Zima a severský film idú k sebe. Pozrite sa, aké nadupané snímky to k nám zaveje

Michaela Lacková | 22.01.2022 06:00
Margrete Foto:
Margrete - Kráľovná severu prináša príbeh panovníčky zo 14. storočia.
Prichádza to najlepšie zo škandinávskej produkcie. Chystá sa prehliadka SCANDI, tentoraz má šťastie.

Koniec januára už tradične patrí severským krajinám a ich originálnej kinematografii. Od pondelka do nedele prebieha na Slovensku ôsmy ročník prehliadky súčasného severského filmu SCANDI.

Diváci sa môžu tešiť na bohatý filmový program naplnený festivalovými predpremiérami, žánrovými titulmi, ale aj na legendárne nemé filmy zo Švédska.

Hoci organizátori festivalov to majú posledné roky sťažené, SCANDI má tento raz šťastie. Vďaka otvoreniu kín sa prehliadka severských filmov dostane aj na veľké plátna, medzi živých divákov.

Bude kombináciou živých premietaní v kamenných kinách (najnovšie snímky z roku 2021) a projekcií vo virtuálnej kinosále na portáli Edisonline (trochu staršie žánrové filmy, ktoré budú zároveň premietať aj v niektorých vybraných kinách). Podstatou je, že ponuka filmov v kinách bude iná ako v on-line. Bonusom sú nemé filmy z 20. rokov minulého storočia, ktoré sa dajú vidieť v kinách, ale je k nim pripravený aj sprievodný program v Kine Film Europe.

„Máme nadupaný line-up filmov so súčasnými témami, ktoré rezonujú nielen škandinávskou, ale aj globálnou a, samozrejme, slovenskou spoločnosťou,“ hovorí kreatívny riaditeľ prehliadky Dominik Hronec.

„Tak schválne, sú vám tieto témy povedomé? Žena ako silná líderka národov vo filme Margrete – Kráľovná severu, právo ženy mať či nemať dieťa vo filme Ninjababy, kríza mužskej maskulinity vo filmoch Divoch a Tigre, seniorská samota vymenená za dobrodružstvo vo filme Oceľové dámy, bremeno slávy detskej hviezdy filmu Smrť v Benátkach v dokumente Najkrajší chlapec na svete a v neposlednom rade život minority v minorite v animovanom dokumente nominovanom na Oscara – Utiecť, ktorý je pre mňa osobne jeden z najlepších filmov roka 2021,“ hovorí Dominik Hronec.

Margrete – Kráľovná severu

Kľúčovým a otváracím filmom prehliadky je historická dráma z obdobia 14. storočia** Margrete – Kráľovná severu** s výbornou herečkou Trine Dyrholm, ktorá sa objaví v úlohe kráľovnej Dánska, Švédska a Nórska. Snímka si posvieti na nevyriešenú záhadu severských dejín, ktorá sa týka jednej z najmocnejších žien v európskych dejinách. Nakrútila ju svetoznáma režisérka Charlotte Sieling, ktorá sa preslávila seriálmi ako The Killing, Most či americký seriál Homeland (V mene vlasti).

Upútavka na film Margrete - Kráľovná severu.

Divoch

Ambíciu stať sa diváckym hitom má komédia Thomasa Daneskova Divoch. Snímka sa dotýka otázky, či skutoční muži už vyhynuli. Martin v zúfalej snahe prekonať krízu stredného veku uteká od spoločnosti, aby mohol žiť v lese ako prehistorický človek. Zaobstará si luk a jaskynný outfit, ale pravda je taká, že v prežití nestojí za nič. Jedného dňa stretne Musu, drogového dílera, ktorý je zranený a na úteku. V nádeji, že uniknú mnohým problémom, sa toto excentrické duo vydáva na hektickú jazdu cez fjordy. Prenasleduje ich miestna polícia, rozzúrený Viking, násilníci a v neposlednom rade Martinova rodina.

Utiecť

Snímka Utiecť je čerstvý držiteľ ceny pre najlepší európsky dokument a animovaný film a figuruje aj v shortliste nominácií na Oscara. Amin Nawabi (pseudonym), uznávaný 36-ročný akademik, zápasí s bolestným tajomstvom, ktoré skrýva už 20 rokov. Obáva sa, že mu môže zničiť život, ktorý si vybudoval pre seba a svojho budúceho manžela. O svoj príbeh sa podelí s režisérom Jonasom Poherom Rasmussenom, blízkym priateľom a spolužiakom zo strednej školy. Po prvýkrát vyrozpráva prostredníctvom animácie príbeh mimoriadnej cesty detského utečenca z Afganistanu.

Ninjababy

Ďalšou severskou dramédiou v ponuke bude nórska snímka Ninjababy. Rozpráva príbeh mladej Rakel, ktorá má ešte veľa iných plánov, kým sa stane matkou. Film humorne a trpko otvára tému nechceného rodičovstva v generácii mileniálov. Snímku nakrútila Yngvild Sve Flikke podľa predlohy slávneho komisku pre dospelých.

Tove

Súčasťou prehliadky SCANDIje aj skutočný príbeh maliarky Tove Jansson v romantickej dráme Tove, ktorej réžie sa ujala Zaida Bergroth (Máriin raj 2019, Dobrý syn 2011). Tove Jansson je autorkou rozprávkového sveta známych kreslených postavičiek Mumínovci, ktorý milujú deti, ale aj dospelí po celom svete. Snímka objasní, kde a ako vznikali príbehy týchto roztomilých postavičiek, aký bol život tejto neúnavnej švédsko-fínskej autorky a čo všetko musela obetovať, aby bola úspešná.

Najkrajší chlapec na svete

Program SCANDI 2022 ponúkne aj ďalší biografický film Najkrajší chlapec na svete. Ten zachytáva detstvo a búrlivé roky Björna Andrésena po tom, čo sa zo dňa na deň preslávil účinkovaním v legendárnej Viscontiho snímke Smrť v Benátkach ako zosobnenie chlapčenskej krásy. O tienistej stránke slávy a neľahkých rokoch života detskej hviezdy porozpráva samotný predstaviteľ tejto nezabudnuteľnej postavy z románu Thomasa Manna.

Tigre

Jazdou na horskej dráhe na život a na smrť svetom moderného futbalového priemyslu bude film podľa skutočných udalostí – Tigre. Ten zachytáva šestnásťročného Martina, jedného z najväčších talentov Švédska v prestížnom talianskom klube. Na povrchu je život vychádzajúcej futbalovej hviezdy plný luxusu, drahých áut a večierkov, ale v skutočnosti ide o samotu a toxickú maskulinitu v zlatej klietke. Režisér a scenárista Ronnie Sandahl už v minulosti skóroval v športovej dramatizácii ako scenárista filmu Borg/McEnroe.

Projekt Z alebo ako sa točí zombie film

Lahôdkou v programe SCANDI 2022 bude komediálny horor Projekt Z alebo ako sa točí zombie film. Skupina študentov filmu nakrúca zombie film v zatvorenom moteli v nórskych horách. Ich fikcia sa odrazu mení na realitu, keď neznámy tvor začne terorizovať filmový pľac.

Oceľové dámy

zväčšiť Fínska road-movie Oceľové dámy. Foto: Film Europe
Ocelove damy Fínska road-movie Oceľové dámy.

Snímka Oceľové dámy je road-movie, v ktorej vek už nie je ani číslo. Bláznivá jazda sa začína, keď sa tri staršie sestry vydávajú na sebapoznávací výlet po tom, čo 75-ročná Inkeri nechtiac zabije svojho muža panvicou.

Dohoda

zväčšiť Záber z filmu Dohoda. Foto: Film Europe
Dohoda Záber z filmu Dohoda.

Kto by nepoznal Spomienky na Afriku? Ako však vznikol román, podľa ktorého bol tento film nakrútený? Biografická snímka Dohoda nás zavedie k jeho autorke Karen Blixen. Tá má 63 rokov, je na vrchole slávy a je ďalšou v poradí na získanie Nobelovej ceny za literatúru.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ