopnosťou prechádzať realitami proti sebe postavila Doktora Strangea a Wandu Maximoff.

Pričom komiksový gigant nielenže znova ukázal silu prekvapenia, ale aj smer, akým sa filmy môžu v najbližšom období uberať, ale najmä postavy, ktoré sa môžu objaviť. Ak to bude naozaj tak, ako naznačil tento film, tak fanúšikov čaká doslova žatva a opäť splnený sen.

Verdikt

Snímka Doktor Strange v mnohovesmíre šialenstva je veľmi príjemným osviežením v rámci zabehnutej franšízy, podkutá experimentami režiséra, ktorý má jasnú víziu o výsledku. Avšak aj napriek evidentnej snahe tvorcov o inovácie v tomto žánri, v konečnom dôsledku je to klasická marvelovka, kde nechýbajú klasické klišé scény, tradičné ostrovtipné dialógy a „doťahovačky“ medzi postavami a nemôže chýbať ani poučenie na záver. To však nevadí, diváci dostali len to, čo sa rokmi ukázalo ako funkčná šablóna a od Marvel filmov túto štruktúru očakávajú.

Fanúšikovia marveloviek sa môžu tešiť na... Foto: Marvel Studios
doktor strange, Fanúšikovia marveloviek sa môžu tešiť na špičkové vizuálne efekty, ktoré opäť prekonali predchádzajúce filmy.
kolaz, HBO Max Čítajte aj Nové filmy na HBO a HBO Max: Môžete sa tešiť na na najnovšieho Jamesa Bonda aj na Candymana

Za odmenu dostali film, ktorý je prepletený dychberúcimi vizuálnymi efektami, je vidieť, že Marvel opäť nešetril a dovolil tvorcom sa doslova vyblázniť. K dobru hovorí aj tempo filmu, nie je zbytočne dlhý a stíha za 126 minút odprezentovať divákovi všetky posolstvá, ktoré mali odznieť a pritom boli odrazovým mostíkom pre ďalšie dobrodružstvá. A tie rozhodne prídu, ako naznačila aj potitulková scéna, ktorá opäť priniesla skvelé hviezdne cameo. Potvrdzuje, že Doktora Strangea čaká ešte veľká budúcnosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ