Jojka sa chystá na vojnu s Markízou: Slovania poznajú dátum štartu, vonku sú prvé zábery

Radovan Vávra, Pravda | 23.02.2021 07:00
slovania, tomáš maštalír, jana kvantíková, Foto:
Slovania sa prvýkrát predstavia divákom v stredu, 10. marca.
Táto jar bude poriadne vyhrotená. Televízia rozhodne nerezignujú na programovú ponuku, ako pred rokom, keď udrela pandémia. Na divákov sa od začiatku marca vyhrnie veľké množstvo premiér a tradične komerční hráči sa budú predbiehať v ratingoch. Súboj bude o to vyhrotenejší v čase, keď pandemická situácia je stále vážna a publikum je stále doma.

Televízie môžu mať doslova žatvu a dosiahnuť vysoko nadpriemerné výsledky. Jojka navyše vytiahne v tomto súboji svoje eso z rukáva – Slovanov. Konečne je známy dátum štartu, prvá časť bude mať premiéru v stredu, 10. marca.

Televízia veľmi šikovne stanovila vysielací slot, „trafila“ sa do miesta, keď konkurencia nebude vysielať pôvodné seriály. Markíza v stredu počas jari má pre stredy vyhradené miesto pre Chart Show, následne 2 na 1. Slovania tak môžu k sebe stiahnuť atraktívnu cieľovú skupinu a posilniť svoju pozíciu.

Seriál Slovania na prvých záberoch Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jana Kvantiková a Zuzana Fialová na prvých...

Navyše televízia zverejnila prvé zábery zo seriálu v podobe trailerov a ukážok špeciálnych spotov, ktorými plní svoje vysielanie. Slovania aj napriek svojmu rozpočtu a dôležitosti sa začal promovať pomerne neskôr. Napríklad Bodka dostala obrovský priestor, Jojka na seriáli postavila celý vianočný ident a ani to nepomohlo, prepadol na celej čiare.

Seriál je fiktívnou rekonštrukciou historického obdobia. Jeho tvorcovia spolupracovali so špecialistami na raný stredovek a spolužitie Slovanov a Avarov. Vznikol tak príbeh o vzdialenej dobe, ktorý prebúdza predstavy o drsnej a nemilosrdnej rodiacej sa spoločnosti, ale aj o priezračnom ľudskom živote, neoddeliteľne spojenom s prírodou.

Príbeh pracuje aj s fantazijnými a nadprirodzenými prvkami. Motívy k nej tvorcovia vybrali zo slovenskej a ukrajinskej ľudovej slovesnosti, piesní a rozprávok od Pavla Dobšinského.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ