Sexuálna inkvizícia a bláznivé zápletky! Lenže hit od Netflixu prvýkrát začal nudiť

Radovan Vávra | 17.03.2022 07:00
Sex Education, Foto:
Toto čakal asi len málokto, ale tretia séria mala veľa hluchých miest.
Začiatkom minuloročnej jesene potešil Netflix všetkých nedočkavých fanúšikov seriálu Sex Education (Sexuálna výchova), konečne sa do vysielania dostala tretia séria. Tá bol mimoriadne očakávaná, keďže jej produkcia bola zdĺhavá, komplikovaná, ostatne ako všetky filmy a seriály, ktoré vznikali v čase pandémie, keď očkovanie nebolo k dispozícii.

Filmári a herci sa museli zmieriť s tvrdými pravidlami, ktoré streamovací gigant zaviedol, aby sa vírus nešíril pred a za kamerou. Bolo to prospešné pre všetkých, aby sa cítili bezpečne. Najmä, aby sa eliminovalo meškanie filmov a seriálov na minimum.

To sa výrazne dotklo aj tretej série, ktorej premiéra sa stihla až v septembri minulého roka, takmer 20 mesiacov po premiére dvojky. Nádej na zlepšenie tu je! Samozrejme je tu očkovanie, ktoré Netflix nariadil ako povinné pre svoje projekty. Navyše krátko po premiére tretej série bolo oznámené, že Sex Education bude pokračovať aj štvrtou sériou, čo bolo na vývoj deja viac ako potešujúca správa. A zostáva len dúfať, že nová osmička častí príde skôr ako za dvadsať mesiacov. Hovorí sa, že do tretice všetko dobré.

Týmto porekadlom sa, očividne, riadili aj samotní tvorcovia, ktorí priniesli štandardne nadštandardnú kvalitu, hoci bolo už badať, že sa začínajú zamotávať a inak dobre rozbehnutý komediálny seriál strácal dych. Čo je, na druhú stranu, úplne normálne. Vždy platí, že po prvej sérii sa v druhej podarí zrecyklovať to dobré z jednotky. No v prípade tretej série sa dej musí posunúť a priniesť nové veci. A to sa stalo aj v tomto britskom komediálnom hite.

Prvýkrát stratené tempo

Opäť sa diváci ocitli v malom mestečku a škole v Moordale, ktorá je v krajine známa ako inštitúcia plná sexu a búrania predsudkov. Tvorcovia zvolili túto sezónu ako manifest lásky v akejkoľvek podobe. Sú tu heterosexuálne páry, homosexuálne, pribudol non-binary charakter. Stále sa nesie posolstvo tohto seriálu, že láska nepozná hranice. A tak je to správne. Do nohy sa vrátili na obrazovky všetky obľúbené postavy, na ktoré sú diváci zvyknutí. Dobre ich poznajú a vedia, čo majú od nich očakávať.

Tretia séria seriálového hitu Sex Education Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Tretia séria Sex Education.

Je však trošku škoda, že tvorcovia sa viac nepohli z miesta, čo sa týka vzťahov medzi postavami. Stále sa motalo dokola a málokedy bol potrebný posun vpred. Do vzťahov sa vkradli tretie osoby, čo klasicky komplikovalo vyslovenie pravých citov a všetci „stepovali“ na mieste. Všetko to bolo zakryté humorom, ktorý – čuduj sa svete – už aj nefungoval, čo je novinka pri tomto seriáli. Je jedno šťastie, že Sexuálna výchova má vybudovanú silný status komediálneho hitu s veľmi kvalitným spracovaním, ktoré stavia na búraní mýtov a tabu, inak by sa dalo povedať, že táto séria rozhodne nezahviezdila.

Našťastie je tu vždy mix brilantne napísaných charakterov, ktoré ožili vďaka charizmatickým hercom a ich výkony sú klasicky vysoko nadpriemerné a uveriteľné. Scenár sa okrem zábavných tém zaoberá aj vážnejšími témami v súvislosti so sexualitou alebo zotavovaním sa z napadnutia. Témy boli rovnomerne rozvrhnuté medzi mladú generáciu, ale aj jej rodičov. Hnacím prvkom tretej série je však opozitná zápletka voči tomu, čo hlása Moordale. Tvorcovia sa rozhodli dej okoreniť doslova sexuálnom inkvizíciou v podobe novej mladej riaditeľky, ktorá sa rozhodne zmeniť kontroverzné vnímanie vzdelávacej inštitúcie.

Na dnešnú dobu zavedie veľmi zvláštne, prísne, neprijateľné pravidlá, ktoré musia mladí ľudia dodržiavať, čo sa stretáva s odporom. Toto konanie je skryté za snahu dostať tých najlepších študentov na prestížne univerzity, aby nevenovali aktivitám, ktoré ich rozptyľujú, ale venovali sa vzdelávaniu a vydláždili si cestu ku krajšej budúcnosti. Lenže nie každý má na to mať jagavý životopis. Začne sa teda zákopová vojna a to nielen medzi študentmi a vedením, ale vtiahnutí sú do toho aj rodičia.

Verdikt

Toto je zdrojom neraz veľmi vydarených humorných situácií, no uzavretie tejto zápletky bolo mimoriadne naivné a vyzerali ako z lacného amerického filmu a vôbec nesedelo do seriálu, ktorý sa pýši prešpekulovaným scenárom.

Čo sa týka pilierových vzťahov, tak tie zažili svoje vzlety a pády a niektoré veľmi zaujímavé náznaky budúceho vývoja, ktoré sa objavia vo štvrtej sérii. Zostáva len dúfať, že nadchádzajúca séria príde s väčšou razanciou a akcentom na kvalitný humor, ktorý bude fungovať. Snáď príde aj príbeh s väčším ťahom na bránu. Každopádne tretiu sériu treba vidieť, je prirodzené, že s pribúdajúcimi sezónami sa priestor na kreativitu zmenšuje a môže sa vkradnúť nuda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ