Netflix zaplatil najväčšie hviezdy a toto je výsledok...

Michaela Lacková, Pravda | 20.11.2021 06:00
Red Notice1 Foto:
Dwayne Johnson, Gal Gadot a Ryan Reynolds sú ťahúňmi Red Notice.
Čo sa stane, keď namixujete Jamesa Bonda, Indianu Jonesa a tri áčkové hviezdy Hollywoodu?

Niektorí hľadajú, niektorí utekajú a iní sa ukrývajú. To sú tri základné charakteristiky troch hlavných postáv v novom filme Red Notice z originálnej produkcie Netflixu. Aktuálne trhá rekordy sledovanosti, od premiérového uvedenia v rámci Netflixu je najsledovanejším filmom u nás aj vo svete.

Netflix pre svoj film s najvyšším rozpočtom (hovorí sa o 200 miliónoch dolárov) vybral áčkové obsadenie, ktoré bezpochyby zhltlo časť rozpočtu. To bola pre tento film ale tá najdôležitejšia investícia, pretože trojica hercov filmu dodala imidž a nabalila na seba záujem fanúšikov jednotlivých hercov.

Spencer film Čítajte aj Filmy, na ktoré diváci tento rok budú márne čakať. Do kín nedorazia!

Dwayne Johnson, Gal Gadot a Ryan Reynolds sú jednoznační ťahúni Red Notice. Ich fanúšikovia presne vedia, čo od nich čakať. Potiahnu film svojou charizmou, no o veľkých hereckých výkonoch nemožno hovoriť.

Ale stačí toto na dobrý film? Nuž… Podľa toho, čo od filmu očakávate a s čím ste ochotní sa uspokojiť. Tieto tri megahviezdy ťahajú, čo to dá, ale z Red Notice aj tak neurobia výnimočný film, o ktorom sa divákom bude snívať alebo si naň o pár dní spomenú. Je to konzumná „jednohubka“, pri ktorej sa chvíľami zasmejete, miestami sa zabavíte a idete ďalej. Ale aj to len za predpokladu, že preferuje akčné komédie a televízne dobrodružstvo. Prečo také tvrdé slová?

Hviezdy, ktoré neprekročia svoj tieň

Vráťme sa ešte k hereckým výkonom. Trio Johnson-Reynolds-Gadot patrí k najlepším v súčasnej komerčnej kinematografii. Problém nastáva, keď sa majú hodnotiť ich herecké výkony. Vo svojich filmoch hrajú isté typy charakterov, hrajú to stále rovnako a nemajú čím prekvapiť. Ale ak to za hercov neurobí scenárista a režisér, sami svoju úlohu zásadne nezmenia. A prečo by ich obsadzovali do protitypov, keď to tak výborne funguje? Netflix určite nepatrí medzi tých, ktorí budú riskovať.

Muskulatúrny obor Dwayne „The Rock“ Johnson hrá v Red Notice agenta, ktorý chce chytiť šikovného a prefíkaného zločinca Strelca (The Bishop). Zbytočne veľa nerozpráva, lebo – ako zvyčajne – reč jeho tela hovorí dostatočne. A keď už čosi povie, má to svoju váhu. V úlohe prvotriedneho zostavovateľa psychologických profilov FBI pôsobí trochu čudne (samozrejme nehovoríme, že kombinácia kulturista-intelektuál je nemožná, len je skôr raritná ako bežná). Pri jeho postave dôjde aj k zvratu, ale ten je pomerne ľahko predvídateľný.

Ryan Reynolds, hlavná postava z filmov Free Guy alebo Deadpool, je už pravdepodobne na večné veky zabetónovaný v škatuli „vtipný chlapík“. Dialógy sú postavené na jeho hláškach, nie je seriózny ani na chvíľu a hrá špičkového podvodníka. To mu dokonale sedí.

Bývalá izraelská miss Gal Gadot, ktorá je známa aj ako superhrdinka Wonder Woman, je v tomto filme zvodná a prefíkaná. Opäť – nič nové. So svojimi súpermi sa hrá ako mačka s myškami a vždy je krok pred nimi. Ale svoj tieň touto úlohou neprekročí. Dá sa povedať, že naskočila na vlak, z ktorého zosadla Angelina Jolie.

Kombinácia Bonda a Indianu Jonesa

Samotný dej nie je ničím originálny ani novátorský. Občas je nelogický a čudujete sa, prečo sa hrdinovia ocitli práve tam, kde sú. Striedanie prostredí a lokácií je ale dôležitejšie, nech sa niečo deje, nech je nejaká zmena..

Je akousi zlátaninou medzi príbehmi o Jamesovi Bondovi a Indiana Jonesovi. Používa bondovskú štruktúru – časť deja sa odohráva na honosnej recepcii, postavy sa potom prenesú do exotiky, nesmie chýbať ruské väzenie, kam sa hlavní hrdinovia dostanú. Prečo práve ruské väzenie? Ťažko povedať, ale v bondovkách to fungovalo, prečo to nevyťažiť znova?

Hlavní hrdinovia hľadajú starodávny poklad, podobne ako v Indiana Jonesovi (tu ide o tri zlaté vajcia, ktoré vraj kedysi patrili Kleopatre a naši hlavní hrdinovia by ich chceli získať a dostať za ne odmenu). Ale nie a nie ich dostať. Tvorcovia sa citáciami (alebo napodobňovaním?) iných diel nijako netaja, cestou do podzemia si napríklad Ryan Reynolds píska hlavnú melódiu z filmu Indiana Jones.

Premiéra filmu Red Notice Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Zľava: Trio hereckých hviezd Dwayne Johnson,...

Film Red Notice napísal aj režíroval Rawson Marshall Thurber (Centrálna inteligencia, My sme Millerovci, Mrakodrap), zároveň ho aj spoluprodukoval. Išiel cestou maximálnej istoty, ako keď si pripravíte jedlo podľa jasne daného receptu, akurát trochu pozmeníte ingrediencie. Ale s tými tiež neexperimentujete, lebo tie ingrediencie všetci milujú a nemáte čo stratiť.

Náš verdikt

A ako dopadol film v hodnotení Mediakliku? Toľko peňazí sa dá minúť aj lepšie. Otázka je, či diváci dnes očakávajú veľké filmové zážitky, či sa nechcú len rýchlo „najesť“ – teda pobaviť a ísť si žiť svoje životy ďalej. Podľa údajov sledovanosti je práve toto ten prípad. Vedenie Netflixu si spokojne pradie, Red Notice je celosvetový trhák.

V naháňačke Red Notice si zahrali Ryan... Foto: Frank Masi/NETFLIX
RED NOTICE V naháňačke Red Notice si zahrali Ryan Reynolds, Gal Gadot a Dwayne "The Rock" Johnson.

Streamovací gigant naservíroval svojim divákom presne to, po čom túžia. A môže sa schuti vysmiať všetkým kritikom, ktorí filmu vyčítajú fádnosť a nudu. Nenáročné a zábavné sledovanie, občas aj prekvapenie, ale najmä myseľ nezaťažujúce filmová zábava. To je Red Notice. Kamoši sa stretli, nakrútili film a ďalší si ho s chuťou pozrú. Nejde o nič viac ani menej.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ