Lesk a bieda Don't Look Up. Čo chýba najúspešnejšiemu film Netflixu posledných týždňov k dokonalosti?

Michaela Lacková | 09.01.2022 11:06
Dont look up2 Foto:
V katastrofickej komédii Don´t Look Up účinkujú známe tváre, hlavné úlohy si zahrali Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence.
Satirická komédia láme rekordy sledovanosti, kritikov až tak neohúrila.

Film amerického režiséra Adama McKaya Don’t Look Up (K zemi hľaď!) je v posledných týždňoch zaujímavým fenoménom. Je metaforou na klimatickú krízu a napriek tomu sú ochotní bežní diváci film sledovať. Satirická komédia patrí od svojej premiéry na Netflixe (na Štedrý deň uplynulého roka) k najpopulárnejším.

Dôvodom je komediálny žáner a úderka najvychytenejších hollywoodskych hercov.

Krátke zamyslenie na úvod. Čo by ste urobili, keby vám dvaja vedci v mediách trvdili, že do našej planéty narazí kométa a dôjde k jej zániku? Prepli by ste na iný program, lebo tam sú viac v pohode ľudia, ktorí na vás nechrlia desivé správy? Uverili by ste najvyššej politickej autorite, že o nič nejde? Alebo by ste si radšej na sociálnych sieťach listovali fotografiami celebrity celoštátneho významu, lebo má za sebou nie práve elegantný rozchod s priateľom?

Matrix 4 Čítajte aj Matrix znova rozdáva farebné pilulky. Bol naozaj dobrý nápad vzkriesiť Nea a Trinity?

Dvaja takíto mesiáši z vedeckých kruhov prinášajú svetu apokalyptické správy aj vo filme Don’t Look Up. Na rozdiel od mnohých samozvaných prorokov sú ale títo akademici, ktorí svoje tvrdenia opierajú o vedecké podklady. Astronóm Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) a jeho študentka Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) sa po zistení, že Zem bude o niekoľko mesiacov vygumovaná z galaxie, snažia zalarmovať celý svet.

Začínajú u prezidentky USA Jeanie Orleanovej (Meryl Streepová), ktorá sa k problému postaví podobne, ako by to zrejme urobili niektorí predchádzajúci reálni americkí prezidenti. Odložiť, prehodnotiť, ako by sa dala situácia speňažiť, a ak to je príliš nepríjemné, zamiesť pod koberec Oválnej pracovne a poprieť, že niečo sa deje.

Pravda musí byť sexy

Keď vedci neuspejú v Bielom dome (okrem iného aj preto, že nie sú z áčkovej univerzity a nemajú u prezidentky dostatočný profesionálny kredit), predstupujú pred médiá. Podarí sa im dostať pred televízne kamery do jednej z najsledovanejších spravodajských relácií. Lenže spravodajstvo už dávno dalo prednosť zábave, pravda musí byť dostatočne “funny” a sexy, aby mohla do éteru.

Neurotický doktor Mindy, ktorý pred verejným vystúpením prekoná na toalete v televíznom štúdiu jeden zo svojich záchvatov paniky a dopraje si dávku obľúbených liekov na upokojenie, situáciu zvláda relatívne pokojne. Mladá Kate Dibiasky ale žoviálne glosovanie moderátorov ustáť nevie a reaguje s patričnou rozhorčenosťou. Ratingy okamžite klesajú, sociálne médiá ju prirovnávajú k Hitlerovi, americká spoločnosť jej emócie nevie stráviť a vyradí ju z hry.

Zato úzkostného doktora Mindy verejnosť miluje a stane sa aj obľúbenou hračkou moderátorky, ktorú výborne stvárnila Kate Blanchettová. Postupne sa schyľuje ku katastrofe, pred ktorou verejnosť zatvára oči. Neschopnosť alebo nezáujem populistickej prezidentky rázne konať sa obráti v snahu využiť situáciu k ešte väčšiemu obohateniu. Za pomoci technologického mága, ktorý popoťahuje nitkami (hrá ho Mark Rylance).

Záverečná spoločná večera, pri ktorej sa o katastrofe zámerne nehovorí, je akoby z iného filmu. Ale je emocionálnou bodkou, ktorá predchádza bizarnému finále, kde je hlavný vinník za svoju mocenskú impotenciu spravodlivo potrestaný.

Megahviezdy uchvátené témou

zväčšiť V katastrofickej komédii Don't Look Up... Foto: Netflix
Dont look up V katastrofickej komédii Don't Look Up účinkuje Jonah Hill (zľava), Leonardo DiCaprio, Meryl Streepová a Jennifer Lawrence.

Režisér, scenárista a producent Adam McKay bol od začiatku svojej kariéry známy výraznou inklináciou k ľahšiemu komediálnemu žánru, od ktorého sa odchýlil satirickým filmom o americkej hypotekárnej kríze Stávka na neistotu (The Big Short), za ktorý získal Oscara ako spoluautor adaptovaného scenára. Jeho neskorší biografický film Viceprezident o kontroverznom politikovi Dickovi Cheneym, už zostal iba pri nomináciách. Najnovšie sa vrátil k satire a kritike americkej spoločnosti.

Patrí medzi ostrieľaných hollywoodskych filmárov a vďaka čomu sa mu podarilo dať dohromadu solídnu partiu špičkových megahviezd, ktoré uchvátila téma a posolstvo projektu.

Film je alegóriou na klimatickú krízu, ukazuje prstom na zaslepenosť a ignoráciu akútnych eokologických problémov, ktorým v dôsledku egoistického správania ľudstvo čelí. Ďalšou témou je manipulácia verejnej mienky zo strany politických špičiek a médií, priepastné sociálne rozdiely, bezbrehý vplyv multimilonárov typu Musk či Zuckerberg, zneužívanie zdrojov nerastných surovín… Obsadenie Leonarda DiCapria, známeho zeleného aktivistu, je v tomto smere trefou do čierneho. Z hľadiska zvolených tém je film výborne napísaný, dáva rany na všetky strany.

Na krajnici, tesne pred cieľom

zväčšiť Leonardo di Caprio, Jennifer Lawrence a... Foto: Netflix
dont look up Leonardo di Caprio, Jennifer Lawrence a Timothée Chalamet vo filme Don't look up (K zemi hľaď ) na Netflixe.

Práve to, že ide o široko koncipovanú obžalobu, je slabina tohto filmu. Sústredí sa na veľa vecí naraz a miestami stráca údernosť. Jednotlivé časti sú výborné, postavy sú bravúrne napísané, vo filme sa to hemží fantastickými hercami, dohromady to ale celé trochu drhne. Očakávania boli veľké, film by si zaslúžil ešte o čosi viac absurdnosti a drsnosti. Satira dokáže byť pichľavejšia a komédia zábavnejšia.

Don’t Look Up zastal niekde na krajnici tesne pred cieľom, ale stále je to pozoruhodný film s dôležitým posolstvom. Minimálne na štandardnú produkciu Netflixu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ