Filmová mágia, ktorá nevyprchala. Návrat do Rokfortu je nostalgický, občas až gýčový

Michaela Lacková | 01.01.2022 13:12
KA 01 Harry Potter20th Anniversary Foto:
Hlavní hrdinovia Harryho Pottera sa po 20 rokoch vrátili do Rokfortu zaspomínať na staré dobré časy.
Pravé slzy, falošné zuby aj úvahy nad odkazom filmov Harryho Pottera. Prečítajte si o novom špeciále na HBO Go.

Prvý deň Nového roka priniesol dlhoočakávané nostalgické stretnutie hlavných protagonistov filmov Harryho Pottera, ktorí sa vrátili do Rokfortu po 20 rokoch. Prijali pozvánku a nastúpili na vlak z nástupišťa 9 a 3/4. V pôvodných kulisách sa stretli Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watsonová a otvorili viaceré dosiaľ uzamknuté komnaty, ku ktorým mali kľúč len oni sami.

Znie to pateticky? Špeciál, ktorý prináša HBO Go, je taký nabitý emóciami, že pôsobia miestami až neuveriteľne a gýčovo. Dosť často sa vo vzájomných interakciách medzi jednotlivými hlavnými hrdinami hovorí o tom, ako sa mali radi, aké magické chvíle spolu zažili, aké výnimočné spojenia vznikli, ako im to zmenilo život.

Príde aj na smiech a slzy a všetci fanúšikovia by si mali radšej pripraviť nové balenie vreckoviek. Dokument na ploche 98 minút odkrýva skutočnú chémiu medzi jednotlivými hercami z odstupom dvoch dekád, prináša zábery spoza kamier, pretkané nostalgiou tých, ktorí boli do diania zapojení.

Pozrite sa na ukážku zo špeciálu Harry Potter 20 rokov filmovej mágie: Návrat do Rokfortu.

Neúčasť J.K. Rowlingovej zaráža

Čo je zvláštne (a túto skutočnosť vyčítajú špeciálu médiá aj fanúšikovia), je neúčasť samotnej autorky J.K. Rowlingovej, ktorá Harryho Pottera vypiplala od narodenia.

zväčšiť Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
J. K. Rowlingová Autorka Harryho Pottera, britská spisovateľka J. K. Rowlingová.

Pre jej nekorektné vyjadrenia o transrodových ľuďoch je pre producentov ako Čierny Peter, ktorý by projektu uškodil. Aby ju úplne neobišli, v špeciáli vystupuje prostredníctvom nahrávok z roku 2019 a párkrát teda zaznie aj jej hlas.

the walking dead, Čítajte aj Prichádza rozlúčka: Rok 2022 je na začiatku, pre tieto seriály bude znamenať koniec

Popri troch hlavných hrdinoch odkrývajú svoje zážitky aj predstavitelia Draca Malfoya (Tom Felton, Weasleyovských dvojičiek (James a Oliver Phelps). Dvojičky spomínajú na kasting, pred ktorým si išli kúpiť rovnaké trička, lebo boli oblečení rozdielne a videli že ich konkurenti sú správne dvojičkovsky zjednotení.

Aký je návrat do Rokfortu po 20 rokoch? Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Hlavní hrdinovia Harryho Pottera sa po 20...

Spolu s režisérom Mikeom Newellom pridávajú aj zážitok, ako si tento náruživý divadelný režisér pri názornom ukazovaní bitky s jedným z chlapcov v Harry Potter a Ohnivá čaša zlomil niekoľko rebier a po zvyšok nakrúcania trpel bolesťami.

Najťažšie bolo nájsť Harryho Pottera

V špeciáli sa objavujú všetci režiséri, ktorí pracovali na ôsmich filmoch o Harrym Potterovi. Vystupujú chronologicky v jednotlivých kapitolách, ktoré stvárňujú rôzne tematické celky. Prvý je Chris Columbus, americký režisér s bohatými skúsenosťami s detskými hercami (režíroval prvé dva filmy zo série Sám doma) nakastoval hlavné postavy a udal tón prvým dvom častiam. Spomína na Ruperta a Emmu, ktorí boli jasnými favoritmi na Rona a Hermionu, ale aj ako objavil predstaviteľa pre Harryho Pottera, ktorý spôsoboval najväčšie starosti.

zväčšiť Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým... Foto: HBO GO
Harry Potter a Kamen mudrcov 3 2001 Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým zo série filmov o mladom čarodejníckom učňovi. Takto vyzerali v prvom filme z úspešnej série Harry, Hermiona a Ron.

Keď náhodne videl televíznu minisériu z produkcie BBC David Copperfield z roku 1999, v ktorej vystupoval desaťročný Daniel Radcliffe. „Hneď som vedel, že to je Harry Potter. Toto je ten chlapec, ktorého už mesiace hľadáme,“ hovorí v špeciálu Chris Columbus. Najťažšie bolo presvedčiť jeho rodičov, aby súhlasili s tým, že ich syn sa upíše na takú dlhú sériu filmov, producentovi sa to však podarilo.

zväčšiť Daniel Radcliffe sa objavil v minisérii David... Foto: Amazon Prime Video
Daniel Radcliffe David Copperfield Daniel Radcliffe sa objavil v minisérii David Copperfield z produkcie BBC ešte predtým, než sa stal filmovým Harrym Potterom.

Samotní traja hlavní hrdinovia spomínajú, že počas desiatich rokov, ktoré strávili nakrúcaním filmov zo série Harry Potter, to niekedy bolo náročné a pochybovali, či urobili dobre. Emma Watsonová hovorí, že boli časy, keď jej to neprinášalo radosť a pri nakrúcaní piatej časti uvažovala, že od projektu odíde. Práve ona ale s odstupom času rozpráva o tejto skúsenosti najpozitívnejšie (uroní aj najviac sĺz) a o svojej filmovej rodine sa vyjadruje v superlatívoch.

Pocta tým, ktorí už odišli

Pozvanie do Rokfortu prijal aj mexický režisér Alfonso Cuarón (Harry Potter a Väzeň z Azkabanu), ktorý dal hravému Potterovi temnejší tón a napokon aj David Yates, režisér posledných štyroch filmov o Harrym Potterovi, ako aj troch snímok Fantastické zvery, ktoré voľne nadväzujú na filmy o Harrym Potterovi.

Vo filme sa spomínajú aj tí, ktorí už odišli a nakrúcania špeciálu sa nedožili, okrem iného Richard Harris (riaditeľ čarodejníckej školy Albus Dumbledore v prvých dvoch častiach) Alan Rickman (profesor Severus Snape) či Helen McCroryová (Narcissa Malfoyová), ktorá zomrela v apríli 2021.

zväčšiť Alan Rickman v sérii Harry Potter. Foto: © Warner Bros. Pictures
Alan Rickman Alan Rickman v sérii Harry Potter.

Zaujímavé je sledovať reakcie dospelých hereckých predstaviteľov, ktorí opisujú, ako sa dostali ku svojim postavám, pričom väčšinou nevedeli, o čo ide. Ralph Fiennes netušil, kto je Voldemort, presvedčila ho sestra a jej deti, ktoré hltali knihy o Potterovi.

Helena Bonham Carterová dokazuje, že má zmysel pre humor a spomínanie na svoju postavu začína tým, že si nasadí protetický chrup, ktorý nosievala pri stvárňovaní šialenej čarodejníčky Bellatrix Lestrangeovej.

Aký je odkaz Harryho Pottera?

Celý film smeruje k tomu, že hlavní hrdinovia sa spolu snažia nájsť význam série ôsmich filmov a ich presah do reálneho života.

Predstaviteľ mohutného a láskavého Hagrida, britský herec Robbie Coltrane v tejto súvislosti vniesol do deja ešte viac nostalgie a emócií, keď spomenul, že deti budú pozerať Harryho Pottera aj o 50 rokov. Hoci on už tu, pochopiteľne, nebude, jeho Hagrid tu bude stále.

Ako uvádza spomienkový špeciál, ako spolu herci vyrastali na pľaci, tak s nimi vyrastá už niekoľko generácií detí. Najväčšou devízou série ôsmich filmov je, že dáva deťom šancu odpútať sa od reálnych problémov. Podľa Heleny Bonham Carterovej majú terapeutické účinky, deti sa dokážu identifikovať s postavami, sledovať, ako riešia svoje problémy.

Ďalší protagonisti uvádzajú ako najväčší bonus fakt, že deti môžu pozerať tieto filmy s rodičmi a nájsť tak spoločnú reč v čase, keď majú veľmi rozdielne záujmy.

Harry Potter je legenda a v najbližšom čase ňou zostane. Filmová mágia sa z filmov nestráca ani po rokoch a deti spolu s dospelými môžu okrem vizuálneho zážitku prežívať širokú škálu emócií, prebádať hlbiny dobra aj zla, učiť sa od svojich hrdinov ako zvládať osamelosť, vylúčenie, pocity nedostatočnosti a hľadať sebahodnotu.

Filmový Harry Potter má 20 rokov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým...

Faktom je, že špeciál je presladený. Možno trochu viac, ako sa človeku žiada. Ale zase, prečo nie?

Filmový Harry Potter má 20 rokov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ