Juhokórejská hra krátko po svojom vydaní prilákala vyše milión hráčov

Samuel Řeřicha, článok vznikol v spolupráci s FIIT STU v Bratislave | 26.02.2022 07:00
lost ark Foto:
Lost Ark
Námetom Lost Ark je príbeh zasadený v Arkesii, krajine už takmer zvyknutej na mier.

Žáner masívne multiplayerových online RPG hier nepatrí medzi žánre, pri ktorých hráč strávi málo času. Hry ako World of Warcraft, Final Fantasy XIV alebo Guild Wars 2 patria medzi hry s vernými hráčskymi základňami, ktorých členovia v nich trávia stovky hodín.

Medzi markantných členov tohto žánra sa nedávno zaradila aj hra Lost Ark, pôvodne vydaná v Južnej Kórei, ktorá sa vďaka lokalizácii a serverom v Severnej Amerike a Európe dostala na dosah omnoho väčšiemu publiku. Na hernej platforme Steam nedávno po svojom vydaní konkurovala zvyčajným lídrom rebríčka hrateľnosti, ako sú Dota 2 alebo CS:GO a hráči pre vyťaženie serverov niekedy museli čakať na pripojenie v rade.

Námetom Lost Ark je príbeh zasadený v Arkesii, krajine už takmer zvyknutej na mier. Po období mieru však svitá na horšie časy a démonické sily majú zálusk na stratený artefakt, ktorého použitie vie narušiť rovnováhu sveta. Úlohou hráča je teda zmocnieť a postaviť sa týmto nepriateľom.

Nasledujúc formulu, hráč má k dispozícií niekoľko tried, z ktorých niektoré sú trochu nezvyčajne dostupné iba pre mužské alebo ženské pohlavie. Okrem tried s unikátnymi schopnosťami, špecializáciami, silnými stránkami a rolami vo viacčlenných skupinách sú prítomné zvyčajné úlohy, rôzne meny, denné odmeny, alebo napríklad aj nájazdy analogické tým z World of Warcraft.

Lost Ark: Démonické sily sa snažia narušiť... Foto: Smilegate
Lost Ark Lost Ark: Démonické sily sa snažia narušiť rovnováhu v Arkesii.

Lost Ark je novo dostupné, zadarmo hrateľné MMORPG od vývojára Smilegate, známeho napríklad pre hru Crossfire, vydávanú Amazonom. Vďaka svojej novosti a rýchlemu, odmeňujúcemu tempu sa krátko po vydaní vyšplhala medzi najhorúcejšie novinky. Dostupná je pre Windows PC, obsahuje vyspelejšie témy a ako je zvyčajné pre žáner, nepatrí medzi rýchle záležitosti.

Autor je študent FIIT STU, fanúšik ambient hudby a retro hier.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ